• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Quiche

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie

Vers, feestelijk en lokaal; dit zet je met trots op tafel

Connie Derks door Connie Derks
in Quiche
0
Quiche van zoete aardappel

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie – Een quiche zorgt bijna altijd voor blije gezichten aan tafel. Meestal maak je ’m met quichedeeg of bladerdeeg, maar probeer eens wat anders: een bodem van zoete aardappel. Die combineert fantastisch met spinazie en geitenkaas, en zo tover je een gewone maaltijd om tot iets bijzonders.

Een bodem van maar 2 ingrediënten – dat is makkelijk én gezonder

Zoete aardappel is inmiddels bijna een superster in de groentewereld. Of dat hele ‘superfood’-gedoe niet wat overdreven is? Misschien wel. En eerlijk is eerlijk: het is geen lokale groente, meestal wordt die geïmporteerd. Als je een beetje goed zoekt, kom je ook Nederlandse varianten tegen, want inmiddels wordt de zoete aardappel ook in Nederland geteeld. Maar goed, voedzaam is die zoete aardappel zeker. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, kun je er prima mee koken. En in deze quiche doet-ie het geweldig. De bodem maak je simpelweg van zoete aardappel en eitjes. Geen deeg, geen poespas – gewoon lekker en lichter.

Een plaatje op je bord (en een feestje in je mond)

Is dit een supersimpel recept? Nee. Maar moeilijk is het zeker ook niet. En het resultaat? Een quiche die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens prachtig uitziet. De oranje bodem, het frisse groen van spinazie, romige witte geitenbrie en wat lente-ui erbij… je hebt zo een schilderijtje op je bord. En ja, dat proef je ook.

Toch een beetje lokaal – of in elk geval: grotendeels wel

Die zoete aardappel komt meestal wel van ver, maar is tegenwoordig ook gewoon uit Nederland verkrijgbaar. Maar de rest? Helemaal van hier. De romige geitenbrie komt van Alphenaer, uit het Brabantse Alphen. Eitjes? Die koop je natuurlijk van scharrelkippen uit de buurt (doe je toch al, toch?). De verse spinazie en champignons zijn gewoon van Nederlandse bodem. Genoeg reden dus om je oven aan te zetten en deze quiche op tafel te zetten. Gewoon doen – je gaat ervan genieten.

geitenkaas quiche
zoete aardappel bodem
Wilde spinazie

Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer

Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.

zoete aardappel recepten

Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box

Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • +/-500 gram zoete aardappel, geraspt
  • 2 eieren
  • 100 gram champignons
  • 450 gram verse spinazie
  • olijfolie of boter
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eieren
  • 120 ml room
  • 1 Alphenaer geitenbrie van 175 gram
  • 50 gram walnoten
  • 12 lente-uitjes
  • zout / peper / chilivlokken

Bereidingswijze van dit recept

De makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie​ maak je zo:

Schil en rasp de zoete aardappel op een grove rasp. Strooi er wat zout over en roer goed door. Laat dit 10 minuten staan. Doe de aardappel in een schone theedoek en knijp er al het vocht goed uit. Neem hiervoor de punten van de doek bij elkaar en draai hem heel strak op.

Klop in een kom de twee eieren los met wat peper en chilivlokken naar smaak. Meng de uitgeknepen aardappelrasp er doorheen.

Smeer een quichevorm of springvorm van ongeveer 26 cm in met wat boter. Neem een royaal stuk bakpapier, verkreukel dit en maak het nat onder de kraan. Het papier zal dan zacht worden en makkelijk in vorm te brengen. Leg het papier in de bakvorm en verdeel er de aardappel overheen, maak een klein opstaand randje. Duw de bodem goed aan.

Bak de bodem voor de quiche van zoete aardappel 30 minuten op 175 graden.

Verhit een eetlepel olijfolie in een wok en bak hierin de in schijfjes gesneden champignons.

Haal de champignons uit de pan en roerbak hier nu de spinazie in. Voeg peper, zout en knoflook toe. Als de spinazie geslonken is, doe je die in een vergiet en laat je hem afkoelen.

Snijd de kaas in plakjes.

Haal na een half uur de bodem uit de oven, knijp de spinazie uit en verdeel die losjes in plukken over de bodem.

Klop de vier eieren los met de room en breng op smaak met zout, peper en chilivlokken naar smaak. Verdeel het grootste deel van het eimengsel over de spinazie. Verdeel er dan de kaas, champignons en noten overheen. Voeg indien mogelijk de rest van het eimengsel toe. Dit is afhankelijk van de vorm of dit gaat passen.

Bak de quiche gaar. Hoelang dat duurt, ligt aan de hoogte en de grootte van de quiche, en kan variëren van dertig minuten tot een uur.  Het eimengsel moet gestold zijn, dit kun je testen door er met een lepel in te steken, loopt de holte gelijk weer vol, dan is het ei nog niet gestold.

Snijd de lente-ui in schuine ringetjes. Strooi de lente-ui over de quiche en serveer de quiche van zoete aardappel warm.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteKaasKaas - Geitenkaas
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!

Quiche met spinazie en kipgehakt
Quiche

Quiche met spinazie en kipgehakt

Quiche met mosselen
Quiche

Quiche met mosselen

Quiche met Stolwijker en appel
Quiche

Fruit met kaas; quiche met Stolwijker en appel

Quiche met palmkool en koolraap
Quiche

Winterse quiche met koolraap en palmkool

quiche met gerookte zalm
Quiche

Quiche met gerookte zalm

Reacties 7

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    1 jaar geleden

    Dit was heel erg lekker!! Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Fijn om te horen dat de quiche van zoete aardappel lekker was Cecile.

      Beantwoorden
  2. Annet says:
    1 jaar geleden

    Hoezo komen alle zoete aardappels uit het buitenland?
    Je ziet steeds meer lokaal geteelde zoete aardappels. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www. polderjongens.nl
    Zij telen heerlijke zoete aardappels.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Inderdaad Annet, is het jullie bedrijf? Dan komen we graag een keer kijken. Voor nu passen we de tekst een klein beetje aan.

      Beantwoorden
  3. Mayke says:
    6 jaar geleden

    Heerlijk recept, maar waarom in vredesnaam de bakvorm met boter invetten als er toch bakpapier overheen komt?

    Beantwoorden
  4. Charlie says:
    7 jaar geleden

    Zijn de twee eieren voor de bodem en de vier eieren voor de vulling?
    Heb m eerder gemaakt met succes, maar dit was niet helemaal duidelijk……

    Beantwoorden
  5. Mireille says:
    9 jaar geleden

    Hey Connie, iemand op mijn groep vraagt zich af waar je de geitenkaas camembert kan kopen. Kun je hem mss ook vervangen door gewone camembert of door een andere kaas.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!