Hartige taart met raapsteeltjes – Een heerlijk idee voor de paaslunch: een hartige taart met raapsteeltjes. Ook kleine keukenprinsesjes en prinsjes moeten dit kunnen met een beetje hulp natuurlijk. Deze hartige taart is te lekker om hem maar één keer per jaar op tafel te zetten.
Verse bladgroenten in een hartige taart
Het geheim van deze hartige taart met raapsteeltjes is natuurlijk de vulling, gemaakt van ricotta met jonge bladgroenten. Zijn er geen raapsteeltjes meer, gewoon jonge spinazie of zelfs rucola gebruiken. En de beste tip die ik ooit kreeg om zo’n wat slappe, vochtige bodem te voorkomen is de groenten eerst in een zeef te laten uitlekken voordat je deze in het deeg stort. Het liefst met een stukje stof in de zeef zodat je wel alle lekkere ingrediënten en smaken houdt en deze niet wegspoelen. Gewoon uit een oud laken of een oude sloop een flinke lap knippen. Niet die mooie satijnen lakens verknippen, maar gewoon de simpele katoenen! In de was gooien en de volgende keer weer gebruiken.
Raapsteeltjes, de ultieme voorjaarsbode
We zeiden het al, als er geen raapsteeltjes zijn kun je ook spinazie of rucola gebruiken. Maar raapsteeltjes is dubbel feest. Het is zo’n beetje de eerst verkrijgbare bladgroente in het voorjaar. Na een winter vol kool, wortels en knollen zijn die frisgroene blaadjes een echte verademing. Als je op de markt of bij je groentespecialist de eerste raapsteeltjes ziet, zou je bijna een vreugdedansje maken. Als je daarmee dan deze hartige taart met raapsteeltjes maakt, zie je ook blije gezichten aan tafel. Daarnaast kun je deze vroege voorjaarsgroente op nog veel meer manieren gebruiken. Koop dus een bundeltje extra voor een salade, een soep of een lekker stamppotje.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Hartige taart met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ui, in stukjes
- 2 bosjes raapsteeltjes, bij elkaar gebonden. Zit de kluit er nog aan, laat deze dan nog even zitten.
- 2 bleekselderijstengels, in plakjes
- 250 gram ricotta
- 9 eieren
- 100 gram belegen geraspte kaas
- 1 pakje hartige taart deeg (450 gram)
- klein bosje dille, grof gehakt, hou 1 klein takje dille apart voor garnering
- klein bosje platte peterselie, grof gehakt
- halve theelepel nootmuskaat
- vers gemalen peper en zout
- olijfolie
- klein beetje bloem
Bereidingswijze van dit recept
- ingevette springvorm met een doorsnede van 20 cm
- (hapjes)pan met deksel en steelpannetje
- zeef en een los stukje stof
- kom
- deegroller
- oven op 180 graden
Hartige taart met raapsteeltjes maak je zo:
Doe 2 eetlepels olie in de pan en gaar hierin de ui en de selderij op matig vuur. De groente moet zacht worden, niet verkleuren. Blijf regelmatig roeren en checken. Na een minuut of 10 zullen de ui en selderij zacht zijn. Kook ondertussen wat water in een steelpannetje, draai het vuur uit en leg daar een minuut of 2 het bosje raapstelen in. Haal de raapsteeltjes eruit en snijd alleen het onderste, bij elkaar gebonden stukje van de steeltjes af. Snijd de raapsteeltjes (blaadjes en steeltjes) in grove stukken. Voeg ze bij de ui en selderij. Haal direct de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Haal ondertussen het hartige taartdeeg uit de vriezer en laat de plakjes ontdooien.
Doe een stuk stof in de zeef en schep daar het ui-raapsteel mengsel in. Draai de doek dicht en druk voorzichtig het vocht uit dit mengsel, het moet zo droog mogelijk worden. Doe het groentemengsel in een kom en roer daar de peterselie, dille, nootmuskaat, ricotta, geraspte kaas, 3 eieren, een beetje zout en flink wat peper door.
Als het goed is zijn de plakjes deeg ontdooit. Doe ze nu allemaal bij elkaar en kneed het geheel goed met de hand door. Het moet één massa worden. Haal ongeveer een derde deel van het deeg af en leg even apart, dit wordt je deksel. Leg een beetje bloem op het aanrecht en rol de rest van het deeg met de deegroller uit tot je een cirkel hebt van ongeveer 30 centimeter. Leg deze cirkel in de springvorm, druk goed alle randen aan. Laat het deeg ongeveer 2 centimeter over de rand hangen en haal de rest eraf, doe dat bij het deel dat de deksel wordt en rol dat uit tot een cirkel van ongeveer 25 centimeter.
Doe het groente-ricottamengsel in de deegvorm en maak met een lepel 5 holletjes ter grootte van een ei en breek daar voorzichtig de andere eieren in. Leg hier dan het deeg voor de deksel op en druk de overhang van de rand over het dekseldeeg. Zorg dat alles nu goed gesloten is. De hartige taart zal nog wat rijzen, schrik dus niet als hij nu wat klein lijkt. Heb je nog wat deeg over, maak nog een hartje of maak de naam van de mama van de restjes.
Klop het laatste ei en bestrijk met een kwastje (of je vingers) de bovenkant van de hartige taart. Mijn dochter was dit vergeten en wij hebben de taart toen hij klaar was, met wat olijfolie een mooi glanzend laagje gegeven, net zo mooi! Zet ongeveer 45 minuten in de oven en laat de hartige taart met raapsteeltjes iets afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.
Tafel lekker !!