Elzasser zuurkooltaart – Zuurkool verdwijnt in de Nederlandse eetcultuur meestal in de stamppot. En om de groente een beetje exotischer te maken wordt er dan soms wat ananas of ander fruit aan toegevoegd. Wil je eens iets compleet anders met zuurkool eten? Maak dan eens een Elzasser zuurkooltaart. Gebaseerd op de traditionele Elzasser zuurkool, dus goed gevuld. Niet alleen met zuurkool, maar ook met vleeswaren. Als je van zuurkool houdt, zou je het recept van die lekkere hartige taart zeker eens moeten proberen. Je tafelgenoten zullen verrast zijn als jij de zuurkool als een Elzasser zuurkooltaart serveert in plaats van een stamppot!
Elzasser zuurkool
Ook in Frankrijk wordt zuurkool gegeten. Een bekende Franse klassiek recept is Elzasser zuurkool of Choucroute garnie. Dit is zuurkool, vaak gekookt in halfzoete Riesling wijn, die wordt geserveerd met verschillende soorten vleeswaren als worst en spek en aardappels. Zoals bij veel traditionele recepten, zijn ook van Elzasser zuurkool talloze variaties in omloop, en wat dan de juiste is, dat weet niemand. Voor de Elzasser zuurkooltaart is een eenvoudig recept gemaakt, zodat er geen enorme ingrediëntenlijst is.
Wat tips bij het recept voor Elzasser zuurkooltaart
Het lekkerste is om verse zuurkool, dus zuurkool uit het vat, te gebruiken voor de Elzasser zuurkooltaart. Het betekent wel dat je de zuurkool eerst moet koken. Dat is zeker de moeite waard, maar soms heb je gewoon minder tijd. In dat geval zou je kunnen kiezen voor een zakje gekookte zuurkool. Die kun je direct in de hartige taart verwerken. Laat de zuurkool wel heel goed uitlekken om te voorkomen dat de taartbodem klef blijft.
In de ingrediëntenlijst van het recept voor de Elzasser zuurkooltaart zul je voor de vleeswaren verse rookworst, casselerrib en gerookt spek aantreffen. Je kunt dit uiteraard aanpassen aan je eigen smaak en een andere worstsoort kiezen, of bakbacon in plaats van gerookt spek.
Natuurlijk serveer je een lekker glas Riesling bij de taart!
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Elzasser zuurkooltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg
- 400 gram verse zuurkool
- 1 verse, grove, rookworst
- 50 gram casselerrib (plakjes vleeswaren)
- 125 gram gerookte spekblokjes of reepjes
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel pittige mosterd
- 4 eieren
- zout en peper
- 2 eetlepels paneermeel of gebroken lijnzaad
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Elzasser zuurkooltaart:
Kook de zuurkool in 20 minuten gaar in wat water. Je kunt daar eventueel een scheut Riesling, een laurierblaadje, een paar jeneverbessen en zwarte peperkorrels aan toevoegen. Gewoon alleen water kan ook. Laat de zuurkool daarna echt heel goed uitlekken. Druk het vocht er eventueel uit.
Wel de verse rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Laat iets afkoelen en snijd in plakjes.
Bak de spekreepjes of blokjes uit. Houd een paar stukjes ongebakken achter voor de garnering.
Snijd de Casselerrib in grove repen.
Bekleed een quichevorm of springvorm van 26-28 cm met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met het paneermeel of het gebroken lijnzaad.
Verwarm de oven voor op 200 graden, op de stand onder- en bovenwarmte.
Meng de zuurkool met de rookworst, het uitgebakken spek, en de Casselerrib. Houd wat reepjes Casselerrib en plakjes rookworst achter voor de garnering.
Meng in een kom de eieren met de crème fraîche, de mosterd en wat zout en peper. Klop even door elkaar met een garde. Schenk dit mengsel over de zuurkool.
Garneer de bovenkant van de taart met de achtergehouden spekreepjes, casselerrib en rookworst.
Plaats de taart in het midden van de oven op het rooster en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Let er wel op dat de bovenkant niet te snel bruin wordt. Dek de taart, als dat nodig is, af met aluminiumfolie.
Haal de Elzasser zuurkooltaart uit de oven en laat heel even iets afkoelen. Haal de taart vervolgens uit de vorm en snijd in het gewenste aantal punten. Serveer er een lekker glas Riesling bij.
Tafel lekker !!