• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Quiche

Preitaart met kaas

Een hartige taart boordevol prei en kaas

0
Preitaart

Preitaart – Een eenvoudige taart, boordevol smaak door het gebruik van veel vers gesneden prei en heerlijke kaas. Je zou hem kunnen zien als de Hollandse variant van de quiche Lorraine. In de preitaart zitten alleen geen spekjes. De bodem van de hartige taart maak je zelf, heel eenvoudig met bloem, boter en kaas. Pecannoten zorgen samen met lekker veel geraspte kaas voor net dat beetje extra wat de preitaart zo lekker maakt. Een heerlijk recept voor een dagje zonder vlees dus.

Zelf het deeg maken, gewoon doen!

Schrikt het idee van zelf deeg maken je af? Dit is helemaal niet nodig, er kan eigenlijk niet veel mis gaan met dit recept en de smaak is echt veel lekkerder, zeker bij de bodem van de preitaart waar al kaas door het deeg zit. Het makkelijkste maak je het deeg met een keukenmachine met messen, maar niet iedereen heeft die luxe. Een andere mogelijkheid is om de boter te raspen, dat gaat best makkelijk als je goed koude boter gebruikt. En eerlijk? Het recept met geraspte boter is het lekkerst.

Met een zelfgemaakte preitaart serveer je heel veel smaak

Op iedere hoek kun je quiches en hartige taarten kopen. Ze zijn best lang houdbaar en heel makkelijk, maar niet te vergelijken met een zelfgemaakte preitaart. Het is ook veel leuker en lekkerder om iets op tafel te zetten wat je helemaal zelf gemaakt hebt, dan iets wat je kocht bij de supermarkt. En niet geheel onbelangrijk, het recept van die zelfgemaakte variant is ook nog eens veel gezonder. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van een kant-en-klare quiche of hartige taart, daar zit nauwelijks groente in. In het recept van de zelfgemaakte preitaart speelt de verse prei ook echt een hoofdrol. Het heet prei en je proeft ook prei!

Het is veel leuker en lekkerder om iets op tafel te zetten wat je helemaal zelf gemaakt hebt, dan iets wat je kocht bij de supermarkt

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

 

Preitaart

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram bloem
  • 100 gram zeer koude roomboter
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 3-4 eetlepels water
  • zout en peper
  • 750 gram prei
  • 3 eieren
  • 20 gram bloem
  • 200 ml volle melk
  • 250 gram belegen kaas
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 50 gram pecannoten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een preitaart:

Begin met het maken van de bodem.

Snijd met een keukenmachine de boter door de bloem tot grove kruimels of rasp de koude boter en meng hem door de bloem. Voeg er de Parmezaanse kaas een flinke snuf zout, een beetje zwarte peper en het water aan toe en meng nog heel kort even door. Giet de inhoud van de kom op de werkbank en duw alles samen tot een geheel. Kneed niet te ver door, er mogen kleine stukjes boter zichtbaar zijn.

Vet een taartvorm van ongeveer 24 cm met losse bodem, een springvorm of quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bij een quichevorm zul je iets minder vulling nodig hebben. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de vorm. Duw de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg er af en zet de bodem een kwartier in een vriezer of langer in de koelkast. Dit rusten voorkomt dat het deeg teveel krimpt.

De vulling:

Snijd de prei in dunne ringen en was ze goed, laat uitlekken in een vergiet. Rasp de kaas. Klop de eieren los met de melk, de bloem en 1/3 van de kaas. Breng op smaak met de kerriepoeder, zout en peper.

Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.

Haal de bodem uit de oven en bestrooi hem met ongeveer de helft van de overgebleven kaas. Doe zo veel mogelijk prei in de bodem en bak dit 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en giet er de helft van het eimengsel op. Duw de prei een beetje aan en verdeel de rest van de prei erover. Giet de resterende vulling erover en bestrooi met de resterende kaas.

Zet de preitaart nog 30 minuten terug en bestrooi hem dan met de in stukken gehakte pecannoten. Bak de noten nog ongeveer 10 minuten mee tot de vulling bijna gestold is. De vulling mag nog een beetje bewegen, maar niet meer vloeibaar zijn. Hij gaart nog een beetje na als je hem uit de oven haalt.

Laat de preitaart 5 minuten afkoelen en haal hem, als je een taartvorm met losse bodem hebt, uit de vorm door de vorm op een potje of kom te zetten, zodat je de rand naar onderen kunt duwen. Heb je een andere vorm snijd de preitaart dan aan in de vorm.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.