Groene lasagne – Mama maakt lasagne en daar wordt het hele gezin blij van. Maar weet je wat zo jammer is? Meestal wordt er een standaard lasagne recept gebruikt. Vers gemaakt, of misschien wel met zo’n mix voor lasagne. Als je zelf aan de slag gaat om een verse lasagne te maken, zul je zien dat er veel meer mogelijk is, en dat je de volgende keer dus nog meer gaat verrassen met de lasagne. Dit is een recept voor een groene lasagne. Bomvol verse groenten, en dat gun je de kinderen toch ook?
Groene lasagne, niet alleen de lasagnebladen
Je kent ze wel, de groene lasagnebladen uit de supermarkt. En ja, die ga je gebruiken in dit recept. Maar je gaat meer doen dan alleen die groene lasagnebladen gebruiken. Met dit recept ga je een ECHTE groene lasagne maken. Een groene lasagne die vol zit met verse groenten en die je afdekt met semi-gedroode tomaatjes. Zo krijg je heel veel verse groenten binnen, en je eet super lekker.
Eet gezond, let op die calorieën
Gaan ze het bij Lekker Tafelen nu over calorieën hebben? Nee hoor, maar het wordt hier wel even genoemd. Want met het eten van een echte groene lasagne werk je een stuk minder calorieën naar binnen dan als je een lasagne maakt met een zware saus. Denk alleen maar aan de kaassaus die er regelmatig in verdwijnt. Dat kan dus veel gezonder en veel lichter. In het recept voor groene lasagne ga je aan de slag met verse spinazie, ham, rode paprika’s, champignons, tomaten en courgette. Bovenop leg je gehalveerde cherrytomaatjes. Die drogen dan een beetje in tijdens het bakken en krijgen zo een extra intense smaak. Wist je trouwens dat je spinazie en pasta op nog veel meer (groene) manieren kunt combineren?
Het kan nog groener
Dit recept is heerlijk voor op een doordeweekse dag. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de groene lasagne niet in het weekend kunt serveren als je gasten krijgt. Je kunt dit recept heel makkelijk vegetarisch maken door gewoon de ham eruit te laten. En, naast de lasagne kun je een (natuurlijk ook zelfgemaakte) salade serveren. Dat maakt het lekker fris en het staat ook lekker uitbundig op tafel. Iedereen gaat smullen van die combinatie. Dus stroop de mouwen maar op, vandaag ga je met dit recept echt lekker vers koken!
Spinazie en pasta; een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Groene lasagne
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een pakje groene lasagnebladen
- 300 gram verse spinazie
- 300 gram gekookte ham
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode paprika’s
- 200 gram champignons
- 1 courgette
- een blikje gepelde tomaten
- 250 gram cherrytomaatjes
- 150 gram geraspte kaas
- zout en peper
- 1 theelepel tijm
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel maizena
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de groene lasagne:
Snijd eerst alle groenten, zodat je dat vast klaar hebt liggen.
Snijd de champignons in plakjes.
Snijd de courgette in dunne plakjes.
Snijd de ui en de paprika in blokjes.
Hak de knoflook, of pers de tenen knoflook uit.
Snijd de ham in blokjes.
Halveer de cherrytomaatjes
Was de spinazie goed, en laat goed uitlekken.
Je hebt fantastisch werk geleverd. Want jij hebt de moeite genomen om te koken met verse ingrediënten. Een compliment! Straks geniet je van een heerlijke groene lasagne.
Bak de ui en de knoflook licht aan in een beetje olijfolie. Voeg er de paprika en de champignons aan toe en bak ze even kort mee.
Voeg nu de ham toe en 1 theelepel oregano, de paprikapoeder, tijm en zout en peper naar smaak.
Laat even kort doorbakken. Voer er in delen de spinazie aan toe tot die geslonken is.
Nu kunnen de gepelde tomaten erbij, duw ze met een spatel iets kapot, het mogen grove stukken zijn.
Los de maizena op in een klein beetje water. Giet dit bij de groenten en laat dit even doorkoken, zodat de saus licht gebonden is.
Houd 2 of 3 plakken courgette apart en snij die in stukjes.
Neem nu een royale ovenschaal en begin met het opbouwen van de schotel.
Als eerste een laagje groentesaus, hierop een laagje lasagne blaadjes, hierop een laagje courgette plakken.
Herhaal dit 2 tot 3 keer totdat je schaal vol is of totdat de saus op is. Zorg ervoor dat de laatste laag saus is.
Meng de geraspte kaas met de stukjes courgette en tomaatjes en verdeel over je schotel, bestrooi royaal met oregano.
Zet de groene lasagne een uurtje in een oven van 160 graden tot die gaar is.
Tafel lekker !!