Pasta porcini tover de herfst op je bord. Dit is een werkelijk verrukkelijke pasta met gedroogde paddenstoelen! En vandaag doen we het één keer niet vers. Om dit recept te maken gebruik je geen verse paddenstoelen, maar gedroogde paddenstoelen. Die zijn heerlijk krachtig van smaak en altijd handig om in huis te hebben. Veel meer dan de gedroogde paddenstoelen en pasta heb je niet nodig om het recept van die heerlijke pasta porcini op tafel te zetten. En zo heb je altijd iets speciaals in huis voor onverwachte eters.
In dit recept voor pasta porcini gebruik je gedroogd eekhoorntjesbrood oftewel porcini. Maar wat is dat nu precies? Porcini, eekhoorntjesbrood of cépes, het is een en dezelfde eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Hij heeft een verfijnde nootachtige smaak. De paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur. Je vindt ze vooral onder eikenbomen, berken en beuken in Europa en Noord-Amerika. In Nederland is het verboden om zelf eekhoorntjesbrood te plukken. In gedroogde vorm is er makkelijker aan te komen en die gedroogde exemplaren zijn voor het recept van de pasta porcini precies wat je wilt hebben. Mooi donker en krachtig van smaak. Voor het maken van de pasta porcini wordt geen vlees gebruikt. Als je het recept vegetarisch wilt houden, let er dan op dat je groentebouillon of paddenstoelenbouillon gebruikt.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Pasta porcini
Ingrediënten voor dit recept
- 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 kop bouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngehakt sjalotje
- 1 teen fijngehakte knoflook
- zout en peper
- 1/2 theelepel tijm
- 3 eetlepels gezeefde tomaat
- 1 eetlepel roomboter
- Parmezaanse kaas naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Pasta porcini maak je zo:
Zet de gedroogde paddenstoelen op met de bouillon. Laat een half uurtje trekken tot de paddenstoelen zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en hak ze fijn. Zeef de bouillon.
Bak de sjalot aan in de olijfolie, voeg de tijm, knoflook en het eekhoorntjesbrood toe en laat dit even kort aanbakken, blus af met de bouillon.
Voeg de gezeefde tomaat er aan toe en laat dit een half uurtje pruttelen.
Kook in die tijd 350 gram lintpasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Schep 2-3 lepels van het kookvocht van de pasta bij de saus en voeg de boter toe. Breng op smaak met zout en peper.
Schep een gedeelte van de pasta door de saus en roer goed door. Voeg dan de rest van de pasta toe en verdeel dit over 4 borden.
Schaaf wat Parmezaanse kaas over de pasta porcini en serveer direct.
Tafel lekker !!
