Spaghetti met gruyère en pancetta – een werkelijk zalige variatie op de spaghetti carbonara die binnen 20 minuten op tafel staat. Echt een recept als je snel iets lekkers op tafel wil zetten. Met een kom frisse salade erbij heb je een heerlijke maaltijd waar je echt iedereen blij mee kan maken.
Maximale smaak met maar een paar ingrediënten
Voor een spaghetti met gruyère en pancetta zijn er maar een paar ingrediënten nodig. Waar de spaghetti carbonara met pecorino of Parmezaanse kaas wordt gemaakt, is er in dit recept gruyère gebruikt. De smaak van gruyère is voller, romiger en minder scherp dan van pecorino. Omdat de kaas vol en romig is smelt hij ook veel mooier weg dan pecorino die nog wel eens korrelig kan zijn. Door de keuze van een milde Zwitserse kaas wordt het gerecht ook een stuk toegankelijker. Spaghetti met gruyère en pancetta is dan ook ideaal voor de mensen die niet van een scherpe kaassmaak houden.
Zo maak je de spaghetti met gruyère en pancetta met een romige saus van ei en kaas
De saus van de spaghetti met gruyère en pancetta is kinderlijk eenvoudig, maar toch zijn er een paar puntjes om rekening mee te houden. Je maakt de saus met losgeklopt rauw ei. Laat je niet afschrikken, omdat je bang bent dat het niet lukt of omdat je bang bent voor rauwe eieren.
Als je de werkwijze goed volgt, garen de eieren door de rest hitte van de pan en door de warmte van de spaghetti. Is de spaghetti of de pan te heet? Dan zal het ei te snel stollen en klontjes vormen. Zijn diezelfde pan en spaghetti te koud? Dan zal de saus niet binden. Het is niet voor niets dat koks eerst alles klaarzetten en dan pas beginnen met koken. Mise-en-place noemen ze dit.
Mise-en-place en timing
Bij het maken van spaghetti met gruyère en pancetta is het belangrijk om alles klaar te zetten, maar ook om de volgorde te volgen. Het beste bak je het spek vlak voor de spaghetti gaar is. De eieren zet je losgeklopt in een beker klaar. Net als de kaas die zet je ook klaar. Als de spaghetti gaar is, giet je hem af, maar je vangt het vocht op. Dit kun je gebruiken om de saus iets romiger zachter te maken.
De hete spaghetti gaat in de pan met de spekjes en het vrijgekomen vocht. Zet het vuur nu uit. De pan is dan nog heet. Giet het ei over de spaghetti en blijf goed roeren om te voorkomen dat het een omelet wordt. Doe er ook gelijk de geraspte kaas bij zodat die smelt en ook de ergste hitte wegneemt. Blijf even roeren en je ziet een dun blinkend laagje over de spaghetti met gruyère en pancetta ontstaan. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe als de saus te dik is en niet goed verdeeld wordt.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Spaghetti met gruyere en pancetta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram spaghetti
- 200 gram pancetta
- 200 gram gruyère
- 2 eieren en 2 dooiers
- 2 takjes peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met gruyère en pancetta:
Snijd de pancetta in kleine blokjes.
Rasp de gruyère.
Klop de eieren met de dooiers los.
Hak de peterselie grof.
Breng een pan met ruim water aan de kook.
Voeg een flinke theelepel zout toe aan het water en kook hierin de spaghetti beetgaar. Kijk op de verpakking voor de aanbevolen tijd.
Bak, ongeveer 5 minuten voor de spaghetti beetgaar is, de pancetta in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de pancetta niet te hard.
Giet de spaghetti af als hij beetgaar is en vang een kopje van het kookwater op.
Doe de spaghetti bij de pancetta in de pan en zet het vuur uit.
Giet het eimengsel bij de spaghetti, doe er twee derde van de kaas bij, en schep alles goed door elkaar. Voeg eventueel een beetje kookwater toe om de saus iets dunner te maken.
Schep de spaghetti met gruyère en pancetta op borden, strooi er de resterende kaas en royaal zwarte peper uit de molen over.
Verdeel de peterselie erover en geniet.
Tafel lekker !!
Het ziet lekker uit
Dank je Arnoud, het is ook erg lekker.