Spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus – Met geroosterde groenten maak je een gerecht als deze zoveel lekkerder dan wanneer je het zou bereiden in een braadpan. De smaken blijven beter behouden en je krijgt er een heerlijk rooster-smaakje van. Bovendien kun je de groenten zo de oven inschuiven, en heb je je handen verder vrij voor de saus en de pasta.
De oregano in de tuin is door het warme najaarsweer nog geen vergane glorie en daar kan ik nog volop van plukken. Maar gebruik gerust de gedroogde versie. Beiden moet je vanaf het begin laten mee stoven, omdat het gaandeweg het stoofproces haar smaak afgeeft. Marjolein is het zusje van de oregano en kan als vervanger dienen. Voor beide soorten verse kruiden geldt, kneus de blaadjes vooraf voor een optimale smaakafgifte. Leuk weetje, en erg oneerbiedig gezegd, maar eigenlijk zijn de meeste verse kruiden ordinair onkruid.
Voor de geroosterde groenten gebruik ik gedroogde oregano, omdat verse kruiden makkelijk verbranden bij het roosteren in de oven.
Italianen serveren nóóit hun spaghetti los van de saus, deze wordt er altijd doorheen geschept. Doe wat jou het beste lijkt, zolang je geen Italiaanse gasten aan tafel hebt, de smaak zal er zeker niet minder om zijn.
Spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus
Pastagerecht voor vier personen:
Voor de geroosterde groenten in tomatensaus:
- 2 aubergines
- 2 rode puntpaprika’s
- 1/2 courgette in stukken
- 2 tl gedroogde oregano
- zout & peper
- 2 el olijfolie
- 300 g snacktomaatjes
- 1 vel bakpapier
Voor de tomatensaus:
- 1 klein rood uitje
- 1 teen geperste knoflook
- 70 g tomatenpuree
- 1/2 blik tomaten van Mutti
- 1 dl zoete witte wijn
- 2 el verse oregano (blaadjes)
Voor de pasta:
- 300 g spaghetti
Erbij:
- vers geraspte Parmezaanse- of Parrano kaas
Zo maak je Spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus:
Bereiding geroosterde groenten:
Snijd de groenten in stukken, verdeel de groenten over de met bakpapier beklede bakplaat, behalve de tomaatjes. Besprenkel het geheel met de olijfolie, bestrooi met zout & peper en de oregano, en rooster in een oven van 200 graden gedurende 30 minuten. Na 20 minuten voeg je er de tomaatjes bij en roostert deze de laatste tien minuten mee.
Bereiding tomatensaus:
Snipper de ui en pers de knoflook uit. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook zachtjes in de olijfolie op laag vuur. Doe er na tien minuten de tomatenpuree bij, de zoete witte wijn, en twee blikjes (van tomatenpuree) warm water, het halve blik Mutti, de verse oregano, en laat tien minuten op laag vuur zachtjes koken zonder deksel. Voeg er de geroosterde groenten bij na roostertijd, en roer door elkaar.
Kook intussen de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing.
Serveren:
Giet kokend water in vier diepe borden om voor te warmen (de oven is daarvoor te heet). Giet het water eruit en droog af. Verdeel er de afgegoten spaghetti over de borden samen met de geroosterde groenten in tomatensaus.
Serveer de spaghetti met Mediterrane groenten in tomatensaus en zet er een schaaltje geraspte Parmezaanse- of Parrano kaas bij op tafel.
Tafel lekker!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!