Mac and Cheese – Het recept voor een favoriete klassieker van macaroni met een romige saus en lekker veel kaas. En die maak je helemaal zelf.
Mac and Cheese is puur comfortfood!
Macaroni met kaas is het ultieme comfortfood. De zachte elastische bite van de elleboogpasta, het gemak waarmee je de romige aromatische kaassaus doorslikt en het knisperende krokantje van het korstje, zorgen ervoor dat je elke hap weer naar een volgende verlangt. Macaroni en kaas, Mac and Cheese, is heerlijk voedsel voor op de bank bij een film of favoriete serie.
Elleboogjes
Letterlijk vertaald macaroni en kaas. Dit is het recept voor een pastagerecht dat je echt met de ouderwetse elleboogjesmacaroni moet maken. Want een echte Mac and Cheese maak je niet met een farfalle of penne. Gebruik hiervoor ook geen snelkookpasta, maar de macaroni die je 8 minuten moet laten koken. De snelkookmacaroni wordt te zacht en papperig in de oven.
Niet zomaar een kaassaus
Als je Mac and Cheese maakt, heb je alleen maar macaroni en kaassaus en dan moet de kaassaus dus ook echt lekker zijn, anders wordt het recept een grote teleurstelling. De kaassaus uit dit recept heeft dan ook veel smaak, dit komt niet alleen door de grote hoeveelheid kaas, maar ook door de soorten kaas die gebruikt worden. Rasp de kaas zelf. Dat is even wat werk, maar die moeite wordt ruimschoots beloond. Laat je niet door de zakjes geraspte kaas uit de koelvitrine verleiden, de saus wordt er echt minder lekker door.
Rasp de kaas zelf en laat je niet verleiden om de zakjes geraspte kaas te kopen
Welke kaas is geschikt voor de Mac and Cheese
Gebruik voor de saus uit dit recept een mengsel van meerdere kazen, zo kun je de smaak beter in balans brengen. Wij hebben gebruikgemaakt van jong belegen Goudse kaas, gruyère en van Parmezaanse kaas. Die mengeling geeft een heerlijke saus. Wil je de saus iets sterker van smaak? Gebruik dan belegen Goudse. Vaak wordt er Cheddar gebruikt, maar die is aan een stuk minder makkelijk verkrijgbaar, Goudse kaas is hiervoor een prima vervanger. De Goudse kaas is zacht en lopend, terwijl de gruyère en de Parmezaanse kaas voor een beetje pit zorgen.
Een lopende saus
Bij Mac and Cheese moet de saus een beetje uitvloeien op je bord. Is de saus te stevig, dan is het al snel een melige hap. Wees daarom niet bang om teveel vocht toe te voegen. De macaroni blijft de saus namelijk absorberen. Wil je de Mac and Cheese vooraf maken, dan bewaar je de saus en de macaroni het liefst apart. Warm de saus dan voor het mengen even door en voeg eventueel nog wat melk of bouillon toe. Zo kan niet alle saus in de macaroni trekken. Wil je de schotel wel helemaal maken, haal hem dan 30 minuten voor hij in de oven gaat uit de koelkast. Maak 10-15 gaten in de macaronimassa met een mes of achterkant van een pollepel en verdeel een kopje melk, water of bouillon over de gaten voor extra vocht.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Mac and cheese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram elleboogjesmacaroni
- 80 gram boter
- 80 gram bloem
- 200 ml slagroom
- 500 ml groentebouillon
- 500 ml volle melk
- 100 gram Gruyère
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 250 gram jong belegen of belegen kaas
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper
- een kopje broodkruim of paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Mac and Cheese:
Begin met het raspen van de kaas. Meng de geraspte kaas en zet opzij.
Kook de macaroni in gezouten water beetgaar.
Maak intussen de saus in een ruime pan. Smelt hiervoor de boter en meng dit met de bloem. Bak dit even kort door om te garen. Je ziet de massa een beetje droger worden.
Voeg er de bouillon aan toe en roer goed door om klontjes en aanbranden te voorkomen.
Laat doorkoken en voeg er dan de slagroom aan toe.
Voeg er nu al roerend beetje bij beetje de melk aan toe tot je een saus van yoghurtdikte hebt. Kook de saus goed door.
Voeg er de Worcestershiresaus, de mosterd en peper naar smaak aan toe.
Voeg er de helft van de geraspte kaas aan toe en roer goed door. Doe er, als de saus nog stevig is, een beetje melk bij. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Meng de macaroni door de saus.
Doe de helft van het macaronimengsel in een ovenschaal en verdeel dit netjes.
Bestrooi met de helft van de resterende kaas en dek af met de rest van de macaroni.
Meng de rest van de kaas met het broodkruim en bestrooi er de bovenkant mee.
Zet de Mac and Cheese ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden, tot de randen beginnen te bubbelen en het korstje mooi goudbruin wordt.
Tafel lekker !!
Vandaag dit recept gemaakt, alleen dan met cheddar i.p.v. gruyère en het was echt heerlijk, dit komt vaker op tafel bij mij!
Leuk om tehoren Inge. Cheddar is een goede keuze voor Mac and cheese.
Het is wel handig om erbij te vermelden dat het indikken van de saus tot “yoghurt-achtig” dik een half uur duurt.
Er staat niet dat je de saus in moet laten dikken Albert. Er staat dat je er melk bij moet doen totdat de saus een yoghurtdikte heeft. “Voeg er nu beetje bij beetje de melk aan toe tot je een saus van yoghurtdikte hebt.”
De vocht / bloem verhouding is in dit recept voor mac and cheeese bewust wat hoger. De saus dikt namelijk tijdens de bereiding nog verder in. De saus kan daarom beter iets te vloeibaar dan iets te dik zijn.
Jammer dat dit niet meer het oorspronkelijke klassieke recept is!
Klassiekers zijn zeker mooi Marian. In veel gevallen is het echter nauwelijks te achterhalen wat de echte klassieker is. We houden ons aanbevolen voor het klassieke recept van de mac and cheese, maar dan wel met het bewijs dat het de echte klassieker is. Voor nu is dit onze versie van deze pastaschotel. En, die is echt lekker!