Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Ravioli met ricotta en spinazie (of snijbiet)

Redactie door Redactie
in Pastagerechten
0
ravioli met ricotta

Ravioli met ricotta en spinazie (of snijbiet) – Ravioli, daar hoef je echt niet van te schrikken. De meeste mensen zien bij het woord ravioli al beelden van een mislukt pastadeeg en heel veel geknoei en geklieder bij het vouwen van het deeg. Oké, het valt niet onder de even snel klaar gerechten. Je moet voor dit gerecht zeker wel wat tijd uittrekken. Probeer het dus niet te gaan maken op de maandagavond als je uit je werk komt. Dit is zo’n gerecht waar je in het weekend of op een vrije dag even lekker de tijd voor neemt. Het maken van de pasta is helemaal niet zo moeilijk. Het is een beetje kneedwerk, en wie een goede keukenmachine in huis heeft heeft het een stuk makkelijker.

Wat is ravioli?

zelfgemaakte ravioli
Zelfgemaakte ravioli

Ravioli is een gevulde pasta, meestal in de vorm van een kussentje met een kartelrandje. Het woord komt van het Genuese woord rabioli, wat ‘restjes’ betekent, en dat is eigenlijk precies wat het is. Een pastadeeg is de basis en die vul je met de restjes uit je koelkast. Die restjes moeten dan uiteraard wel bij elkaar passen. In onderstaand recept gebruik ik snijbiet, maar pak ook gerust spinazie. De ricotta kan bijvoorbeeld ook feta zijn. Je kunt eindeloos variëren met de vullingen. Dat maakt het ook steeds weer leuk en verrassend.

Kinderen vinden dit trouwens ook leuk. Ze kunnen pakketjes maken en mogen werken met een deegroller en erna aan tafel kunnen ze uitpakken. Geloof me ze zijn over enthousiast over hun kookkunsten!!

Spinazie & pasta

Spinazie en pasta; een perfecte match

Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.

Ravioli met ricotta

en spinazie (of snijbiet)

Ravioli voor 4 personen:

  • 400 gr. bloem type 00
  • 4 eieren
  • 1 koffie lepel zout
  • 4 eetlepels olijfolie

Zo maak je pastadeeg voor ravioli

Meng alles met een keukenmixer met een kneedhaak gedurende 5 minuten, of meng alles in een mengkom met de hand en kneed het met de hand gedurende minstens 5 minuten. Hierna nog even met de hand kneden en een bal vormen, deze in plasticfolie wentelen en ongeveer 30 min laten rusten.

Verdeel het deeg in repen en rol het even uit met de deegrol. Haal het deeg verschillende keren doorheen de pastamolen (voor lasangne). Begin op de breedste stand (voor dikke lappen) en eindig op de smalste  stand, zodat je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen pasta verkrijgt. Als je geen pastamachine hebt, lukt het ook wel, maar dan moet je goed met de deegroller blijven rollen.

Voor de ricotta vulling

  • 100 gr ricotta
  • ¼ van een chilipepertje
  • 2 eetlepels spinazie of snijbiet (al klaargemaakt)
  • 100 gr pecorino kaas
  • peper en zout

Mix eerst de chilipeper samen met grof geraspte pecorino in een mixer. Voeg daar de ricotta en snijbiet of spinazie eraan toe en breng op smaak met peper en zout. Dit doen we allemaal in een spuitzak.

ravioli met ricotta
Draai deeg uit
ravioli met ricotta in de maak
Vullen in ravioliplank
ravioli met ricotta 3
Rol de raviol los

Zo vul je ravioli met ricotta en spinazie

Dit kan makkelijk als je in het bezit bent van een ravioli maker. Ik  heb de mijne gekocht bij ‘’Dille & Kamille’’.

Je legt een lasagnevel op de ravioli maker en spuit er een toefje vulling op. Meteen leg je er een tweede vel over en deze rol je vast met de deegrol. Vervolgens haal je het overtollig deeg weg en leg je de pakketjes op een bord. Herhaal totdat je ingrediënten op zijn.

Leg de ravioli met ricotta in het kokende water. Kook geen al te grote hoeveelheid ravioli in één keer. Vermijd dat ze zich ophopen in de pot en vastkleven. Zodra ze komen bovendrijven zijn ze gaar. De gaartijd bedraagt ongeveer 2 à 3 minuten.

Voor het sausje

  • +/- 200 gram trostomaatjes
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 koffielepels kappertjes
  • 2 gemiddelde augurken op azijn
  • 2 eetlepels spinazie of snijbiet (al klaargemaakt)
  • peper en zout

Juist voor dat de ravioli klaar is, snijd je de trostomaatjes in helften of kwarten en verwarm je deze in een pannetje met de knoflook en 1 el. olijfolie.

Ondertussen mix je de kappertjes, augurkjes en spinazie of snijbiet fijn met 2 el. olijfolie (moet beetje lijken op een  pesto), breng op smaak met peper en zout.

Doe de gekookte ravioli direct na het koken in de pan met de warme trostomaatjes en schep er een lepel of twee van je gemixte pasta bij.

Serveer meteen en rasp naar smaak wat pecorino kaas over je zelfgemaakte ravioli met ricotta en spinazie.

Tags: KaasSnijbietVegetarisch
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip
Pastagerechten

Ovenpasta met raapsteeltjes en gerookte kip

Pasta met raapsteeltjes
Pastagerechten

Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!