Cannelloni met ricotta en pompoen – Een hartige, gevulde pastaschotel, dat is heerlijk verwarmende comfortfood. Dat is wat je nodig hebt op een herfstige dag. En de cannelloni met ricotta en pompoen is zo’n gerecht dat daar helemaal in past. Naast pompoen zitten er ook nog champignons in de vulling van de pasta. En de combinatie van pompoen en paddenstoelen is natuurlijk helemaal herfst. Toch is dit gerecht ook lekker om in elk ander seizoen te maken. Het recept is vegetarisch, dus cannelloni met ricotta en pompoen is ook heel geschikt voor een dagje zonder vlees.
Gevulde pasta
Er bestaan verschillende soorten pasta die je kunt vullen. Denk aan de grote pastaschelpen, en natuurlijk gerechten als ravioli en tortellini. In dit recept is gekozen voor cannelloni. Cannelloni zijn holle pastabuizen, die traditioneel gevuld worden met ingrediënten als kaas, vlees en groenten. In het recept uit dit artikel is er gekozen voor een vegetarische vulling van geroosterde pompoen, champignons en ricotta. Ongetwijfeld is dit niet authentiek en Italiaans, lekker is het zeker wel. Samen met de bechamelsaus vormt de vulling een lekker romig gerecht. Cannelloni met ricotta en pompoen is geen gerecht dat je binnen 20 minuten op tafel hebt staan, maar de tijd die het kost om het recept te maken, is zeker de moeite waard.
Een recept om pompoenpuree te maken
In de ingrediëntenlijst van het recept voor cannelloni met ricotta en pompoen staat pompoenpuree vermeld. Als je goed zoekt, vind je dat vast ergens in blik te koop. Maar je kunt het ook zelf maken. Een pompoen kun je overal kopen, en de oven doet het meeste werk. Het maakt niet uit welke soort pompoen je kiest. Schil de pompoen, verwijder het zaad en snijd de pompoen in stukjes. Leg de stukjes op een vel bakpapier op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Rooster dit op 200 graden in de oven tot de pompoen gaar is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Pureer de pompoen vervolgens met een staafmixer of in een blender. Nu kun je de puree verwerken in het recept voor de cannelloni met ricotta en pompoen.
Cannelloni met ricotta en pompoen voorbereiden
Je kunt het recept, net als de meeste ovenschotels, helemaal van tevoren klaarmaken. Bewaar in dat geval het gerecht afgedekt in de koelkast en bak het af voor je wilt gaan eten. Houd er wel rekening mee dat een gerecht dat uit de koelkast komt meer tijd nodig heeft om op te warmen. En dat geldt ook voor de cannelloni met ricotta en pompoen, die is flink warm, het lekkerst.
Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is
De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Cannelloni met ricotta en pompoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 14 cannelloni
- 200 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram pompoenpuree
- 250 gram ricotta
- 1 ei
- 75 + 75 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 750 ml melk
- 2 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cannelloni met ricotta en pompoen:
Hak de knoflook fijn.
Veeg de champignons schoon en hak ze fijn.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de champignons met de knoflook tot ze gaar zijn. Meng de pompoenpuree, de tijm, de ricotta en 75 gram Parmezaanse kaas en het ei door de champignons. Breng op smaak met zout en peper.
Smelt 75 gram boter in een sauspan. Voeg in een keer alle bloem toe en bak die in 3 minuten gaar, terwijl je roert met een rubberen spatel.
Voeg in scheutjes de melk toe en blijf roeren tot je een bechamelsaus hebt. Laat de saus even doorkoken, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
Vet een passende ovenschaal in.
Verwarm de oven op 200 graden.
Vul de cannelloni met het pompoen en champignonmengsel. Dit kan met een theelepeltje, maar het gaat handiger en sneller met een spuitzak.
Schep een laagje bechamelsaus in de schaal. Leg de gevulde cannelloni er in. Schenk de rest van de saus over de canelloni. Bestrooit met de rest van de Parmezaanse kaas.
Bak de cannelloni met ricotta en pompoen 30 minuten in de oven.
Serveer de cannelloni direct.
Tafel lekker !!