Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm – Courgette is zo’n heerlijke groente waar je alle kanten mee uit kunt. De smaak is zo neutraal dat je het met bijna alles kunt combineren. Zelfs de meeste kinderen lusten wel courgette. Dus met dit recept voor lasagne met courgette kun je ook de kinderen blij maken.
Een gerecht bomvol verse groenten
Hoe leuk! In dit recept ga je echt aan de slag met verse ingrediënten. Er gaat maar liefst een kilo courgette in de lasagne. Alleen al omdat courgette en pasta een fantastische combinatie zijn. Daarnaast zitten er nog verse, zongerijpte tomaten en ui in. Dat betekent dat er in dit recept maar liefst anderhalve kilo verse groente gaat. Daarmee zet je met de lasagne met courgette dus niet alleen een gezonde maaltijd op tafel, maar ook een die boordevol smaak zit. Want koken met verse groenten, dat betekent koken met smaak. Een feestje op je bord dus!
Lasagne met courgette én gerookte zalm
In bijna ieder recept voor lasagne wordt ook gehakt verwerkt. Maar weet je dat je ook met vis een geweldig lekkere lasagne kunt maken? Combineer eens courgette met gerookte zalm. Het resultaat is een lekkere, romige lasagne waar behalve veel verse groenten ook de heerlijke, hartige smaak van de gerookte zalm terug te vinden is. Zelfs mensen die niet echte visliefhebbers zijn zullen de lasagne met courgette wel weten te waarderen. Zo zet je nog eens een origineel pastagerecht op tafel. Ga dit recept dus zeker ook een keer maken.
Bechamelsaus, die maak je toch zeker zelf!
In de meeste lasagnes wordt bechamelsaus gebruikt. De bechamelsaus in dit recept wordt ook zelf gemaakt. Een pakje of zelfs een pot kant-en-klare bechamelsaus is natuurlijk hartstikke handig. Maar is dat ook lekker? Zelf bechamelsaus maken, met melk, boter en bloem is echt heel makkelijk, mislukken is bijna niet mogelijk. En natuurlijk is een zelfgemaakte saus veel lekkerder dan een pakje. Je tilt je lasagne met courgette echt naar een hoger niveau door die saus zelf te maken.
Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden
De lekkerste variaties met pasta en courgette op een rij. Makkelijk en snel! Kies voor combinaties met vlees of vis of ga voor vegetarisch.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
- 1 kg courgette
- 400 gram tomaten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 200 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- olie om in te bakken
- 15 lasagnebladen
- 150 gram vers geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm:
Maak eerst de bechamelsaus. Smelt hiervoor de roomboter in een sauspan, op een laag vuurtje. De boter moet niet bruin kleuren.
Roer de bloem er in een keer door. Laat dit mengsel een paar minuten zachtjes bakken. Dit is om de bloem te laten garen, en zo te voorkomen dat de saus naar bloem smaakt. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt.
Vervolgens voeg je al roerend, scheutje voor scheutje de melk toe. Als alle melk is opgenomen laat je de saus nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de bechamelsaus op smaak met het citroensap, zout en peper.
Zet de saus even opzij.
Snijd de courgette en de tomaten in blokjes.
Verhit de olie in een koekenpan of braadpan. Bak hierin de gesnipperde ui en de knoflook glazig. Dan doe je de groente er bij en bak je die mee tot ze beetgaar beginnen te worden. Breng op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor. Zet het vuur uit.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in waarin 3 lasagnebladen naast elkaar passen.
Verdeel een derde van het groentemengsel over de bodem van de schaal. Daar overheen leg je 3 lasagnebladen. Daar overheen schenk je een derde van de bechamelsaus. Verdeel hier de helft van de gerookte zalm over. Dan weer 3 lasagnebladen. Vervolgens weer een derde groente, met daar op 3 lasagnebladen. Weer een derde bechamelsaus, de rest van de zalm en weer 3 lasagnebladen. Dan de rest van de groente en 3 lasagnebladen. Eindig met de laatste bechamelsaus. Bestrooi met de geraspte kaas.
Mocht je wat tomaten en peterselie over hebben, dan kun je die gebruiken om lasagne te garneren.
Bak de lasagne met courgette ongeveer 35 minuten in de oven op 200 graden.
Tafel lekker !!