Deze macaroni met ham en kaas is echt iets anders dan macaroni met een pakje mix voor macaroni, of macaroni met smac uit een blikje. Dit is een echt gerecht waar iedereen even goed voor gaat zitten. De schaal mag midden op tafel, en daarnaast kun je een schaal koolsalade zetten. Supersimpel, superlekker. Het begint bij een goed recept en goede ingrediënten. Dit is een Nederlandse variant van een Italiaans gerecht. Want wees nou eerlijk, die Italianen zijn trots op hun keuken, maar wij ook! Ham en kaas is typisch Nederlands, en als je dit recept gaat maken zul je merken dat het een volwaardige vervanger is voor de bekende macaroni bolognese.
We zeiden het al. Goede ingrediënten! Dus doe een klein beetje moeite voor een echt lekkere kaas. Gebruik een echt lekkere ham. Tenslotte zijn dat de smaakmakers van jouw macaroni met ham en kaas. Van die kaas ga je zelf een kaassaus maken. Heel makkelijk, maar als je truc eenmaal doorhebt zul je proeven dat het zoveel lekkerder is dan kaassaus uit een zakje. In de kaassaus gebruik je bouillon en room. Bouillon om het licht maar smaakvol te houden, room voor de volle smaak. Die schaal is zo leeg. Hou je toch iets over? Voeg een klein beetje water toe en dek de schaal af als je het op gaat warmen.
Macaroni met ham en kaas
Ingrediënten voor dit recept
- 350 gram macaroni
- 60 + 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 500 ml bouillon
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 1 theelepel Worcestershire saus
- 250 gram belegen kaas, vers geraspt
- 250 gram ham, in blokjes
- 2 uien, fijngesneden
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je macaroni met ham en kaas:
Maak als eerste de kaassaus door 60 gram boter te smelten.
Voeg hier de bloem aan toe en roer goed door. Laat even garen tot zich een dun laagje op de bodem van de pan vormt.
Voeg er de bouillon aan toe en kook goed door.
Voeg er dan de room, de mosterd en Worcestershire sauce aan toe. Roer dit er samen met 150 gram geraspte kaas doorheen.
Voeg nu melk toe tot je een dik lopende saus hebt. Het kan zijn dat er iets meer of minder melk nodig is. Zet de kaassaus opzij.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 50 gram boter in een pan en bak hierin zachtjes de ui en de ham. Breng op smaak met Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak.
Blus af met een kopje water. Roer de aanbaksels goed los, want hierin zit veel smaak.
Voeg er de kaassaus en de macaroni aan toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper naar wens.
Bestrooi de macaroni met ham en kaas met de rest van de geraspte kaas en dien op.
Je kunt er ook voor kiezen om de macaroni met ham en kaas in de oven een krokant korstje te laten krijgen. Meng de resterende kaas dan met een eetlepel broodkruim of paneermeel en strooi dit over het gerecht. Zet kort onder de grill of in een oven, tot zich een goudbruine korst heeft gevormd.
Tafel lekker !!
