• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Macaroni met ham, kaas en prei

Een recept voor een romige macaroni met prei

3
macaroni met ham, kaas en prei 1

Macaroni met ham, kaas en prei – Zalig genieten van een heerlijk romige macaronischotel.

Iedereen houdt van macaroni

Macaroni is geliefd bij heel veel mensen, en macaroni is dan ook echt de ouderwetse elleboogjes, een van de eerste soorten macaroni in Nederland voordat er al die andere soorten bij kwamen. Voor oma was het even wennen aan die pasta in plaats van aardappelen, maar inmiddels wordt er misschien wel meer pasta dan gekookte aardappelen gegeten. Macaroni kun je op veel manieren maken, meestal is dit met een tomatensaus, gehakt en groenten. Mac and Cheese is ook een populaire en erg lekkere variant, maar het nadeel is dat er geen groenten in zitten. Door ham, kaas en prei toe te voegen aan de macaroni heb je en een heerlijk romige macaroni waar ook groente in zit.

Macaroni met ham, kaas en natuurlijk prei

Prei is een van die groente die te weinig waardering krijgt. Vaak wordt prei gebruikt voor in een soep of zit verstopt in de pakketten roerbakgroentes. Maar prei is zo lekker met kaas dat hij echt in de macaroni met ham en kaas thuis hoort. Prei heeft veel smaak en maakt het geheel een stuk frisser en kruidiger, voeg er nog wat kerrie aan toe en je hebt een geweldig lekker en verantwoord pastagerecht waarvan iedereen zal smullen.

macaroni met ham, kaas en prei

De dikte van de saus is erg belangrijk

Als je macaroni met ham, kaas en prei maakt, maak je eerst een kaassaus van Goudse kaas. De saus moet dik lopend zijn, een beetje als yoghurt. Hoe dik de saus wordt kan onder andere aan de kwaliteit van de gebruikte bloem liggen, het kan daarom zijn dat er meer of minder vocht in de saus moet om het gewenste resultaat te verkrijgen. Is je saus namelijk te dik dan wordt je gerecht een dikke massa die niet lekker weg eet. Als je dit gerecht later nog eens op wil warmen zul je echt nog meer vocht toe moeten voegen. Dit doe je het makkelijkst door met en pollepel gaatjes in de schaal met macaroni te steken. Giet er dan een beetje melk, water of bouillon over voordat je de macaroni met ham, kaas en prei opwarmt in de oven of magnetron.

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Macaroni met ham kaas en prei

Porties: 4-6 porties
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram macaroni
  • 60 + 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel worcestershire saus
  • 250 gram belegen kaas, vers geraspt
  • 250 gram ham, in blokjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 350 gram prei, in ringen
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 100 ml water
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je macaroni met ham, kaas en prei:

Begin met het maken van de kaassaus, smelt hiervoor 60 gram boter en meng dit met de bloem. Gaar dit samen even goed door. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en laat steeds even doorkoken. Voeg er de slagroom en 150 gram van de kaas aan toe en roer dit goed door. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de macaroni volgens de verpakking.

Smelt 50 gram boter in een koekenpan, bak hierin de blokjes ham licht aan. Voeg de ui, prei en de kerrie toe en bak die ook even licht aan. Laat de ui en prei niet bruin worden. Voeg er 100 ml water en een beetje zout en peper aan toe en laat dit even stoven tot de prei net gaar is. Meng er de mosterd door en voeg de kaassaus bij het preimengsel en kook dit even kort door.

Voeg er eventueel een beetje water of melk aan toe als de saus te dik is. Breng op smaak met peper, zout en Worcestershire sauce. De saus mag een krachtige smaak hebben, want de macaroni heeft nog vrij weinig smaak.

Meng de saus met de macaroni en doe dit in een ovenschaal.

Bestrooi de macaroni met ham, kaas en prei met de resterende kaas en zet dit 20 minuten in een oven van 180 graden zodat de kaas mooi smelt en de macaroni goed warm wordt.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.