Pasta porcini – Tover de herfst op je bord met een heerlijke pasta met gedroogde paddenstoelen! Om dit recept te maken gebruik je dus geen verse paddenstoelen. Je zult verrast worden door de krachtige smaken in het gerecht. Verderop in dit artikel vind je het recept om pasta porcini te maken, en lees je wat meer over gedroogde paddenstoelen.
Pasta porcini, met gedroogde paddenstoelen
In de Nederlandse keuken wordt het meest gebruikgemaakt van verse champignons. De kastanjechampignon, het bruine broertje van de witte, doet het ook vrij aardig. Maar heb je al eens gekookt met gedroogde paddenstoelen? Die zijn heerlijk krachtig van smaak en altijd handig om in huis te hebben. Veel meer dan de gedroogde paddenstoelen en pasta heb je niet nodig om het recept van die heerlijke pasta porcini op tafel te zetten. En zo heb je altijd iets speciaals in huis voor onverwachte eters. Weer eens iets anders als de overal bekende spaghetti bolognese.
Wat zijn porcini eigenlijk?
In dit recept voor pasta porcini gebruik je gedroogd eekhoorntjesbrood oftewel porcini. Maar wat is dat nu precies? Porcini, eekhoorntjesbrood of cépes, het is een en dezelfde eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Hij heeft een verfijnde nootachtige smaak. De paddenstoel wordt niet gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur. Je vindt ze vooral onder eikenbomen, berken en beuken in Europa en Noord-Amerika. In Nederland is het verboden om zelf eekhoorntjesbrood te plukken. Ga je het recept maken? Je zult er voor naar de markt of een goede groentespeciaalzaak moeten. In gedroogde vorm is er makkelijker aan te komen en die gedroogde exemplaren zijn voor het recept van de pasta porcini precies wat je wilt hebben. Mooi donker en krachtig van smaak.
Voor het maken van de pasta porcini wordt geen vlees gebruikt. Als je het recept vegetarisch wilt houden, let er dan op dat je groentebouillon of paddenstoelenbouillon gebruikt.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Pasta porcini
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 kop bouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngehakt sjalotje
- 1 teen fijngehakte knoflook
- zout en peper
- 1/2 theelepel tijm
- 3 eetlepels gezeefde tomaat
- 1 eetlepel roomboter
- Parmezaanse kaas naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Pasta porcini maak je zo:
Zet de gedroogde paddenstoelen op met de bouillon. Laat een half uurtje trekken tot de paddenstoelen zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en hak ze fijn. Zeef de bouillon.
Bak de sjalot aan in de olijfolie, voeg de tijm, knoflook en het eekhoorntjesbrood toe en laat dit even kort aanbakken, blus af met de bouillon.
Voeg de gezeefde tomaat er aan toe en laat dit een half uurtje pruttelen.
Kook in die tijd 350 gram lintpasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Schep 2-3 lepels van het kookvocht van de pasta bij de saus en voeg de boter toe. Breng op smaak met zout en peper.
Schep een gedeelte van de pasta door de saus en roer goed door. Voeg dan de rest van de pasta toe en verdeel dit over 4 borden.
Schaaf wat Parmezaanse kaas over de pasta porcini en serveer direct.
Tafel lekker !!
Heerlijk! Het recept heb ik exact gevolgd maar omdat ik alleen ben heb ik er een éénpersoons portie van gemaakt.
Ik heb er spinazie bij gegeten en ik vond het verrukkelijk.
het ideale recept: zeer geschikt voor één persoon, snel, gemakkelijk en superlekker.
Leuk om te horen dat het in de smaak is gevallen.
Wederom een geweldig lekker recept. Wij waren in de gelukkige omstandigheid om vers eekhoornbrood te kunnen gebruiken. Volgens mij kan het ook met kastanjechampignons, alleen is dan de smaak minder krachtig. Ik heb ook een koffielepel mosterd toegevoegd, een theelepel gedroogde oregano en een scheutje kookroom. We hebben gesmuld!
Je kunt inderdaad het eekhoorntjesbrood vervangen door kastanjechampignons al zijn deze minder sterk van smaak En ja vers eekhoorntjesbrood is natuurlijk ook wel erg lekker. Met gedroogde paddenstoelen zijn de smaken vaak nog intenser dan met vers dus probeer dat ook zeker eens. Fijn dat jullie er van genoten hebben.