Hartige worteltaart – Je kent ongetwijfeld die mop van het konijn dat elke dag bij de bakker vraagt om worteltjestaart. Die de bakker nooit heeft en vervolgens als die bakker dan maar zo’n taart bakt, meldt hoe vies dat dan is. Wij beloven je dat de worteltjestaart uit het recept hieronder niet vies is, maar erg lekker. Je vindt hier een heerlijke, hartige worteltaart, met zachte Hollandse geitenkaas en rode ui in het recept. De combinatie van de zoetige smaak van de winterpeen, met het hartige van de geitenkaas geeft een lekker contrast. Er is geen vlees in de quiche verwerkt, dus hij is ook nog eens vegetarisch. Een goed idee voor een maaltijd als je een dagje zonder vlees wilt eten dus. Je kunt de hartige worteltaart ook in kleine puntjes snijden en serveren als warm, of koud, borrelhapje.
Een hartige worteltaart, gemaakt met lokaal geproduceerde ingrediënten
De hartige worteltaart is een recept dat is gemaakt met allemaal in Nederland geproduceerde ingrediënten. Let jij daar ook op als je boodschappen doet? Er wordt in ons land genoeg aan goede producten geteeld om daarvoor te kunnen kiezen. Dus waarom zou je dan groenten kopen die uit het buitenland moet komen? Als je er ook nog eens voor kiest om met de seizoenen mee te koken, dan kun je best makkelijk een duurzame en verantwoorde maaltijd op tafel zetten. De hartige worteltaart is daar een mooi voorbeeld van. Winterpeen en uien worden hier volop geteeld. En er worden in Nederland ook prima geitenkazen gemaakt, die hoeven heus niet uit Frankrijk te komen. Let eens op dit soort dingen. Je levert er een bijdrage mee aan een beter milieu, je koopt versere, en dus smaakvollere producten en je steunt de lokale economie. En dat zijn al drie goede redenen toch?
Je kunt de quiche van tevoren maken
Je kunt de hartige worteltaart van tevoren bakken en weer opwarmen als je hem wilt gaan eten. Haal hem in dat geval uit de vorm en laat hem op een taartrooster afkoelen. Warm de taart dan later een kwartiertje op, zonder hem in de vorm terug te doen, maar zo op het rooster. Zo blijft de bodem knapperiger.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Hartige worteltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram winterpeen
- 100 gram rode ui
- 1 rol vers bladerdeeg
- panko of paneermeel
- 125 gram zachte Hollandse geitenkaas
- 4 eieren
- 3 theelepels komijnzaad
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel honing
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een hartige worteltaart:
Schil de winterpeen en snijd ze in kleine blokjes.
Snipper de ui.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de blokjes winterpeen en de ui tot de wortel beetgaar is. Meng de honing, de tijm en het komijnzaad erdoor. Laat het mengsel wat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een quichevorm of springvorm van ongeveer 28 cm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met wat panko of paneermeel. Dit is om het overtollig vocht te absorberen en daarmee voorkom je dat de bodem klef wordt.
Breek de eieren in een grote kom. Roer ze los met de Griekse yoghurt. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep vervolgens de winterpeen en de ui door het eiermengsel en verdeel het over de quichebodem.
Verkruimel de geitenkaas en strooi de kruimels over de quiche.
Bak de hartige taart in ongeveer 30 minuten gaar en goudgeel.
Snijd de taart in punten. Serveer de hartige worteltaart warm. Je kunt hem eventueel ook koud eten.
Tafel lekker !!