• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Quiche

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen

Redactie door Redactie
in Quiche
0
Opperdoezer- preitaart header

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen – In de maanden juni t/m oktober zijn de Opperdoezer Ronde echte seizoensaardappelen. Samen met de mooie slanke preien van Nederlandse bodem vormen ze een supercombinatie en daar gaan we wat lekkers mee maken. Een hartige taart is ideaal voor het verwerken van mooie ingrediënten maar ook voor het opmaken van restjes. Als bodem kun je kiezen voor een bodem op basis van een boterdeeg of bladerdeeg. Wij hebben voor deze hartige taart gekozen voor bladerdeeg wat al die fijne laagjes geeft.

Opperdoezer ronde

Opperdoezer ronde is een delicatesse aardappel die alleen in de directe omgeving van Opperdoes in Noord Holland wordt geteeld. De aardappel heeft een hele hobbelige vorm met bulten en ogen. Deze aardappel hoef je niet te schillen alleen even met een borsteltje afborstelen en ze kunnen de kookpan in. De Opperdoezer is een vast kokende aardappel die van zichzelf al lekker is met een beetje roomboter. Maar doordat hij zo vast van vorm blijft is hij ook ideaal voor salades en bijvoorbeeld hartige taarten.

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen

Porties: 6 pers
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 gr. Opperdoezer
  • 2 dikke preien
  • 4 el. zonnebloemolie
  • 3 grote eieren
  • 250 ml. kookroom
  • Zout & peper
  • eper Evt. groene kruiden zoals peterselie of basilicum voor garnering

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Opperdoezer-preitaart:

Borstel de aardappelen schoon en kook ze gaar in ruim water met zout. Doe 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze. Zet het vuur op laag en smoor langzaam de prei met een snuf zout. In de tussentijd gaan we de bodem voorbereiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat de 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet een vorm voor hartige taart van 28 cm in met 2 el. zonnebloemolie. Bedek de bodem van de vorm met de plakjes bladerdeeg zoals je op de foto kan zien. Druk de naden goed samen zodat hij niet gaat lekken. Prik met een vorm gaatjes in de bodem zodat deze tijdens het bakken niet omhoog komt en de vulling weg drukt.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn laat ze afkoelen. Haal de prei uit de pan en verspreid deze over de taartbodem. Mix het ei met de room goed tot een egale massa en voeg hier een flinke snuf zout en peper aan toe. Snij de aardappelen door de helft of in kwarten en leg ze in de taartvorm bij de prei. Giet het ei/roommengsel eroverheen. Zet de hartige taart in de oven en bak deze 50 tot 60 minuten. Hij heeft echt een tijd nodig om de hele bodem gaar te krijgen. Haal de Opperdoezer- preitaart voorzichtig uit de vorm en serveer hem met wat vers gemalen peper. Ook lekker wat verse kruiden eroverheen voor een frisse toon zoals peterselie of basilicum.

Serveer de opperdoezer-preitaart met een frisse salade.

Tafel lekker!!

DeelPin23VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!

Quiche van zoete aardappel
Quiche

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie

Quiche met spinazie en kipgehakt
Quiche

Quiche met spinazie en kipgehakt

Quiche met mosselen
Quiche

Quiche met mosselen

Quiche met Stolwijker en appel
Quiche

Fruit met kaas; quiche met Stolwijker en appel

Quiche met palmkool en koolraap
Quiche

Winterse quiche met koolraap en palmkool

Reacties 6

  1. Trudi Diender says:
    6 jaar geleden

    De taart was heel goed gelukt net als op de foto en verrukkelijk. Heerlijke variatie tip. Op de warme taart een paar stukjes mascarpone & gorgonzola doen. Heerlijk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Superleuk om te horen Trudi! En die mascarpone & gorgonzola onthouden we ?

      Beantwoorden
  2. Tiny says:
    8 jaar geleden

    Hoi Hanneke, Ik heb de aardappelen niet netjes genoeg gesneden voor ik ze in de vorm deed. En aangezien ze nogal verschillend van formaat waren zag het er nogal slordig uit. Een volgende keer zal ik beter letten op het formaat en netter snijden. 🙂 Groetjes, Tiny

    Beantwoorden
    • Hanneke Dekker says:
      8 jaar geleden

      Beste Tiny, De grote aardappelen snij ik in vieren en de kleintjes doe ik door de helft en dan allemaal met de schilkant naar boven inderdaad, dan krijg je t mooie effect op de foto. De volgende keer ziet hij er piekfijn uit. Veel kookplezier! Groeten, Hanneke

      Beantwoorden
  3. Tiny says:
    8 jaar geleden

    Ik had nog nooit een hartige taart gemaakt tot vandaag. MIjn Opperdoezer-preitaart zag er niet zo mooi uit als op de foto maar hij smaakte uitstekend. Ik blij dus dat ik het geprobeerd heb.

    Beantwoorden
    • Hanneke Dekker says:
      8 jaar geleden

      Beste Tiny, Wat leuk dat je dit recept hebt geprobeerd en dat hij je uitstekend smaakte. Kun je vertellen wat het verschil was? Wellicht dat ik je kan helpen. Groeten Hanneke

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief