Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie – Een quiche zorgt bijna altijd voor blije gezichten aan tafel. Meestal maak je ’m met quichedeeg of bladerdeeg, maar probeer eens wat anders: een bodem van zoete aardappel. Die combineert fantastisch met spinazie en geitenkaas, en zo tover je een gewone maaltijd om tot iets bijzonders.
Een bodem van maar 2 ingrediënten – dat is makkelijk én gezonder
Zoete aardappel is inmiddels bijna een superster in de groentewereld. Of dat hele ‘superfood’-gedoe niet wat overdreven is? Misschien wel. En eerlijk is eerlijk: het is geen lokale groente, meestal wordt die geïmporteerd. Als je een beetje goed zoekt, kom je ook Nederlandse varianten tegen, want inmiddels wordt de zoete aardappel ook in Nederland geteeld. Maar goed, voedzaam is die zoete aardappel zeker. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, kun je er prima mee koken. En in deze quiche doet-ie het geweldig. De bodem maak je simpelweg van zoete aardappel en eitjes. Geen deeg, geen poespas – gewoon lekker en lichter.
Een plaatje op je bord (en een feestje in je mond)
Is dit een supersimpel recept? Nee. Maar moeilijk is het zeker ook niet. En het resultaat? Een quiche die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens prachtig uitziet. De oranje bodem, het frisse groen van spinazie, romige witte geitenbrie en wat lente-ui erbij… je hebt zo een schilderijtje op je bord. En ja, dat proef je ook.
Toch een beetje lokaal – of in elk geval: grotendeels wel
Die zoete aardappel komt meestal wel van ver, maar is tegenwoordig ook gewoon uit Nederland verkrijgbaar. Maar de rest? Helemaal van hier. De romige geitenbrie komt van Alphenaer, uit het Brabantse Alphen. Eitjes? Die koop je natuurlijk van scharrelkippen uit de buurt (doe je toch al, toch?). De verse spinazie en champignons zijn gewoon van Nederlandse bodem. Genoeg reden dus om je oven aan te zetten en deze quiche op tafel te zetten. Gewoon doen – je gaat ervan genieten.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/-500 gram zoete aardappel, geraspt
- 2 eieren
- 100 gram champignons
- 450 gram verse spinazie
- olijfolie of boter
- 1 teentje knoflook
- 4 eieren
- 120 ml room
- 1 Alphenaer geitenbrie van 175 gram
- 50 gram walnoten
- 12 lente-uitjes
- zout / peper / chilivlokken
Bereidingswijze van dit recept
De makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie​ maak je zo:
Schil en rasp de zoete aardappel op een grove rasp. Strooi er wat zout over en roer goed door. Laat dit 10 minuten staan. Doe de aardappel in een schone theedoek en knijp er al het vocht goed uit. Neem hiervoor de punten van de doek bij elkaar en draai hem heel strak op.
Klop in een kom de twee eieren los met wat peper en chilivlokken naar smaak. Meng de uitgeknepen aardappelrasp er doorheen.
Smeer een quichevorm of springvorm van ongeveer 26 cm in met wat boter. Neem een royaal stuk bakpapier, verkreukel dit en maak het nat onder de kraan. Het papier zal dan zacht worden en makkelijk in vorm te brengen. Leg het papier in de bakvorm en verdeel er de aardappel overheen, maak een klein opstaand randje. Duw de bodem goed aan.
Bak de bodem voor de quiche van zoete aardappel 30 minuten op 175 graden.
Verhit een eetlepel olijfolie in een wok en bak hierin de in schijfjes gesneden champignons.
Haal de champignons uit de pan en roerbak hier nu de spinazie in. Voeg peper, zout en knoflook toe. Als de spinazie geslonken is, doe je die in een vergiet en laat je hem afkoelen.
Snijd de kaas in plakjes.
Haal na een half uur de bodem uit de oven, knijp de spinazie uit en verdeel die losjes in plukken over de bodem.
Klop de vier eieren los met de room en breng op smaak met zout, peper en chilivlokken naar smaak. Verdeel het grootste deel van het eimengsel over de spinazie. Verdeel er dan de kaas, champignons en noten overheen. Voeg indien mogelijk de rest van het eimengsel toe. Dit is afhankelijk van de vorm of dit gaat passen.
Bak de quiche gaar. Hoelang dat duurt, ligt aan de hoogte en de grootte van de quiche, en kan variëren van dertig minuten tot een uur. Het eimengsel moet gestold zijn, dit kun je testen door er met een lepel in te steken, loopt de holte gelijk weer vol, dan is het ei nog niet gestold.
Snijd de lente-ui in schuine ringetjes. Strooi de lente-ui over de quiche en serveer de quiche van zoete aardappel warm.
Tafel lekker !!
Dit was heel erg lekker!! Lieve groet Cecile
Fijn om te horen dat de quiche van zoete aardappel lekker was Cecile.
Hoezo komen alle zoete aardappels uit het buitenland?
Je ziet steeds meer lokaal geteelde zoete aardappels. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www. polderjongens.nl
Zij telen heerlijke zoete aardappels.
Inderdaad Annet, is het jullie bedrijf? Dan komen we graag een keer kijken. Voor nu passen we de tekst een klein beetje aan.
Heerlijk recept, maar waarom in vredesnaam de bakvorm met boter invetten als er toch bakpapier overheen komt?
Zijn de twee eieren voor de bodem en de vier eieren voor de vulling?
Heb m eerder gemaakt met succes, maar dit was niet helemaal duidelijk……
Hey Connie, iemand op mijn groep vraagt zich af waar je de geitenkaas camembert kan kopen. Kun je hem mss ook vervangen door gewone camembert of door een andere kaas.