Macaroni met ham en kaas – Als je behoefte hebt aan een troostmaaltijd, dan is macaroni met ham en kaas de uitkomst. Zacht, romig en een klein beetje zout, en met lekker veel kaas.
Macaroni met ham en kaas
Die variant van macaroni is een algemeen begrip. Maar hoe maak je nu een echt lekkere macaroni? Je kunt natuurlijk gewoon macaroni koken, blokjes gekookte ham erbij en doorroeren met geraspte kaas. Het wordt dan een beetje een saaie en droge hap. Als je een klein beetje meer moeite doet, maak je een geweldig lekker gerecht dat je zeker vaker gaat maken. En met dit recept gaat dat zeker lukken.
Zo maak je er een echt lekker gerecht van
Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken, zeker bij macaroni met ham en kaas. Alles begint met een goed recept en goede ingrediënten, want hoe wil je een lekker pastagerecht maken met ingrediënten waar nauwelijks smaak aan zit? Maak een echt lekkere kaassaus van zelf geraspte belegen kaas. Gebruik bouillon om het licht en hartig te houden en room voor de volle smaak. Snijd een lekker dikke plak ham in blokjes en bak ze aan in een beetje boter, samen met een uitje. En niet te vergeten, blus af met een scheutje water om alle restjes smaak uit de pan te halen. Zo geef je smaak aan het gerecht!
En de groente dan?
Een hoofdmaaltijd zonder groenten, dat kan natuurlijk niet. Je kunt er voor kiezen om stukjes groente met de ham mee te bakken als je dat lekker vindt. Maar wat dacht je van een lekkere salade zoals koolsla, gemengde groene sla of een salade van tomaat en komkommer. Als je bij de macaroni met ham en kaas een salade serveert, wordt je maaltijd nog lekkerder door het contrast van de warme zachte macaroni en de frisse sla.
Macaroni met ham en kaas opwarmen
Als je het gerecht vooraf wilt maken of restjes op wilt warmen, houd er dan rekening mee dat er extra vocht bij moet. De macaroni neemt namelijk nog veel vocht op. Kook de pasta daarom ook niet te gaar, anders wordt het geheel nogal papperig. Opwarmen gaat het beste in een oven. Doe de macaroni in een ovenschaal en verdeel dit gelijkmatig. Steek er met de achterkant van een pollepel of een mes gaten in en giet er een kopje bouillon over wat zo in de gaten kan lopen. Bestrooi eventueel met extra kaas en zet dit ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden. De macaroni met ham en kaas opwarmen in de magnetron kan op bijna dezelfde manier, verwarm dan liefst per portie en zorg dat het gerecht goed afgedekt is om verdamping tegen te gaan.
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Macaroni met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram macaroni
- 60 + 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 500 ml bouillon
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 1 theelepel Worcestershire saus
- 250 gram belegen kaas, vers geraspt
- 250 gram ham, in blokjes
- 2 uien, fijngesneden
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je macaroni met ham en kaas:
Maak als eerste de kaassaus door 60 gram boter te smelten.
Voeg hier de bloem aan toe en roer goed door. Laat even garen tot zich een dun laagje op de bodem van de pan vormt.
Voeg er de bouillon aan toe en kook goed door.
Voeg er dan de room, de mosterd en Worcestershire sauce aan toe. Roer dit er samen met 150 gram geraspte kaas doorheen.
Voeg nu melk toe tot je een dik lopende saus hebt. Het kan zijn dat er iets meer of minder melk nodig is. Zet de kaassaus opzij.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 50 gram boter in een pan en bak hierin zachtjes de ui en de ham. Breng op smaak met Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak.
Blus af met een kopje water. Roer de aanbaksels goed los, want hierin zit veel smaak.
Voeg er de kaassaus en de macaroni aan toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper naar wens.
Bestrooi de macaroni met ham en kaas met de rest van de geraspte kaas en dien op.
Je kunt er ook voor kiezen om de macaroni met ham en kaas in de oven een krokant korstje te laten krijgen. Meng de resterende kaas dan met een eetlepel broodkruim of paneermeel en strooi dit over het gerecht. Zet kort onder de grill of in een oven, tot zich een goudbruine korst heeft gevormd.
Tafel lekker !!