Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

Redactie door Redactie
in Pastagerechten
1
Bloemkool met penne ovenschotel

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus – Bloemkool is een groente die al eeuwen meegaat in Nederland en Europa. Sinds 1600 wordt dit koolgewas al verbouwd. Voorheen werden de bladeren met de hand om de kool heen gelegd zodat de bloemkool mooi wit bleef. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bloemkolen waarbij de bladeren om de kool heen groeien.

Het onderstaande recept bied veel mogelijkheden met kaas. Wij hebben jonge Goudse kaas gebruikt, maar je kunt ook eens kiezen voor een wat pittiger soort kaas waardoor je kaassaus een nog meer uitgesproken smaak krijgt. Kies wel altijd voor een kaas die goed smelt. Inspiratie nodig? Kijk eens tussen deze Franse kazen voor wat kaasvariatie.

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Bloemkool ovenschotels recepten

Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel

Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

Ovenschotel of pastagerecht voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 300 gram penne
  • 35 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 400 ml melk
  • 130 gr Goudse kaas
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ontdoe de bloemkool van zijn blad en snij kleine roosjes van de bloemkool. Grotere roosjes kun je eventueel halveren of in kwarten snijden. Doe de bloemkool in een pan en voeg zoveel water toe tot de bloemkool half onder water staat. Strooi er nu wat zout over en breng het aan de kook met het deksel op de pan. Kook de bloemkool tot deze gaar is.

Vul de waterkoker volledig met water en kook dit. Zet een pan met deksel op het fornuis en voeg hier het kokende water aan toe. Doe hier de penne met een snuf zout en kook deze gaar.

Zet een koekenpan op het fornuis en doe hier de spekjes in. Bak de spekjes uit. Giet ondertussen de bloemkool en penne af in een vergiet en doe ze daarna in een grote ovenschaal.

Gebruik één van de kookpannen om de kaassaus te maken. Dit scheelt je afwassen. Doe de boter in de pan en laat dit uit bruisen. Voeg nu de bloem toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Laat de roux nu 2 minuten zachtjes garen maar pas op dat het niet verbrand. Dit garen is belangrijk om te voorkomen dat je saus naar bloem blijft smaken. Voeg nu een beetje melk toe. Roer dit door tot het een egale massa is en weer kookt. Herhaal dit net zo lang tot de melk op is. Laat het weer aan de kook komen en voeg nu de kaas eraan toe. De kaas smelt nu zachtjes in de saus. Breng goed op smaak met zout en peper.

Roer de bloemkool en penne goed door elkaar in de ovenschaal. Verdeel de spekjes eroverheen met het aanhangend vet. Dit vet heeft namelijk erg veel smaak. Schenk de saus vervolgens over de bloemkool, penne en spekjes.

Schuif de ovenschaal in de oven voor 15 minuten. De saus zal dan op sommige plekken gratineren wat extra smaak geeft. Je kunt de bloemkool met penne ovenschotel eventueel nog met wat vers gehakte peterselie garneren voor wat kleur.

DeelPin35TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Pasta met raapsteeltjes
Pastagerechten

Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta

Reacties 4

  1. Henri says:
    2 jaar geleden

    Ziet er goed uit; kan niet koken maar ga het toch proberen voor haar

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Henri. Als je goed de beschrijving volgt kan het bijna niet mislukken. Ze zal het ongetwijfeld geweldig vinden.

      Beantwoorden
  2. Evelien says:
    5 jaar geleden

    Makkelijk en lekker, een blijvertje!

    Beantwoorden
  3. Gerda says:
    7 jaar geleden

    Het lijkt me heel lekker en ik ga het vanavond maken maar dan half bloemkool, half broccoli voor de kleur en omdat ik het in huis heb. bedankt voor dit recept en groetjes van Gerda

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief