Quiche met gerookte zalm en spinazie – De quiche of hartige taart is zo’n gerecht waar je echt alle kanten mee op kunt. Het juist combineren van smaken blijft natuurlijk van belang, maar in een quiche is veel mogelijk. Je kunt dan ook nooit genoeg recepten voor quiches hebben. Heb je zin in een quiche die echt voorjaar uitstraalt? Dan mag het recept van de quiche met gerookte zalm en spinazie zeker niet in je collectie ontbreken. Je maakt die heerlijke, hartige taart met een bodem van bladerdeeg, dus hij is ook nog eens makkelijk en redelijk snel te maken. Zet jij hem vanavond nog op tafel?
Verse spinazie, dat is gewoon het allerlekkerst, zeker in een quiche met gerookte zalm!
Bij het maken van de quiche met gerookte zalm en spinazie gebruik je natuurlijk verse spinazie. Waarom? Omdat verse spinazie gewoon het allerlekkerst is. Natuurlijk is het makkelijker en sneller om een pak diepvries spinazie te pakken. Maar zoveel werk is het nu ook weer niet om verse spinazie klaar te maken. Heb je er geen zin in om al die blaadjes uit te zoeken (want dat is meestal de reden om voor diepvries te kiezen)? In elke supermarkt kun je tegenwoordig gewassen spinazie kopen. Daar hoef je helemaal niets aan te doen, de groente kan zo uit de zak, in de pan.
Ondanks dat er jaarrond spinazie wordt verkocht, is spinazie toch echt een voorjaarsgroente. Je vindt in de Nederlandse supermarkt en bij de groenteboer meestal drie soorten verse spinazie. Grootbladige, kleinbladige of baby spinazie en wilde spinazie. Welke soort je voor de quiche gebruikt maakt niet zoveel uit. Wilde spinazie kun je eventueel wat kleier snijden.
Gerookte zalm lust bijna iedereen
Gerookte zalm is een publiekslieveling. Bijna iedereen lust het wel. Zelfs de meest verstokte vishaters kun je nog wel een gerecht met gerookte zalm er in verwerkt voorzetten. Dat zal misschien te maken hebben met de milde, niet zo ‘vissige’ smaak. In de quiche met gerookte zalm en spinazie is koud gerookte zalmfilet gebruikt. Je hoeft gerookte zalm niet voor te garen en je kunt het dus direct in de quiche verwerken. Lekker makkelijk!
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Quiche met gerookte zalm en spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg (eventueel hartige taartdeeg)
- 400 gram verse spinazie
- 150 gram gerookte zalm
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 4 gedroogde tomaatjes op olie
- 1 theelepel gedroogde dragon
- 5 eieren
- 100 ml kookroom
- zout en peper
- paneermeel
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met gerookte zalm en spinazie:
Je hebt voor dit recept een quichevorm van ongeveer 27 cm nodig.
Snijd de sjalot in dunne halve ringen.
Hak de knoflook fijn.
Snijd de tomaatjes in reepjes.
Snijd de gerookte zalm in repen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met een dun laagje paneermeel.
Verhit een wok of een braadpan. Doe er een scheutje olie in en fruit daar de sjalot en de knoflook even in aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg de spinazie in gedeelten erbij en laat die slinken. Zet het vuur uit. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet.
Roer in een kom de eieren los met de kookroom. Voeg de dragon toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de helft van het spinaziemengsel over de deegbodem. Daaroverheen verdeel je de helft van de gerookte zalm en de helft van de tomaatjes.
Schenk nu het eimengsel over de zalm en de spinazie.
Verdeel de andere helft van de spinazie, de rest van de zalm en de rest van de tomaatjes eroverheen.
Zet de quichevorm in het midden van de oven en bak de quiche met gerookte zalm en spinazie in ongeveer 30-35 minuten gaar. Als de bovenkant van de quiche te snel kleurt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat de quiche heel even afkoelen. Snijd hem in punten en serveer direct.
Tafel lekker !!