Aspergequiche van groene asperges – Een heerlijke quiche van groene asperges met een al eveneens lekker kaasje.
De voornaamste reden om te kiezen voor de groene asperge is dat de smaak iets krachtiger is dan de smaak van de witte asperges. Vooral als je deze bakt in de oven blijft de aspergesmaak meer overeind. Als het dan toch om smaak gaat is het ook zeker van belang om er een goede kaas bij te zoeken. Gebruik voor het beste resultaat Chaumes. Een Frans gepasteuriseerd kaasje van koemelk. Het voordeel van dit kaasje in combinatie met deze aspergequiche van groene asperges is dat het goed smelt. Maar de krachtige, licht pikante smaak past ook perfect bij de combinatie van deeg en groene asperges. Chaumes is niet overal even goed verkrijgbaar. Lukt dat niet, dan kun je eventueel ook kiezen voor eveneens Franse Port salut of de Italiaanse Fontina. Heb je een vergelijkbaar streekkaasje met een krachtige smaak? Probeer het uit!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergequiche van groene asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 160 gram bloem
- 110 gram zachte boter
- 2 tot 4 eetlepels water
- 700 gram groene asperges
- 25 ml slagroom
- 25 gram mascarpone
- 1 ei
- 100 gram ricotta
- 75 gram Gruyère (geraspt)
- 75 gram Chaumes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de aspergequiche van groene asperges:
Doe de bloem in een kom en kneed hier de boter doorheen. Zorg dat de boter goed door het deeg verdeeld is. Je hebt nu een zanderige massa, doe er 2 tot 4 eetlepels water bij om het tot een geheel te kunnen kneden. Doe één eetlepel water per keer zodat je niet in één keer te veel water toevoegt. Maak een plak van het deeg, pak in dat in een stukje huishoudfolie en laat een uurtje in de koelkast rusten.
Vet de vorm in en verwarm de oven op 190 graden. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 2 cm op een met bloem bestoven werkblad. Leg het deeg in de vorm en druk goed aan in de hoekjes. Snijd het overhangende deeg met een scherp mes af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en plaats voor 15 minuten in de vriezer. Bak de bodem vervolgens 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Mix in een kom het ei, de slagroom, de mascarpone, de ricotta en de Gruyère goed door elkaar. Snijd de Chaumes in mooi dunne plakjes en snijd van de asperges de onderkantjes af. Neem de bodem uit de oven en laat iets afkoelen. Schep vervolgens het eimengsel in de bodem, leg daarbovenop de plakjes Chaumes en daarbovenop de asperges. Plaats de aspergequiche van groene asperges terug in de oven en bak nog 20 minuten.
Tafel lekker !!
Smaakt goed.
Ricotta probleemloos vervangen door extra mascarpone
Baktijd in het recept is veel te kort. Zelfs na 35 minuten waren de asperges nog behoorlijk al dente.
Fijn dat het heeft gesmaakt. Ricotta laat zich meestal goed vervangen door mascarpone, de vulling zal dan waarschijnlijk iets vloeiender zijn omdat mascarpone niet zo opstijft als Ricotta bij verwarming. De baktijd zal iets kunnen verschillen afhankelijk van ieders oven maar ook van de dikte van de asperges. Met mijn oven was 20 minuten echt voldoende.