• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

Maak van een simpele pasta een warme maaltijd waar iedereen van opschept. Goudbruine kaas, hartige ham en romige saus: dit gerecht maakt de dag beter.

1
macaroni ham en kaas

Deze macaroni met ham en kaas is echt iets anders dan macaroni met een pakje mix voor macaroni, of macaroni met smac uit een blikje. Dit is een echt gerecht waar iedereen even goed voor gaat zitten. De schaal mag midden op tafel, en daarnaast kun je een schaal koolsalade zetten. Supersimpel, superlekker. Het begint bij een goed recept en goede ingrediënten. Dit is een Nederlandse variant van een Italiaans gerecht. Want wees nou eerlijk, die Italianen zijn trots op hun keuken, maar wij ook! Ham en kaas is typisch Nederlands, en als je dit recept gaat maken zul je merken dat het een volwaardige vervanger is voor de bekende macaroni bolognese.

We zeiden het al. Goede ingrediënten! Dus doe een klein beetje moeite voor een echt lekkere kaas. Gebruik een echt lekkere ham. Tenslotte zijn dat de smaakmakers van jouw macaroni met ham en kaas. Van die kaas ga je zelf een kaassaus maken. Heel makkelijk, maar als je truc eenmaal doorhebt zul je proeven dat het zoveel lekkerder is dan kaassaus uit een zakje. In de kaassaus gebruik je bouillon en room. Bouillon om het licht maar smaakvol te houden, room voor de volle smaak. Die schaal is zo leeg. Hou je toch iets over? Voeg een klein beetje water toe en dek de schaal af als je het op gaat warmen.

Niveau

Makkelijk

Kooktechniek

BakkenKokenOven

Kooktijd

30-60 minuten

Verse ingrediënten

Goudse kaasHam

Macaroni met ham en kaas

Porties: 4-6 porties
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram macaroni
  • 60 + 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • 250 gram belegen kaas, vers geraspt
  • 250 gram ham, in blokjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je macaroni met ham en kaas:

Maak als eerste de kaassaus door 60 gram boter te smelten.

Voeg hier de bloem aan toe en roer goed door. Laat even garen tot zich een dun laagje op de bodem van de pan vormt.

Voeg er de bouillon aan toe en kook goed door.

Voeg er dan de room, de mosterd en Worcestershire sauce aan toe. Roer dit er samen met 150 gram geraspte kaas doorheen.

Voeg nu melk toe tot je een dik lopende saus hebt. Het kan zijn dat er iets meer of minder melk nodig is. Zet de kaassaus opzij.

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit 50 gram boter in een pan en bak hierin zachtjes de ui en de ham. Breng op smaak met Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak.

Blus af met een kopje water. Roer de aanbaksels goed los, want hierin zit veel smaak.

Voeg er de kaassaus en de macaroni aan toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper naar wens.

Bestrooi de macaroni met ham en kaas met de rest van de geraspte kaas en dien op.

Je kunt er ook voor kiezen om de macaroni met ham en kaas in de oven een krokant korstje te laten krijgen. Meng de resterende kaas dan met een eetlepel broodkruim of paneermeel en strooi dit over het gerecht. Zet kort onder de grill of in een oven, tot zich een goudbruine korst heeft gevormd.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Bloemkoolsalade met paprika en komkommer

    Bloemkoolsalade met paprika en komkommer; snel gezond eten

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • gevulde courgette

    Gevulde courgette; super simpel en met diverse variatietips

  • aardappel-courgetteschotel met kaas

    Aardappel-courgetteschotel met kaas – heerlijke laagjes, veel smaak, weinig werk

  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien

    Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien

  • bloemkool broccoli salade

    Bloemkool broccoli salade – ideaal bij de barbecue

  • Beierse schnitzel

    Beierse schnitzel een schnitzel met iets extra’s

  • gegrilde bindsla

    Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

  • Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)

    Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

  • Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

    Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.