• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Pasta alla Norma

Lekker vegetarisch met aubergine en ricotta!

0
Pasta alla Norma

Pasta alla Norma – Dit gerecht is een van de klassiekers onder de pastagerechten. Pasta alla Norma is makkelijk klaar te maken en vol smaak, wat wil je nog meer? Zet jij vanavond de Siciliaanse zon op tafel?

Een gerecht vol verse groenten en kruiden

Op Sicilië worden veel aubergines verbouwd. Het is dus niet zo vreemd dat men die vruchtgroente veel in de lokale keuken gebruikt. In de Pasta alla Norma is aubergine dan ook een van de hoofdingrediënten. De aubergine combineer je in dit geval met allerlei andere verse ingrediënten als tomaten, knoflook, oregano en basilicum. Dat maakt dat het gerecht bol staat van de smaak. Vaak gebruikt men een korte pasta als penne of rigatoni, maar als jij liever spaghetti gebruikt kan dat natuurlijk ook.

Voor dit gerecht wordt normaal gezouten ricotta gebruikt. Dit is een harde kaas die wordt gemaakt van ricotta. Helaas is het in Nederland niet makkelijk om aan gezouten ricotta, of ‘ricotta salata’ te komen. Voor de Pasta alla Norma in dit artikel is daarom een normale ricotta gebruikt. Je kunt ook kiezen voor Parmezaanse kaas of Pecorino, dat is wat zouter. Het gerecht is dan niet meer authentiek Siciliaans, maar ongetwijfeld nog steeds erg lekker.

Hoe Pasta alla Norma aan zijn naam kwam

Het traditionele recept van de Pasta alla Norma is Siciliaans en vindt zijn oorsprong in de stad Catania. Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van dit vegetarische pastagerecht. Ze hebben allemaal te maken met de Italiaanse componist Bellini, geboren in Catania. Een van de verhalen gaat over een Siciliaanse kok, die erg te spreken was over de opera Norma van Vincenzo Bellini. Na een voorstelling ging hij de keuken in en maakte hij een pasta met ricotta en aubergines. ‘Una vera norma’ betekent in het Nederlands ‘een echte vorm’. Dit zinnetje werd gebruikt om uit te leggen wat de goede eigenschappen van iets waren. Bellini en de opera Norma staan voor alles wat uitzonderlijk of subliem is. De Siciliaanse toneelschrijver en regisseur Nino Martoglio gaf de naam Pasta alla Norma aan het gerecht, toen hij het omschreef als ‘subliem’ of ‘van topkwaliteit’.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Pasta alla Norma

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram korte pasta
  • 600 gram verse ontvelde tomaten
  • 2 aubergines
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel oregano
  • 150 gram ricotta
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Pasta alla Norma:

Verwarm de oven op 180 graden.

Verdeel ricotta in een ovenschaal en bak de ricotta, zodat er een mooi bruin laagje aan de bovenkant van de kaas ontstaat.

Snijd de aubergines in plakken en die plakken vervolgens in vieren.

Verwarm een scheut olie in een pan en bak de aubergine mooi bruin.

Voeg de knoflook, oregano en tomaten toe en bak die 10  minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta beetgaar in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer een deel van de saus door de pasta.

Doe de pasta over in een grote schaal. Giet de rest van de saus over de pasta.

Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en strooi ze over de pasta. Verdeel dan de ricotta over de pasta.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.