Pasta met verse worst – Of hoe de Italianen het zouden zeggen: ‘Pasta alla Norcina’! De pasta met verse worst is ontstaan in Norcia, een stadje in Umbrië, waar ze gewoonweg geweldig varkensvlees hebben. En de Italianen weten heel goed hoe je met die lokale lekkernijen een lekkere maaltijd op tafel zet. En dat kunnen we in Nederland ook. Nu nog doen!
Nederlands varkensvlees
Koop verse worst van Nederlandse varkens. Dat is eigenlijk overal te krijgen. De worst krijgt een belangrijke rol in dit gerecht, dus koop er één van goede kwaliteit. Verder heb je echt niet zoveel ingrediënten nodig, dus geef een paar centen extra uit aan het vlees.
Pasta met verse worst én verse groenten
De Italianen maken die pasta met een saus van worst, room, wijn, en soms ook truffels of champignons. Je kunt dat letterlijk namaken, maar we hebben hier al geen Italiaanse varkensvlees, maar Nederlands varkensvlees. We geven daarmee dus al een twist aan dit gerecht, en dat doen we nog een beetje extremer. Noem het dus Pasta alla Norcina met een twist. De pasta met verse worst gaan we aanvullen met wat verse groenten. Neem wat knapperige bleekselderij en gebruik de in Nederland geteelde champignons. Zo boost je dit pastagerecht en geef je het een andere textuur mee. Het is de manier om extra groenten aan het pastagerecht toe te voegen en dat is ook gezonder.
Zelfgemaakte pesto geeft de pasta alla Norcina een smaakboost
En, vergeet de pesto niet. Kies bij voorkeur voor een zelfgemaakte pesto van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. Zo’n zelfgemaakte pesto kun je gewoon in de koelkast hebben staan voor andere gerechten en deze pasta met verse worst krijgt echt een oppepper met de smaak van zelfgemaakte pesto. De frisse en kruidige smaak past uitstekend bij de verse worst, de groenten en de pasta.
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept. Want als je een braadworst bij de slager koopt weet je altijd dat je vers vlees hebt zonder rare toevoegingen.
Pasta met verse worst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram pasta, naar keuze
- 500 gram verse worst, van goede kwaliteit
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 400 gram champignons
- 250 ml room
- 3 stengels bleekselderij
- 100 gram zelfgemaakte groene pesto (Pesto Genovese)
- 1 runderbouillonblokje
- wat verse basilicum, om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een snelle en lekkere pasta met verse worst:
Snijd met een scherp mes de worst in stukjes van ongeveer 1 cm.
Snijd de knoflook, ui, bleekselderij en de champignons fijn.
Bak de in stukjes gesneden worst met de knoflook.
Kook ondertussen in een andere pan de pasta al dente.
Doe de ui, bleekselderij en de champignons bij de verse worst. Laat even sudderen en voeg daarna de room, het bouillonblokje en de pesto toe. Nog even laten sudderen, totdat er een mooi glad geheel ontstaat.
De pasta erdoor scheppen en garneren met wat verse basilicum.
Serveer de pasta met verse worst direct.
Tafel lekker !!