Quiche met prei en Tomme de Savoie – Als je een liefhebber van quiches en hartige taarten bent heb je vast wel eens een quiche Lorraine gegeten. Dat is een quiche met prei en spek. Daar kun je natuurlijk mee variëren en dat is precies wat er met het recept van de quiche met prei en Tomme de Savoie is gedaan. Het spek in het recept is vervangen door kaas, en het geheel is aangevuld met cranberry’s. Daarmee maak je een lekkere hartige taart zonder vlees, dus ook de vegetariërs kunnen mee-eten.
Bergkaas en groente van het seizoen
De quiche met prei en Tomme de Savoie past heel goed in het herfst- en winterseizoen. Als je duurzaam en verantwoord wilt koken kies je voor producten van het seizoen. Nu is Tomme de Savoie een van de weinige Franse bergkazen die het hele jaar door geproduceerd wordt, dus daarmee zit je altijd goed. Ook prei is het hele jaar verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is het wel een najaarsgroente. Koop wel een paar hele preien om dit recept te maken, en snijd ze zelf. Vers gesneden groente is altijd lekkerder dan voorgesneden en zeg nu zelf, hoeveel tijd kost het je nu om zelf prei te snijden?
Zelf doen geldt ook voor het raspen van kaas. Om te beginnen zul je in Nederland geen zakjes met geraspte Tomme de Savoie vinden. Dus dat zul je zelf moeten doen. Wist je dat de korst van die kaas eetbaar is? Hij ziet er misschien niet heel smakelijk uit, maar je kunt hem echt eten, en dus gewoon mee raspen. Je zult om de kaas te kopen wel even een bezoekje aan een kaasspeciaalzaak moeten brengen.
Nog even een tip: im dit recept worden gedroogde cranberry’s gebruikt. Hoewel het verleidelijk is om ze te vervangen door verse bessen, kun je dat beter niet doen. Die zijn namelijk veel zuurder, en dat komt de smaak van de quiche niet ten goede.
Serveer eens een quiche met prei en Tomme de Savoie bij de borrel
In principe is dit een recept voor een gewone avondmaaltijd, of eventueel een lunch. Maar er kan meer met een quiche. Zoals vrijwel alle hartige taarten kun je de quiche met prei en Tomme de Savoie ook in kleine stukjes snijden en bij de borrel serveren als warm borrelhapje.
Je kunt de quiche van tevoren maken en later weer even opwarmen in de oven.
Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen
Op de borrelplank, of in een kaasfondue, Tomme de Savoie is een heerlijk Frans kaasje waar je bij de kaasboer zeker eens naar moet vragen!
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Quiche met prei en Tomme de Savoie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg (eventueel hartige taartdeeg)
- 500 gram prei
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram Tomme de Savoie
- 50 gram gedroogde cranberry's
- 4 eieren
- een scheutje melk
- zout en peper
- panko of paneermeel
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met prei en Tomme de savoie:
Bekleed de vorm die je wilt gebruiken met het bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en strooi er wat paneermeel of panko in.
Snijd de prei in niet te dikke halve ringen.
Hak de knoflook.
Rasp de Tomme de Savoie.
Verhit een scheut olie in een wok of een koekenpan en zet hierin de prei en de knoflook aan. Bruin kleuren hoeft niet. Als de prei geslonken is is het goed. Roer de helft van de cranberry’s erdoor. Laat de prei uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven op 200 graden.
Breek de eieren in een kom en roer ze los met een scheutje melk. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verdeel de helft van de prei en de kaas over de quichebodem.
Schenk het eiermengsel er overheen.
Daaroverheen verdeel je de rest van de prei. Bestrooi met de rest van de kaas en de rest van de cranberry’s.
Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar.
Snijd de quiche met prei en Tomme de Savoie in punten of vierkanten en serveer hem direct.
Tafel lekker !!