Quiche met rode bietjes en feta – Rode bieten, dat is een heerlijk veelzijdige groente. Lekker in een salade, stamppot of in de soep. Maar zeker ook in een quiche of een hartige taart. En ook nog eens het hele jaar door verkrijgbaar. Overigens zijn bieten niet per definitie rood. Er zijn ook gele en roze bieten op de markt. Je kunt bieten dus inzetten op alle fronten, en je geeft je gerecht er een mooi kleurtje mee.
Kook zelf verse bietjes, dat is de moeite zeker waard!
Mocht je besluiten om bieten te gaan gebruiken in je gerecht, doe jezelf dan een plezier, koop verse rode bieten en kook ze zelf. Dat kost je even wat tijd, en misschien worden je handen een beetje rood, maar verse bieten zijn zoveel lekkerder dan voorgekookte bieten uit een pot, of een zak. Je zult er geen spijt van krijgen!
In dit recept, voor een heerlijke, vegetarische quiche met rode bietjes en feta, werden gewone rode bieten gebruikt. Uiteraard kun je ook een andere kleur, of verschillende kleuren gebruiken. Zo geef je een gerecht steeds een ander uiterlijk.
Quiche met rode bietjes en feta; maar wel echte feta!
Voor een quiche met rode bietjes en feta gebruik je natuurlijk wel echte feta, en geen witte kaas of saladekaas. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, die twee soorten zijn geen feta en ze smaken ook niet als feta. Feta komt uit Griekenland en wordt gemaakt van schapenmelk. Dus doe jezelf een plezier en koop echte feta. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het prijsverschil met de nagemaakte soorten is minimaal.
Als je van een beetje pit houdt, kun je wat mierikswortel door het eimengsel doen. Dit geeft een bijzondere smaak aan de quiche en past heel goed bij de bieten. Je kunt dit ook gerust weglaten als je niet van mierikswortel houdt.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Quiche met rode bietjes en feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg, of hartige taartdeeg
- 3 eetlepels paneermeel
- 500 gram gekookte bieten, in blokjes gesneden
- 1 ui, grof gesnipperd
- olie of boter, om in te bakken
- 2 theelepels karwijzaad, even geroosterd in een droge koekenpan
- 200 gram feta, in kleine blokjes
- 5 eieren
- 125 ml kookroom
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je quiche met rode bietjes en feta:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een quichevorm van 28 centimeter in en bekleed die met het deeg. Leg eventueel een bakpapiertje op de bodem. Als je deeg hebt waar al bakpapier onder zit, gebruik dit dan. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel het paneermeel over de bodem. Dit is om een teveel aan vocht te absorberen, en zo te voorkomen dat de bodem klef wordt.
Verhit in een koekenpan de olie of de boter. Bak hierin de ui, op een laag vuur, tot hij glazig is.
Meng de bietenblokjes, de ui en het karwijzaad voorzichtig met de feta. Verdeel dit over de quichebodem.
Roer de eieren los met een garde, en klop de kookroom er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg hieraan eventueel 2 theelepels geraspte mierikswortel aan toe. Schenk dit mengsel over de bieten. Je kunt de quiche garneren met wat verse dille.
Bak de quiche met rode bietjes en feta, in het midden van de oven, in ongeveer 35 minuten gaar. Mocht de quiche te snel bruin kleuren, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat de quiche met rode bietjes en feta voor het serveren een paar minuten afkoelen. Je kunt de quiche eventueel ook van tevoren maken, laten afkoelen en naderhand weer opwarmen.
Tafel lekker !!