• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Quiche

Hartige courgette taart met verse groenten

Een zomerse hartige taart boordevol courgette, roomkaas en kaas – heerlijk als hoofdgerecht of voor bij de lunch

Connie Derks door Connie Derks
in Quiche
1
Courgette taart

Courgette taart is een heerlijk zomers hoofdgerecht dat je makkelijk maakt met verse courgettes, roomkaas en eieren. In de zomer zijn courgettes volop verkrijgbaar, en als je ze uit eigen tuin hebt, weet je dat je er soms wel heel veel tegelijk hebt. Deze courgette taart is een leuke en smakelijke manier om die overvloed te verwerken.

Je maakt de courgette taart met een voorgebakken bladerdeegbodem, dun gesneden courgetterepen in mooie lagen en een romige vulling van roomkaas, eieren, lente-ui en kaas. Door de bodem eerst te bakken en daarna te bestrijken met eiwit, blijft hij stevig en wordt de taart niet te vochtig. Gebruik het liefst kleine courgettes en varieer in kleur voor een vrolijk resultaat.

Courgette taart

Porties:4 tot 6 personen
Voorbereiding:30 minuten
Bereiding:60 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:90 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram roomkaas
  • 3 courgettes
  • 3 eieren
  • 1 plak bladerdeeg voor de bodem
  • gedroogde dragon
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 lente-uitje

Zo maak je Courgette taart:

Smeer een quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Bekleed de vorm met bladerdeeg en prik dit in met een vork. Leg er een groot stuk bakpapier op en vul met steunvulling.

Bak de bodem 25 tot 30 minuten voor in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Schaaf of snijd ondertussen de courgette in dunne plakken. Zijn de courgettes dik, snijd dan een reepje weg zodat de repen iets hoger zijn dan de rand van de vorm.

Verwijder het bakpapier en de steunvulling en laat de bodem iets afkoelen.

Splits één ei en klop het eiwit los. Bestrijk de voorgebakken bodem hiermee en zet 5 minuten terug in de oven.

Leg de courgetteplakken in de vorm, werk van binnen naar buiten en laat ze steeds iets overlappen. Vul eventueel aan met losse plakjes.

Klop de roomkaas los met zout en peper. Voeg één voor één de twee hele eieren en de overgebleven dooier toe en meng goed.

Snijd de lente-ui in ringetjes en voeg toe aan het roomkaasmengsel samen met de geraspte kaas en wat gedroogde dragon. Roer door.

Giet het mengsel voorzichtig en gelijkmatig over de courgette.

Bak de courgettetaart in circa 60 minuten goudbruin en gaar.

Serveer warm of lauwwarm.

Tafel lekker !!

Niveau: Gevorderd
Dieet: Vegetarisch
Kooktechniek: Oven
Kooktijd: Langer dan 60 minuten
Verse ingrediënten: Courgette, Eieren

Courgette taart is een ideale keuze als je eens iets anders wilt maken met courgette. In de zomer zijn courgettes volop verkrijgbaar: in je eigen tuin, bij de groenteboer of op de markt. Een courgette taart als hoofdgerecht is dan een slimme en lekkere zet.

Courgette taart vraagt om verse courgettes

De basis van een courgette taart is natuurlijk courgette. Gebruik het liefst kleine exemplaren: die zijn smaakvoller en bevatten minder vocht. Snijd ze in dunne plakken – zo blijven ze heel bij het oprollen of leggen. Grote courgettes? Geen probleem, haal de zaadlijsten eruit voor een beter resultaat.

Om een zompige bodem te voorkomen, is voorbakken essentieel. Ook een laagje eiwit als afsluiter helpt vocht tegen te houden. Zo blijft je courgette taart stevig en smakelijk.

Speel met kleur in je courgette taart

Courgettes zijn er in meerdere kleuren: donkergroen, lichtgroen en geel. In smaak verschillen ze nauwelijks, maar voor het oog doet het veel. Als je meerdere kleuren gebruikt in lagen of ringen, krijg je een prachtig resultaat. Het maakt je courgette taart niet alleen mooier, maar ook uitnodigender om op tafel te zetten.

Courgette taart met kaas en roomkaas

De vulling van deze courgette taart bestaat uit roomkaas, eieren, geraspte kaas en lente-ui. Dat zorgt voor binding, smaak en structuur. Je kunt eventueel nog wat extra kruiden toevoegen, zoals dragon of oregano. Laat de taart na het bakken kort afkoelen en serveer lauwwarm – dan komt de smaak het best tot z’n recht.

Courgette taart past goed bij een frisse groene salade of een glas gekoelde witte wijn. Restjes bewaar je tot twee dagen in de koelkast. Even opwarmen in de oven is voldoende om opnieuw te genieten.

Courgette taart

Porties: 4 tot 6 pers.
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram roomkaas
  • 3 courgettes
  • 3 eieren
  • een plak bladerdeeg voor de bodem
  • gedroogde dragon
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 lente-uitje

Bereidingswijze van dit recept

Smeer een quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de vorm met bladerdeeg en prik dit in. Leg er een groot stuk bakpapier op en doe er steunvulling in. Bak de bodem 25-30 minuten voor in een oven van 175 graden.

Schaaf of snijd de courgette tijdens het bakken van de bodem in dunne plakken, als de courgette wat dik is, snijd er dan een reep vanaf, de repen moeten iets hoger dan de zijkant van de vorm zijn.

Verwijder het bakpapier met de steunvulling en laat een beetje afkoelen.

Splits 1 ei en klop het wit daarvan los. Bestrijk hiermee de voorgebakken bodem en zet dit nog 5 minuten terug in de warme oven.

Doe de repen in de vorm en werk van binnen naar buiten en laat steeds iets overlappen. Vul tot de vorm goed vol is en voeg eventueel hier en daar nog een stukje toe.

Klop de roomkaas los met zout en peper. Voeg de 2 eieren en de dooier er een voor een bij en roer die er doorheen. Doe er nu de in ringetjes gesneden lente-ui, de geraspte kaas en de dragon bij en roer door. Giet dit voorzichtig gelijkmatig over de courgette.

Bak de taart in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Serveer warm of lauwwarm.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!

Quiche van zoete aardappel
Quiche

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie

Quiche met spinazie en kipgehakt
Quiche

Quiche met spinazie en kipgehakt

Quiche met mosselen
Quiche

Quiche met mosselen

Quiche met Stolwijker en appel
Quiche

Fruit met kaas; quiche met Stolwijker en appel

Quiche met palmkool en koolraap
Quiche

Winterse quiche met koolraap en palmkool

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!