Tagliatelle met aubergine – Waarom zou je pasta altijd met Bolognesesaus of alla Carbonara eten? Er zijn zoveel mogelijkheden om het op een andere manier te doen. Denk eens aan een tagliatelle met aubergine. En dan niet in een tomatensaus, maar een heerlijke, romige saus met ricotta, room en citroen. Verras je tafelgenoten vanavond eens met een originele pastaschotel!
Aubergines, daar kun je meer mee dan je denkt
In elke groentewinkel, groentekraam op de markt en in elke supermarkt worden aubergines verkocht. Vaak zien mensen die mooie paarse vruchtgroente wel liggen, om er vervolgens aan voorbij te lopen. Want wat kun je er eigenlijk mee? Welnu, waarschijnlijk meer dan je denkt. Bij aubergines in een pastaschotel denk je al snel aan de beroemde pasta alla Norma. Aubergines in tomatensaus dus. Maar het kan ook heel anders. Misschien heb je er ooit bij stilgestaan, maar aubergines zijn ook erg lekker in een romige saus. Voor de tagliatelle met aubergine is de groente verwerkt in een saus die gemaakt werd met ricotta, room en citroen. De gebakken aubergines vormen het belangrijkste ingrediënt in de saus, dus je krijgt genoeg groente binnen en niet alleen saus. Voor wat extra groenten op het menu past er heel goed een frisse groene salade bij.
Tagliatelle met aubergine voorbereiden
Zoals de meeste pastasauzen kun je ook de saus voor de tagliatelle met aubergine heel goed voorbereiden. Maak in dat geval de saus zoals aangegeven in de kookinstructies. Maak echter wat meer bouillon. De saus zal namelijk als je hem af laat koelen dikker worden. Om hem later toch makkelijk door de pasta te kunnen mengen kun je de saus eventueel wat verdunnen met de achtergehouden bouillon.
Er zit al ricotta in de saus van de tagliatelle met aubergine. Toch is het best lekker om wat Parmezaan of Pecorino over de borden te schaven voor het serveren.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Tagliatelle met aubergine
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram tagliatelle
- 2 aubergines
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- het sap van twee citroenen
- de rasp van 1 citroen
- 250 ml groentebouillon
- 100 ml droge witte wijn
- 250 gram ricotta
- 250 ml kookroom
- 2,5 eetlepel verse (Italiaanse) tuinkruiden
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tagliatelle met aubergine:
Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Rasp van een van de citroenen de schil en pers beide vruchten uit.
Snijd de aubergines in kleine blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui met de knoflook tot ze glazig zien.
Voeg de aubergines toe en bak die mee tot ze gaar zijn.
Blus af met de bouillon en de wijn.
Roer de ricotta, de kookroom, het citroensap en de rasp door de aubergines.
Voeg de verse kruiden toe en roer ze er goed doorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Kook intussen de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Warm de saus nog even goed op.
Meng de saus door de pasta.
Serveer de tagliatelle met aubergine direct. Bestrooi de borden eventueel met wat geschaafde Parmezaan of Pecorino en wat verse kruiden.
Tafel lekker !!