Griekse macaronischotel uit de oven – Een Griekse macaronischotel uit de oven is een lekker hoofdgerecht voor door de week. Het gerecht is niet pittig en past daarom prima bij de Hollandse smaakpapillen! De ovenschotel wordt door de Grieken behalve ‘pastitio’ ook wel ‘macaronia tou fournou’ genoemd. En dat betekent dan in het Nederlands ‘macaroni uit de oven’. Verlang je terug naar je Griekse vakanties? Duik dan de keuken in voor dit heerlijke pastagerecht, en dan ben je zo even terug in Griekenland.
Pastitio, een Griekse macaronischotel uit de oven
Pastitio is een Grieks gerecht dat in laagjes is opgebouwd en daardoor wel wat op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek bestaan er meerdere uitvoeringen van het recept, maar de bodem bestaat altijd uit macaroni met kaas en eieren. De volgende laag wordt opgebouwd met gehakt en tomaten. Als kruiden worden kaneel, oregano en nootmuskaat gebruikt. Daarna volgt weer een laag van pasta en de bovenste laag bestaat uit een heerlijke bechamelsaus met kaas.
Een paar belangrijke ingrediënten in het recept
De belangrijkste ingrediënten in dit recept zijn het gehakt en de pasta. Je kunt voor de Griekse macaronischotel uit de oven elke soort gehakt gebruiken die jij lekker vindt. In Griekenland zal men waarschijn vaak kiezen voor lamsgehakt of kalfsgehakt. Rundergehakt of half-om-half gehakt voldoet ook prima. Voor de pasta kies je het beste voor een wat langere vorm macaroni. Kun je dat niet vinden, de in Nederland verkrijgbare spaghettini is een prima alternatief. Neem eventueel gewone elleboogjes macaroni, maar geen grove pastasoort als penne of iets dergelijks.
Je kunt de Griekse macaronischotel heel goed van tevoren klaarmaken en afbakken op het moment dat je wilt gaan eten. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt n de koelkast.
Wil je eens echt Lekker Tafelen? Serveer de Griekse macaronischotel dan met een frisse Griekse salade en tzatziki. Een stukje stokbrood en een lekker wijntje erbij maakt het gerecht compleet. Je waant je zo op een Grieks terras!
Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt
- 250 gram lange macaroni
- 75 ml melk en 25 gram gemalen kaas
- 1 ei
- een halve ui
- 1 kaneelstokje
- 400 gram tomaten, in blokjes
- 50 ml witte wijn
- 150 gram geraspte kaas
- boter en olijfolie
- peper, zout en cayennepeper
- 1/2 liter melk (voor de kaassaus)
- 1 ei (voor de kaassaus)
- peper en zout en nootmuskaat (voor de kaassaus)
- 40 gram geraspte kaas (voor de kaassaus)
- 30 gram bloem (voor de kaassaus)
- 30 gram boter (voor de kaassaus)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Griekse macaronischotel:
Snipper de ui fijn.
Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Maak eerst de kaas-bechamelsaus.
Smelt de boter en roer in een keer de bloem erdoor. Bak de bloem een paar minuten mee om te voorkomen dat de saus naar meel smaakt.
Voeg de melk voorzichtig in scheutjes aan het mengsel toe en breng het opnieuw aan de kook, zodat de saus goed indikt. Even laten koken en van het vuur halen, vervolgens de geraspte kaas en de geklutste eieren erdoor mengen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit de ui aan.
Voeg het gehakt er bij en bak dat rul. Blus het gehakt af met de witte wijn.
Voeg de tomaten, het kaneelstokje, de oregano, peper, zout en cayennepeper (naar smaak) toe en laat zachtjes pruttelen tot het meeste vocht is ingekookt. Zet het vuur uit en verwijder het kaneelstokje.
Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en meng de pasta met de melk, het geklutste ei en de 25 gram gemalen kaas.
Verwarm ondertussen de oven op 180°.
Neem een hoge ovenschaal, en vet die in met een beetje boter.
Verdeel de helft van de pasta erover en bestrooi ze met een derde van de geraspte kaas.
Verdeel het gehaktmengsel erover en bestrooi dat met een derde van geraspte kaas.
De rest van de pasta verdeel je over het gehaktmengsel.
Als laatste verdeel je de kaas-bechamelsaus erover en bestrooi je die met de laatste kaas.
Laat de Griekse macaronischotel in ongeveer 30 à 45 minuten een goudbruin korstje krijgen.
Tafel lekker !!