Preitaart – Een eenvoudige taart, boordevol smaak door het gebruik van veel vers gesneden prei en heerlijke kaas. Je zou hem kunnen zien als de Hollandse variant van de quiche Lorraine. In de preitaart zitten alleen geen spekjes. De bodem van de hartige taart maak je zelf, heel eenvoudig met bloem, boter en kaas. Pecannoten zorgen samen met lekker veel geraspte kaas voor net dat beetje extra wat de preitaart zo lekker maakt. Een heerlijk recept voor een dagje zonder vlees dus.
Zelf het deeg maken, gewoon doen!
Schrikt het idee van zelf deeg maken je af? Dit is helemaal niet nodig, er kan eigenlijk niet veel mis gaan met dit recept en de smaak is echt veel lekkerder, zeker bij de bodem van de preitaart waar al kaas door het deeg zit. Het makkelijkste maak je het deeg met een keukenmachine met messen, maar niet iedereen heeft die luxe. Een andere mogelijkheid is om de boter te raspen, dat gaat best makkelijk als je goed koude boter gebruikt. En eerlijk? Het recept met geraspte boter is het lekkerst.
Met een zelfgemaakte preitaart serveer je heel veel smaak
Op iedere hoek kun je quiches en hartige taarten kopen. Ze zijn best lang houdbaar en heel makkelijk, maar niet te vergelijken met een zelfgemaakte preitaart. Het is ook veel leuker en lekkerder om iets op tafel te zetten wat je helemaal zelf gemaakt hebt, dan iets wat je kocht bij de supermarkt. En niet geheel onbelangrijk, het recept van die zelfgemaakte variant is ook nog eens veel gezonder. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van een kant-en-klare quiche of hartige taart, daar zit nauwelijks groente in. In het recept van de zelfgemaakte preitaart speelt de verse prei ook echt een hoofdrol. Het heet prei en je proeft ook prei!
Het is veel leuker en lekkerder om iets op tafel te zetten wat je helemaal zelf gemaakt hebt, dan iets wat je kocht bij de supermarkt
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Preitaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 100 gram zeer koude roomboter
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 3-4 eetlepels water
- zout en peper
- 750 gram prei
- 3 eieren
- 20 gram bloem
- 200 ml volle melk
- 250 gram belegen kaas
- 2 theelepels kerriepoeder
- 50 gram pecannoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een preitaart:
Begin met het maken van de bodem.
Snijd met een keukenmachine de boter door de bloem tot grove kruimels of rasp de koude boter en meng hem door de bloem. Voeg er de Parmezaanse kaas een flinke snuf zout, een beetje zwarte peper en het water aan toe en meng nog heel kort even door. Giet de inhoud van de kom op de werkbank en duw alles samen tot een geheel. Kneed niet te ver door, er mogen kleine stukjes boter zichtbaar zijn.
Vet een taartvorm van ongeveer 24 cm met losse bodem, een springvorm of quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bij een quichevorm zul je iets minder vulling nodig hebben. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de vorm. Duw de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg er af en zet de bodem een kwartier in een vriezer of langer in de koelkast. Dit rusten voorkomt dat het deeg teveel krimpt.
De vulling:
Snijd de prei in dunne ringen en was ze goed, laat uitlekken in een vergiet. Rasp de kaas. Klop de eieren los met de melk, de bloem en 1/3 van de kaas. Breng op smaak met de kerriepoeder, zout en peper.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.
Haal de bodem uit de oven en bestrooi hem met ongeveer de helft van de overgebleven kaas. Doe zo veel mogelijk prei in de bodem en bak dit 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en giet er de helft van het eimengsel op. Duw de prei een beetje aan en verdeel de rest van de prei erover. Giet de resterende vulling erover en bestrooi met de resterende kaas.
Zet de preitaart nog 30 minuten terug en bestrooi hem dan met de in stukken gehakte pecannoten. Bak de noten nog ongeveer 10 minuten mee tot de vulling bijna gestold is. De vulling mag nog een beetje bewegen, maar niet meer vloeibaar zijn. Hij gaart nog een beetje na als je hem uit de oven haalt.
Laat de preitaart 5 minuten afkoelen en haal hem, als je een taartvorm met losse bodem hebt, uit de vorm door de vorm op een potje of kom te zetten, zodat je de rand naar onderen kunt duwen. Heb je een andere vorm snijd de preitaart dan aan in de vorm.
Tafel lekker !!