Pasta alla Norma – Dit gerecht is een van de klassiekers onder de pastagerechten. Pasta alla Norma is makkelijk klaar te maken en vol smaak, wat wil je nog meer? Zet jij vanavond de Siciliaanse zon op tafel?
Een gerecht vol verse groenten en kruiden
Op Sicilië worden veel aubergines verbouwd. Het is dus niet zo vreemd dat men die vruchtgroente veel in de lokale keuken gebruikt. In de Pasta alla Norma is aubergine dan ook een van de hoofdingrediënten. De aubergine combineer je in dit geval met allerlei andere verse ingrediënten als tomaten, knoflook, oregano en basilicum. Dat maakt dat het gerecht bol staat van de smaak. Vaak gebruikt men een korte pasta als penne of rigatoni, maar als jij liever spaghetti gebruikt kan dat natuurlijk ook.
Voor dit gerecht wordt normaal gezouten ricotta gebruikt. Dit is een harde kaas die wordt gemaakt van ricotta. Helaas is het in Nederland niet makkelijk om aan gezouten ricotta, of ‘ricotta salata’ te komen. Voor de Pasta alla Norma in dit artikel is daarom een normale ricotta gebruikt. Je kunt ook kiezen voor Parmezaanse kaas of Pecorino, dat is wat zouter. Het gerecht is dan niet meer authentiek Siciliaans, maar ongetwijfeld nog steeds erg lekker.
Hoe Pasta alla Norma aan zijn naam kwam
Het traditionele recept van de Pasta alla Norma is Siciliaans en vindt zijn oorsprong in de stad Catania. Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van dit vegetarische pastagerecht. Ze hebben allemaal te maken met de Italiaanse componist Bellini, geboren in Catania. Een van de verhalen gaat over een Siciliaanse kok, die erg te spreken was over de opera Norma van Vincenzo Bellini. Na een voorstelling ging hij de keuken in en maakte hij een pasta met ricotta en aubergines. ‘Una vera norma’ betekent in het Nederlands ‘een echte vorm’. Dit zinnetje werd gebruikt om uit te leggen wat de goede eigenschappen van iets waren. Bellini en de opera Norma staan voor alles wat uitzonderlijk of subliem is. De Siciliaanse toneelschrijver en regisseur Nino Martoglio gaf de naam Pasta alla Norma aan het gerecht, toen hij het omschreef als ‘subliem’ of ‘van topkwaliteit’.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Pasta alla Norma
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram korte pasta
- 600 gram verse ontvelde tomaten
- 2 aubergines
- 4 teentjes knoflook
- 1 bosje basilicum
- 1 eetlepel oregano
- 150 gram ricotta
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Pasta alla Norma:
Verwarm de oven op 180 graden.
Verdeel ricotta in een ovenschaal en bak de ricotta, zodat er een mooi bruin laagje aan de bovenkant van de kaas ontstaat.
Snijd de aubergines in plakken en die plakken vervolgens in vieren.
Verwarm een scheut olie in een pan en bak de aubergine mooi bruin.
Voeg de knoflook, oregano en tomaten toe en bak die 10 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta beetgaar in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer een deel van de saus door de pasta.
Doe de pasta over in een grote schaal. Giet de rest van de saus over de pasta.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en strooi ze over de pasta. Verdeel dan de ricotta over de pasta.
Tafel lekker !!
Ik heb al meer recepten gemaakt van jullie, allemaal super lekker, ga deze ook maken.
En daar blijven we dit graag voor doen Anneke