Hartige taart met savooiekool en mascarpone – Bij een hartige taart denken we vaak een complete maaltijd of iets voor bij de brunch. Maar een hartige taart met veel groente kan ook heel goed als bijgerecht geserveerd worden en daar leent dit gerecht zich perfect voor. De mascarpone in de vulling geeft het een romige smaak en het uitje de diepgang, samen met het bladerdeeg heb je een mooie combinatie. Deze hartige taart met savooiekool is vegetarisch, maar voeg gerust wat gebakken hamblokjes toe of uitgebakken spekjes voor extra smaak.
Savooiekool of groene kool?
Nou, beide benamingen zijn goed voor dezelfde kool. Waarom er twee benamingen zijn voor deze kool is bij ons nog niet helemaal duidelijk maar beide klinken plausibel. Groene kool omdat de buitenste bladeren prachtig groen zijn. Savooie komt van de regio in Frankrijk waar deze kool o.a. van oorsprong vandaan zou komen, de Savoye.
De bladeren zijn naast groen ook bobbelig, dit maakt dat de bladeren niet zo compact op elkaar zitten dan bijvoorbeeld bij een witte of rode kool. Als het gaat om smaak heeft deze kool een wat zwaardere koolsmaak. Bewaar deze kool op een koele plek zoals onder in de kelder of in de groentelade van je koelkast. Daar blijft hij ongeveer 2 à 3 weken goed. Met een grote savooiekool kun je al gauw twee keer koken. Het is een voordelige groente om te kopen. Koop hem wel in het seizoen, juni tot en met februari, dan is hij op zijn voordeligst en lekkerst.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Hartige taart met savooiekool en mascarpone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 plakjes bladerdeeg
- 500 gram savooiekool
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels boter
- 10 gram bladselderij
- 250 gram mascarpone
- 4 eieren
- 2 eetlepels roomboter
- 3 eetlepels paneermeel
- zout en vers gemalen peper
Bereidingswijze van dit recept
Het recept kun je halveren voor 4 personen maar dan heb je ook een kleinere bakvorm nodig van ongeveer 10 à 12 cm. diameter.
Hartige taart met savooiekool en mascarpone maak je zo:
Laat de 5 plakjes bladerdeeg ontdooien.
Snijd de savooiekool in repen en dan nog een keer door midden. Maak de ui schoon door de kont en het bovenkantje eraf te snijden en de schil te verwijderen. Snipper de ui in kleine blokjes. Pers de twee tenen knoflook. Neem een hapjespan en doe hier de 2 eetlepels boter in. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de savooiekool toe en roerbak deze 5 à 6 minuten dan is hij wat zachter en de kleuren zijn mooi groen. Breng het op smaak met zout en peper uit de pepermolen. Als je dat niet hebt, dan kun je ook gemalen peper gebruiken uit een potje. Hak de bladselderij in grof. Hiervan doe je 3/4 bij de savooiekool en roer dit er goed doorheen. Het overige is voor garneren.
Laat dit even afkoelen. Doe ondertussen de mascarpone met de eieren in een kom en mix dit goed tot je een egale massa hebt. Voeg een 1/8 theelepel (mespunt) zout toe. Zet dit apart. We gaan nu het bakblik of quichevorm bekleden. Ik heb gekozen voor een aardewerken ovenschaal voor hartige taart, maar een quichevorm of springvorm van ongeveer 22 cm diameter kan ook prima.
Voor mijn vorm van 22 cm diameter was ik 5 plakjes bladerdeeg nodig. Smelt de 2 eetlepels roomboter en vet hiermee de vorm in. Leg een hele plak in het midden en plak de rest met een overlappende rand van ongeveer 1 cm. eraan vast. Snijd de randen eraf en gebruik deze om de zijkant dicht te maken. Zoals je ook op de foto kunt zien. De rode lijnen zijn de plekken waar de hele plakken bladerdeeg komen, de zwarte lijn is de lijn waar hem afsnijd. Vervolgens met een vork gaatjes in de bodem maken om ervoor te zorgen dat deze niet omhoog komt tijdens het bakken. Strooi hier wat paneermeel overheen om te voorkomen dat je bodem niet klef wordt.
Doe de savooiekool in de beklede bakvorm en giet hier overheen het mascarpone-ei mengsel. Laat het even staan zodat het mengsel goed in de kool kan zakken. Bak de hartige taart 40 minuten op 200 graden Celsius.
Laat de hartige taart met savooiekool even afkoelen. Garneer hem dan, vlak voor serveren, met de gehakte bladselderij voor wat extra kleur.
Tafel lekker !!