Fusilli met pompoen en oesterzwammen – Dit is een gerecht dat je vooral in de herfst zult serveren. Want pompoenen, én paddenstoelen horen natuurlijk echt bij de herfst. En daarmee zet je meteen eens een ander recept op tafel dan de gebruikelijke pasta met tomatensaus of de bekende pasta Carbonara. Fusilli met pompoen en gebakken oesterzwammen maak je met een recept waarin geen vlees is verwerkt. Het gerecht is dus heel geschikt voor een simpele, doordeweekse maaltijd als je eens een dagje zonder vlees wilt eten.
Pompoen in de pasta
Dit recept werd gemaakt met de flespompoen, die ook wel ‘butternut squash’ wordt genoemd. Dit is een makkelijk te verkrijgen pompoensoort, die als voordeel heeft dat je hem eventueel kunt gebruiken zonder te schillen, want de schil van de flespompoen is eetbaar. Je gaat de saus pureren en als de pompoen goed gaar is, vind je dus niets van die schil terug. Je kunt het recept voor fusilli met pompoen ook maken met de feloranje Hokkaido pompoen. Die heeft ook een eetbare schil en je verwerkt hem in het gerecht op dezelfde manier.
Fusilli met pompoen en oesterzwammen
Naast pompoen verwerk je in dit recept ook oesterzwammen. De structuur van die oesterzwammen is wat vlezig, en omdat je ze bakt en pas aan het gerecht toevoegt vlak voor je het gaat serveren blijven ze een beetje knapperig. Het lijkt zo een beetje of er vlees in de fusilli met pompoen verwerkt is, terwijl het recept toch echt vegetarisch is. Zelfs de meest verstokte vleeseters zullen het vlees dan waarschijnlijk ook niet missen. Wist je trouwens dat die oesterzwam een heel gezonde en duurzame paddenstoel is? Het is de enige soort die een volwaardige vleesvervanger is en die ook nog eens op een heel duurzame manier wordt geteeld. Allemaal reden om ze vaker te eten dan alleen in de fusilli met pompoen!
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Fusilli met pompoen en oesterzwammen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram fusilli
- 350 gram flespompoen
- 80 gram ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper zonder zaad
- 1 kleine rode puntpaprika
- 70 gram tomatenpuree
- 250 ml groentebouillon
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels crème fraîche
- 150 gram oesterzwammen
- olie om in te bakken
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte, verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je fusilli met pompoen:
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Verwijder het zaad uit chilipeper en snijd hem in stukjes.
Snijd de puntpaprika in stukjes.
Snijd de oesterzwammen grof.
Hak de peterselie.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de ui, de knoflook en de peper aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg de pompoen en de puntpaprika toe en bak die even mee.
Roer de tomatenpuree erdoor en bak ook die even mee.
Voeg de bouillon en de oregano toe en breng alles aan de kook. Laat op een laag vuurtje pruttelen tot de groenten gaar en zacht zijn.
Pureer de groente met de staafmixer. Voeg de crème fraîche toe en mix nog even door. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de oesterzwammen bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de fusilli beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng met de saus. Schep de oesterzwammen en de peterselie door de pasta.
Serveer de fusilli met pompoen direct. Geef er eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas bij.
Tafel lekker !!