Courgette taart is een heerlijk zomers hoofdgerecht dat je makkelijk maakt met verse courgettes, roomkaas en eieren. In de zomer zijn courgettes volop verkrijgbaar, en als je ze uit eigen tuin hebt, weet je dat je er soms wel heel veel tegelijk hebt. Deze courgette taart is een leuke en smakelijke manier om die overvloed te verwerken.
Je maakt de courgette taart met een voorgebakken bladerdeegbodem, dun gesneden courgetterepen in mooie lagen en een romige vulling van roomkaas, eieren, lente-ui en kaas. Door de bodem eerst te bakken en daarna te bestrijken met eiwit, blijft hij stevig en wordt de taart niet te vochtig. Gebruik het liefst kleine courgettes en varieer in kleur voor een vrolijk resultaat.
Courgette taart
Ingrediënten:
- 200 gram roomkaas
- 3 courgettes
- 3 eieren
- 1 plak bladerdeeg voor de bodem
- gedroogde dragon
- 100 gram geraspte kaas
- 1 lente-uitje
Zo maak je Courgette taart:
Smeer een quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Bekleed de vorm met bladerdeeg en prik dit in met een vork. Leg er een groot stuk bakpapier op en vul met steunvulling.
Bak de bodem 25 tot 30 minuten voor in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Schaaf of snijd ondertussen de courgette in dunne plakken. Zijn de courgettes dik, snijd dan een reepje weg zodat de repen iets hoger zijn dan de rand van de vorm.
Verwijder het bakpapier en de steunvulling en laat de bodem iets afkoelen.
Splits één ei en klop het eiwit los. Bestrijk de voorgebakken bodem hiermee en zet 5 minuten terug in de oven.
Leg de courgetteplakken in de vorm, werk van binnen naar buiten en laat ze steeds iets overlappen. Vul eventueel aan met losse plakjes.
Klop de roomkaas los met zout en peper. Voeg één voor één de twee hele eieren en de overgebleven dooier toe en meng goed.
Snijd de lente-ui in ringetjes en voeg toe aan het roomkaasmengsel samen met de geraspte kaas en wat gedroogde dragon. Roer door.
Giet het mengsel voorzichtig en gelijkmatig over de courgette.
Bak de courgettetaart in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
Serveer warm of lauwwarm.
Tafel lekker !!
Courgette taart is een ideale keuze als je eens iets anders wilt maken met courgette. In de zomer zijn courgettes volop verkrijgbaar: in je eigen tuin, bij de groenteboer of op de markt. Een courgette taart als hoofdgerecht is dan een slimme en lekkere zet.
Courgette taart vraagt om verse courgettes
De basis van een courgette taart is natuurlijk courgette. Gebruik het liefst kleine exemplaren: die zijn smaakvoller en bevatten minder vocht. Snijd ze in dunne plakken – zo blijven ze heel bij het oprollen of leggen. Grote courgettes? Geen probleem, haal de zaadlijsten eruit voor een beter resultaat.
Om een zompige bodem te voorkomen, is voorbakken essentieel. Ook een laagje eiwit als afsluiter helpt vocht tegen te houden. Zo blijft je courgette taart stevig en smakelijk.
Speel met kleur in je courgette taart
Courgettes zijn er in meerdere kleuren: donkergroen, lichtgroen en geel. In smaak verschillen ze nauwelijks, maar voor het oog doet het veel. Als je meerdere kleuren gebruikt in lagen of ringen, krijg je een prachtig resultaat. Het maakt je courgette taart niet alleen mooier, maar ook uitnodigender om op tafel te zetten.
Courgette taart met kaas en roomkaas
De vulling van deze courgette taart bestaat uit roomkaas, eieren, geraspte kaas en lente-ui. Dat zorgt voor binding, smaak en structuur. Je kunt eventueel nog wat extra kruiden toevoegen, zoals dragon of oregano. Laat de taart na het bakken kort afkoelen en serveer lauwwarm – dan komt de smaak het best tot z’n recht.
Courgette taart past goed bij een frisse groene salade of een glas gekoelde witte wijn. Restjes bewaar je tot twee dagen in de koelkast. Even opwarmen in de oven is voldoende om opnieuw te genieten.
Courgette taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram roomkaas
- 3 courgettes
- 3 eieren
- een plak bladerdeeg voor de bodem
- gedroogde dragon
- 100 gram geraspte kaas
- 1 lente-uitje
Bereidingswijze van dit recept
Smeer een quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de vorm met bladerdeeg en prik dit in. Leg er een groot stuk bakpapier op en doe er steunvulling in. Bak de bodem 25-30 minuten voor in een oven van 175 graden.
Schaaf of snijd de courgette tijdens het bakken van de bodem in dunne plakken, als de courgette wat dik is, snijd er dan een reep vanaf, de repen moeten iets hoger dan de zijkant van de vorm zijn.
Verwijder het bakpapier met de steunvulling en laat een beetje afkoelen.
Splits 1 ei en klop het wit daarvan los. Bestrijk hiermee de voorgebakken bodem en zet dit nog 5 minuten terug in de warme oven.
Doe de repen in de vorm en werk van binnen naar buiten en laat steeds iets overlappen. Vul tot de vorm goed vol is en voeg eventueel hier en daar nog een stukje toe.
Klop de roomkaas los met zout en peper. Voeg de 2 eieren en de dooier er een voor een bij en roer die er doorheen. Doe er nu de in ringetjes gesneden lente-ui, de geraspte kaas en de dragon bij en roer door. Giet dit voorzichtig gelijkmatig over de courgette.
Bak de taart in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Serveer warm of lauwwarm.
Tafel lekker !!