Poké bowl met tofu – Vind je zo’n schaal vol rijst en groenten er ook zo mooi en heerlijk uitzien? Plakkerige sushirijst met gemarineerde tofu, veel verse groenten en een lekker sausje, dat is de poké bowl met tofu en een pindadressing. Er zit geen vlees, vis of zuivel in het recept. Dus iedereen kan mee-eten! Ga jij dit kleurige gerecht vanavond maken? Je maakt er zeker vrienden mee!
De poké bowl met tofu is vegan
Steeds meer mensen eten vegetarisch of vegan. Dat wil echter niet zeggen dat je dan niet lekker kunt eten. De mogelijkheden voor een verantwoord hoofdgerecht zijn eindeloos. Ook de poké bowl met tofu is een heerlijk gerecht, voor een dagje zonder vlees, of als je altijd vegan eet. Lekker plakkerige sushirijst, kruidige stukjes gemarineerde tofu, rode bietjes en rauwe groenten maken er een smakelijk en kleurrijk recept van. De zalige pindadressing maakt het recept helemaal af.
Kies je voor vers, dan kies je voor kleur!
Tofu is een goede vegan eiwitbron waar je heerlijke dingen mee kunt maken
Als eiwitbron voor de poké bowl van dit recept maak je gebruik van tofu. En ja veel mensen zullen direct zeggen ‘bah, dat is saai, niet lekker, flauw van smaak’. De ervaring leert dat het vooral mensen zijn die nog nooit tofu hebben gegeten die dergelijke dingen roepen. Maar met de juiste manier van klaarmaken maak je met dat ‘saaie’ stukje tofu een heerlijk vegan gerecht. Als eerste marineer je de tofu een uurtje in een krachtige marinade. De smaken kunnen zo goed in het product trekken. Voor het bakken worden ze door de maïzena gewenteld en op hoog vuur aangebakken. Als je de tofu op die manier gaat maken heb je een echt smakelijke bron van eiwitten voor op de poké bowl, maar ook bij je bami, nasi en zo meer. Als je eenmaal goed klaargemaakte tofu hebt geproefd ga je er vast vaker een recept mee maken.
Pokè bowl met tofu en een zalige pindadressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram sushirijst
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sushi azijn
- 450 gram tofu
- 150 gram gekookte rode biet
- 1 wortel, geraspt
- 1/2 komkommer
- 200 gram cherrytomaten
- 1/2 rode ui
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepel maizena
- sojasaus
- olie om in te bakken
- 1 limoen
- 50 gram pinda’s
- 2 takjes verse koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je poké bowl met tofu:
Maak een marinade van de sesamolie, sambal en 2 eetlepels sojasaus. Snijd de limoen in kwarten en pers er het sap van 1 kwart limoen bij, meng goed. Snijd de tofu in blokjes en leg ze in de marinade en zet een uurtje weg om de smaken in te laten trekken.
Kook de rijst volgens de verpakking met een beetje zout. Voeg er de suiker en azijn aan toe als de rijst nog warm is. Proef en breng naar wens eventueel meer op smaak. Laat afkoelen.
Snijd de komkommer in de lengte door en haal er met een lepeltje de zaadlijsten uit. Snijd de komkommer in mooie boogjes. Snijd de rode biet in reepjes, de kerstomaatjes doormidden en de rode ui in fijne reepjes.
Maak nu de dressing door de pindakaas met 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel sojasaus te mengen. Verdun met water tot een saus. Proef en breng eventueel meer op smaak met sambal of soja. Hak de pinda’s grof.
Laat de gemarineerde tofu goed uitlekken en dep een beetje droog met een stukje keukenpapier. Verdeel er de maïzena over en schud even losjes om zodat de maizena goed verdeeld wordt.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de sojastukjes mooi bruin. Vermijd te veel roeren om breken te voorkomen.
Roer de rijst iets los en verdeel die over 4 kommen.
Verdeel hier nu alle groenten en de gebakken tofu in porties over. Schep een lepeltje van de pindadressing op de rijst en bestrooi alles met de gehakte pinda’s. Snijd de kwarten limoen nogmaals door en leg op iedere poké bowl een partje limoen en een paar blaadjes koriander.
Serveer de poké bowl met tofu op kamertemperatuur samen met de rest van de pindadressing en een beetje sojasaus zodat iedereen zijn poké bowl naar eigen smaak af kan werken.
Tafel lekker !!