Pilav van pasta (āvogeltongetjesā) met kip en veel groentenĀ – Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten en het lijkt een beetje op een goed gevulde risotto. Vaak wordt pilav met rijst gemaakt, maar je kunt ook een pilav van pasta maken. Het leuke van die pilav van pasta is dat er superveel groenten in zitten en je zo makkelijk aan je dagelijkse behoefte aan groenten komt. De kinderen hebben niet in de gaten dat ze flink groenten aan het eten zijn, zo lekker gaan ze het vinden.
Vogeltongpasta, orzo of risoni
De pasta waarmee je de pilav gaat maken heet vogeltongpasta. Die fijne pasta heeft zijn naam, zoals zo vaak, te danken aan zijn vorm. Het zijn net kleine vogeltongetjes als je een beetje fantasie hebt. Hij staat ook wel bekend onder de naam orzo of risoni. De pasta lijkt als het gaat om uiterlijk erg veel op rijst.
Deze pasta kook je gaar in de saus zodat hij een heerlijk volle smaak krijgt
Het klaarmaken van de pilav met pasta heeft een beetje weg van de bereiding van risotto. Je kunt de saus dik of vloeibaar laten of helemaal in de pasta laten koken, net wat je zelf lekker vindt.
Turkse yoghurt is lekker bij de pilav van pasta
Bij dit gerecht is een lepel losgeklopte Turkse yoghurt erg lekker, zeker als je de pilav lekker pittig maakt. Een paar geroosterde pijnboompitjes zijn er ook superlekker bij voor de bite.
Pilav van pasta met kippengehakt
Bij de poelier hebben ze heerlijk kippengehakt, die is vaak al op smaak gebracht, let daar dus op bij het klaarmaken. Het is echt de moeite waard om een kippengehakt te nemen in plaats van runder- of varkensgehakt. Gebruik je liever ander gehakt in dit recept, dan kan dat natuurlijk ook.
Couscouskruiden
Voor de pilav van pasta is in het recept gebruikgemaakt van een kruidenmix. Je kunt die kruidenmengsels vaak bij de Turkse supermarkt of online kopen. De kruiden die in het recept zijn gebruikt waren de couscous kruiden voor kip van het merk Rabda.
Pilav van pasta (āVogeltongetjesā) met kip en veel groenten
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 250 gram vogeltongpasta
- 500 gram kippengehakt
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram champignons
- 2 rode punt paprikaās
- 4 tomaten
- 1 winterwortel
- 2 eetlepels couscouskruiden
- 1-2 pepertjes naar smaak
- verse koriander
- 100 gram Turkse yoghurt
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pilav van pasta:
Snijd de ui klein, de champignons in plakjes en de rest van de groenten in stukjes van 1-2 cm.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan en doe ze in een kommetje.
Neem een grote hapjespan of wok en verhit hierin een scheutje olijfolie. Doe er de ui in en bak die licht aan.
Voeg het gehakt er aan toe en bak tot kruimels.
Pers de knoflook er over uit en voeg de wortel, courgette en aubergine er aan toe. Bak even goed door op een hoog vuur.
Doe nu de pasta er in en bak die eventjes kort mee. Nu mogen de tomaat, de pepers en de kruiden er in. Roer ze er goed door en giet er ongeveer 2 glazen water in. Laat de pasta gaar worden maar roer tussendoor. Voeg er eventueel nog wat vocht aan toe.
Het gaarproces van de pilav met pasta duurt ongeveer 10 minuten, maar dat wisselt nogal van pasta dus tussendoor proeven.
Breng eventueel nog op smaak met peper, zout, of kruiden.
Snijd een paar takjes koriander grof en strooi dat er samen met de pijnboompitten op het laatste moment overheen. Serveer de pilav van pasta met een lekkere lepel Turkse yoghurt.
Tafel lekker !!