Brietaart met champignons en prei – Kaas en hartige taart of quiche zijn twee dingen die heel goed samen gaan. Vaak wordt er geraspte kaas of roomkaas gebruikt, maar ook het populairste Franse kaasje doet het heel goed in een hartige taart. Uiteraard gaat het hier het over de brie. Brie smelt goed, dus in warme gerechten komt die kaas prima tot zijn recht. Voor de brietaart van dit recept is de kaas gecombineerd met kastanjechampignons en prei. Dit zijn groenten die prima bij de brie passen. Je kunt de quiche van tevoren klaarmaken en op het moment dat je wilt gaan eten warm je hem dan even op in de oven. Overigens is de brietaart met champignons en prei niet alleen geschikt als maaltijd. Je kunt hem in kleinere puntjes ook heel goed serveren bij een borrel als warm hapje. En zelfs koud is hij erg lekker. Dus ook lekker om in de picknickmand mee te nemen of als koude lunch naar je werk. Het recept is gemaakt zonder vlees, dus ook geschikt voor een dagje zonder vlees.
Brietaart; wel met echte brie!
Over brie kun je een heel lang verhaal schrijven. Dat verhaal ga je hier niet vinden, want het gaat hier over een brietaart. Maar als je meer wilt weten over die heerlijke Franse schimmelkaas, lees dan zeker onze special en het kookschoolartikel over brie. Wat hier nog wel ven benadrukt wordt, is dat er een hoop kwaliteits- en smaakverschil zit tussen echte brie, met een keurmerk, en de zogenaamde fabrieksbrie. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, bij bijna alle kazen zijn de imitaties een slap aftreksel van het oorspronkelijke product. Bij brie is dat zeker ook het geval. Kies voor het recept van de brietaart voor echte brie.
Welke brie kies je dan voor dit recept?
De twee soorten met een keurmerk, de Brie de Meaux en de Brie de Melun hebben echt een veel vollere en verfijndere smaak dan de goedkope imitatiebries. Brie de Melun vinden in Nederland zal niet meevallen. Maar Brie de Meaux kun je in elke kaaswinkel, kaaskraam en zelfs in veel supermarkten kopen. Doe jezelf een plezier, let er eens op. Kies voor echte brie voor dit recept, de brietaart met champignons en prei wordt er zeker lekkerder van!
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Brietaart met champignons en prei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 400 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 300 gram prei, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm of een eetlepel verse
- 200 gram brie, in plakken
- 5 eieren
- 100 ml melk
- 50 gram vers geraspte kaas
- 35 gram walnoten, grof gehakt
- olie om in te bakken
- zout en peper
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad of paneermeel
- quichevorm of springvorm van 28 cm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een brietaart met champignons en prei:
Verwarm de oven voor op 200 graden met onder- en bovenwarmte.
Bekleed een quichevorm of springvorm met het bladerdeeg of hartige taartdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork gaatjes is de deegbodem en bestrooi de bodem met het lijnzaad of paneermeel. Dit is om het overtollig vocht uit de vulling op te nemen en zo te voorkomen dat je een kleffe bodem krijgt.
Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hierin de prei, met de champignons en de knoflook aan. Als de prei en de champignons geslonken zijn voeg je de tijm toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.
Vul de quichevorm met de helft van het champignon-prei mengsel. Leg hierop de plakjes brie. Daar bovenop schep je de andere helft van de prei en champignons.
Roer de eieren los met de melk. Klop dit goed door elkaar en schenk in de quichevorm.
Bestrooi de brietaart met champignons en prei met de geraspte kaas en strooi daar de walnoten overheen.
Bak de hartige taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Let er op dat het niet te hard gaat. Als dit het geval is kun je de vorm afdekken met een vel aluminiumfolie.
Als de taart gaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem een paar minuten afkoelen. Haal de quiche dan uit de vorm en snijd hem voor het serveren in punten of kleine puntjes.
Tafel lekker !!