• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Griekse macaronischotel uit de oven

Ook wel bekend als pastitio

Redactie door Redactie
in Pastagerechten
1
Griekse macaronischotel

Griekse macaronischotel uit de oven – Een Griekse macaronischotel uit de oven is een lekker hoofdgerecht voor door de week. Het gerecht is niet pittig en past daarom prima bij de Hollandse smaakpapillen! De ovenschotel wordt door de Grieken behalve ‘pastitio’ ook wel ‘macaronia tou fournou’ genoemd. En dat betekent dan in het Nederlands ‘macaroni uit de oven’. Verlang je terug naar je Griekse vakanties? Duik dan de keuken in voor dit heerlijke pastagerecht, en dan ben je zo even terug in Griekenland.

Pastitio, een Griekse macaronischotel uit de oven

Pastitio is een Grieks gerecht dat in laagjes is opgebouwd en daardoor wel wat op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek bestaan er meerdere uitvoeringen van het recept, maar de bodem bestaat altijd uit macaroni met kaas en eieren. De volgende laag wordt opgebouwd met gehakt en tomaten. Als kruiden worden kaneel, oregano en nootmuskaat gebruikt. Daarna volgt weer een laag van pasta en de bovenste laag bestaat uit een heerlijke bechamelsaus met kaas.

Een paar belangrijke ingrediënten in het recept

De belangrijkste ingrediënten in dit recept zijn het gehakt en de pasta. Je kunt voor de Griekse macaronischotel uit de oven elke soort gehakt gebruiken die jij lekker vindt. In Griekenland zal men waarschijn vaak kiezen voor lamsgehakt of kalfsgehakt. Rundergehakt of half-om-half gehakt voldoet ook prima. Voor de pasta kies je het beste voor een wat langere vorm macaroni. Kun je dat niet vinden, de in Nederland verkrijgbare spaghettini is een prima alternatief. Neem eventueel gewone elleboogjes macaroni, maar geen grove pastasoort als penne of iets dergelijks.

Je kunt de Griekse macaronischotel heel goed van tevoren klaarmaken en afbakken op het moment dat je wilt gaan eten. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt n de koelkast.

Wil je eens echt Lekker Tafelen? Serveer de Griekse macaronischotel dan met een frisse Griekse salade en tzatziki. Een stukje stokbrood en een lekker wijntje erbij maakt het gerecht compleet. Je waant je zo op een Grieks terras!

Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gehakt
  • 250 gram lange macaroni
  • 75 ml melk en 25 gram gemalen kaas
  • 1 ei
  • een halve ui
  • 1 kaneelstokje
  • 400 gram tomaten, in blokjes
  • 50 ml witte wijn
  • 150 gram geraspte kaas
  • boter en olijfolie
  • peper, zout en cayennepeper
  • 1/2 liter melk (voor de kaassaus)
  • 1 ei (voor de kaassaus)
  • peper en zout en nootmuskaat (voor de kaassaus)
  • 40 gram geraspte kaas (voor de kaassaus)
  • 30 gram bloem (voor de kaassaus)
  • 30 gram boter (voor de kaassaus)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de Griekse macaronischotel:

Snipper de ui fijn.

Snijd de tomaten in kleine stukjes.

Maak eerst de kaas-bechamelsaus.

Smelt de boter en roer in een keer de bloem erdoor. Bak de bloem een paar minuten mee om te voorkomen dat de saus naar meel smaakt.

Voeg de melk voorzichtig in scheutjes aan het mengsel toe en breng het opnieuw aan de kook, zodat de saus goed indikt. Even laten koken en van het vuur halen, vervolgens de geraspte kaas en de geklutste eieren erdoor mengen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit de ui aan.

Voeg het gehakt er bij en bak dat rul. Blus het gehakt af met de witte wijn.

Voeg de tomaten, het kaneelstokje, de oregano, peper, zout en cayennepeper (naar smaak) toe en laat zachtjes pruttelen tot het meeste vocht is ingekookt. Zet het vuur uit en verwijder het kaneelstokje.

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en meng de pasta met de melk, het geklutste ei en de 25 gram gemalen kaas.

Verwarm ondertussen de oven op 180°.

Neem een hoge ovenschaal, en vet die in met een beetje boter.

Verdeel de helft van de pasta erover en bestrooi ze met een derde van de geraspte kaas.

Verdeel het gehaktmengsel erover en bestrooi dat met een derde van geraspte kaas.

De rest van de pasta verdeel je over het gehaktmengsel.

Als laatste verdeel je de kaas-bechamelsaus erover en bestrooi je die met de laatste kaas.

Laat de Griekse macaronischotel in ongeveer 30 à 45 minuten een goudbruin korstje krijgen.

Tafel lekker !!

Tags: GrieksMacaroniVlees
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Tagliatelle met groene asperges
Pastagerechten

Makkelijk en vers: tagliatelle met groene asperges en oude kaas

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Pasta met raapsteeltjes
Pastagerechten

Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta

Tagliatelle met kip en broccoli
Pastagerechten

Tagliatelle met kip en broccoli

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!