Macaroni bolognese – Met een paar aanpassingen in het recept voor bolognesesaus maak je makkelijk en snel een heerlijke macaroni bolognese. Lekker vers en vol smaak, vooral kinderen zijn er verzot op.
Een snelle bolognesesaus
Bolognesesaus is een echte klassieker en wordt gebruikt voor de spaghetti bolognese en de lasagne. De saus is geweldig lekker en staat vaak uren te pruttelen. Als je die tijd niet hebt en je wil toch lekker, gezond en vers eten dan is dit recept voor macaroni bolognese de oplossing. Door de groente kleiner te snijden of te raspen is de saus sneller gaar. Op die manier bespaar je aanzienlijk op de tijd zonder veel in smaak in te boeten.
Spaghetti of macaroni bolognese
Bolognesesaus wordt meestal met spaghetti gegeten. Als je met kinderen eet, is macaroni veel handiger. Die kleine elleboogjes eten namelijk een stuk makkelijker dan de lange slierten spaghetti. In smaak maakt het niet heel veel uit, de macaroni is misschien iets zachter van structuur, wat ook wel weer handig is als er kinderen mee-eten.
Een ander voordeel van macaroni is dat je het heel makkelijk opwarmt. Vaak is het de dag erna nog lekkerder omdat de saus er goed in heeft kunnen trekken. Een extra laagje geraspte kaas erover tijdens het opwarmen maakt de macaroni bolognese natuurlijk nog lekkerder.
De baby eet ook mee
Macaroni bolognese is perfect om er makkelijk een baby of peuterhapje van te maken. Voor peuters maak je het een beetje minder gekruid. Als je er een babyhapje van wil maken is de bereidingswijze iets anders. Bak het gehakt dan zonder de uien en maak de saus zonder de kruiden. Kook tot de saus helemaal gaar is en de worteltjes zacht. Voeg de kruiden er pas aan toe als je er de portie macaroni bolognese voor de baby vanaf hebt gehaald. Kook alles dan nog even een paar minuten door zodat de smaken van de kruiden in kunnen trekken.
Een gemiddelde babyportie is 200 gram. De ene baby zal meer eten de dan de andere. Maal de macaroni eventueel iets fijner, als dit nodig is. De macaroni bolognese is ook prima in te vriezen in kleine porties wat altijd handig is op een drukke dag.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Macaroni bolognese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram elleboogjes macaroni
- 300 gram rundergehakt
- 500 gram tomaten
- 200 gram winterwortel
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 250 ml groentebouillon
- zout en peper
- boter of olie om in te bakken
- 200 gram jonge Goudse kaas
- 2 takjes platte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je macaroni bolognese:
Was de tomaten, snijd ze in kwarten en haal de steelaanzet eruit. Pureer de tomaten in een blender of met de staafmixer.
Schil de winterwortel en rasp die met een fijne rasp.
Haal de taaie draden van de bleekselderij en rasp hem bij de wortel.
Maak de uien schoon en snipper die ragfijn.
Verhit een grote hapjespan met een klein beetje boter of olie en bak hierin het gehakt rul.
Doe de uien, de kruiden en de tomatenpuree bij het gehakt en bak alles even kort door.
Voeg er de geraspte wortel en bleekselderij aan toe.
Giet er de gepureerde tomaten en de bouillon bij en breng dit aan de kook.
Laat de saus een half uurtje zachtjes koken. Proef de saus en breng die eventueel verder op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de macaroni volgens de aanwijzingen op het pak.
Giet de macaroni af en doe hem bij de saus in de pan.
Roer alles goed door elkaar en warm nog even kort door.
Snijd de peterselie fijn en strooi dit over de macaroni bolognese.
De macaroni bolognese is nog lekkerder met een laagje gesmolten geraspte kaas. Zet de borden of schaal met macaroni hiervoor even in een warme oven of magnetron.
Tafel lekker !!