Quiche met gerookte zalm – Een heerlijke quiche met gerookte zalm, vol verrassende groenten. En de bodem met tijm, ook die maak je helemaal zelf! Dit is een verrassend lekker als lunch of brunch met gerookte zalm.
Gerookte zalm in de quiche
‘Waarom gerookte zalm?’, zul je misschien denken. Dit heeft meerdere redenen. De smaak en de structuur zijn natuurlijk belangrijke redenen. En vlak zeker ook het gemak van gerookte zalm niet uit.
Gerookte zalm is al goed op smaak en heeft een licht rokerige aroma. De rooksmaak zorgt ervoor dat je niet veel nodig hebt voor een intense smaakbeleving in de quiche met gerookt zalm. De vis is al gaar, wat natuurlijk handig is, maar de structuur van gerookte zalm is door het rookproces anders dan die van verse zalm. Bij verse zalm heb je al snel dat hij te droog wordt en in een quiche is het niet makkelijk te controleren of de vis al gaar is, of juist niet.
Het eimengsel bepaalt het moment dat je een quiche uit de oven haalt. Dit eimengsel moet net gaar zijn. Is dit te gaar, dan wordt het al snel een droge hap. Met gerookte zalm in een quiche hoef je dus geen zorgen te hebben dat de vis niet gaar is. En is de zalm te droog, dan is het eimengsel ook te droog en heeft alles dus te lang in de oven gezeten.
Ga je voor gemak of voor smaak?
Voor een quiche bodem kun je heel makkelijk quiche-deeg of bladerdeeg op een rol kopen. Niets mis mee als je haast hebt. Maar voor de heerlijke quiche met gerookte zalm wil je toch ook zeker een bodem waarbij de smaak nog beter uitkomt? Maak het deeg minimaal een uur, maar liever al een dag ,voor je de quiche gaat maken. Hoe en waarom je dat doet, lees je in het artikel over quiche-deeg.
Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart
Het recept voor een basisdeeg voor quiche of hartige taart, waaraan je zelf een eigen smaak kunt geven. Inclusief heel veel handige tips.
Check het recept of lees de infoGeen quiche met gerookte zalm zonder ei
De vulling van een quiche wordt bij elkaar gehouden door een mengsel van ei en room. Dat is bij iedere quiche zo, dus ook bij de quiche met gerookte zalm. Het stollen van het ei in dit mengsel zorgt voor de stevigheid, de room voor de zachte structuur. Belangrijk is hierbij de verhouding, de vulling moet stevig zijn, maar zeker niet droog.
Groente voor de vulling, maar zeker ook voor smaak
In de quiche met gerookte zalm zit natuurlijk ook groente, en wel een mengsel van groente dat erg lekker is in combinatie met de vis. Tomaat, prei en bloemkool, maar ook knolselderij. Die laatste verwacht je niet zo snel in een quiche, maar de zachte, nootachtige smaak van knolselderij maakt het smaakpalet compleet.
Ontbijten, lunchen of brunchen met gerookte zalm
Er zijn weinig visproducten die zo veelzijdig zijn als gerookt zalm. Want je kunt geweldig ontbijten, lunchen of brunchen met gerookte zalm.
Quiche met gerookte zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel verse tijm of 1/2 tl gedroogd
- 3-4 eetlepels ijskoud water
- 3 eieren
- 200 gram slagroom
- 150 gram gerookte zalm
- 100 gram prei
- 100 gram knolselderij
- 100 gram bloemkool
- 100 gram kerstomaatjes
- 100 gram geraspte oude kaas
- 1 lente-ui
- 1 takje verse dille
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je quiche met gerookte zalm:
Maak het deeg van de bloem, boter, zout, tijm en het ijskoude water. Meng kort tot het deeg net samenhangt. Leg in koelkast om het deeg te laten rusten. Wil je graag meer informatie over het maken van het deeg? Kijk dan op Lekker Tafelen naar Quiche deeg.
Snijd de knolselderij in heel kleine blokjes of rasp ze op een grove rasp, doe dit ook met de bloemkool. Snijd de prei in heel dunne ringen en de tomaatjes doormidden. Snijd de zalm in reepjes en leg weer koel weg. Snijd de lente-ui in ringen en de dille in grove stukken.
Maak van de eieren de mix voor in de quiche, houdt 1 eiwit apart om de bodem te besmeren. Klop de rest van de eieren los met een beetje zout en peper en de slagroom.
Besmeer de vormpjes licht met olie en knip een stuk bakpapier op maat voor de bodem. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte voor de kleine en 5 mm voor de grote variant. Bekleed de vormen en prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Zet een half uur koud in koelkast om het deeg te laten rusten.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Leg stukjes bakpapier op het deeg en vul het met een steunvulling. Bak de bodem 15 minuten. Haal uit de oven en haal er het bakpapier met de vulling af. Besmeer de bodems met het achtergehouden eiwit en zet nog 10 minuten terug in de oven.
Verdeel de knolselderij, prei en bloemkool over de vormpjes die nog op het bakblik staan. Verdeel er ook de in reepjes gesneden gerookte zalm over. Giet voorzichtig ieder vormpje tot bijna aan de rand vol met ei-mix. Verdeel er de halve tomaatjes over en rasp een beetje oude kaas over de quiche.
Bak de quiche afhankelijk van grootte 25 tot 45 minuten. Het eimengsel mag in het midden nog een klein beetje wiebelen. Dit gaart nog na als de quiche met zalm uit de oven is.
Haal de quiche uit de oven en schaaf er nog een beetje oude kaas over. Bestrooi met de gesneden lente-ui en dille.
Serveer de quiche met gerookte zalm, lauwwarm of koud.
Tafel lekker !!