Quiche met spinazie en kipgehakt – Een quiche staat altijd feestelijk op tafel en is een welkome afwisseling op de dagelijkse maaltijd. In een quiche gaat een aanzienlijke hoeveelheid vulling, waardoor je onbewust al snel vol zit van een puntje. Heb je een paar puntjes quiche over, dan kun je ze serveren als lunch of bij de borrel in kleine puntjes. Je hoeft de quiche niet op te warmen, hij kan ook koud gegeten worden. Wil je hem wel opwarmen, doe dit dan in een oven van 180 graden.
Spinazie in de quiche
Voor de quiche met spinazie en kipgehakt gebruik je natuurlijk verse spinazie. Die spinazie kook je kort voor, om het meeste vocht uit de bladeren te kunnen verwijderen. De bladeren worden na het garen dan ook even goed uitgeknepen en ongesneden in de quiche verwerkt. Zo kunnen ze niet veel vocht meer los laten. De grove bladeren geven de quiche met spinazie en kipgehakt ook een mooiere uitstraling dan fijngehakte spinazie. Voor een beetje kleur, structuur en extra smaak voeg je er stukjes rode paprika aan toe.
Quiche of hartige taart
Een quiche wordt soms ook wel hartige taart genoemd, hoewel een hartige taart vaak wat hoger is en een andere soort vulling heeft. De basis is bij beiden een deeg met daarin een vulling. Dit kan een plak bladerdeeg zijn, maar ook een zelfgemaakt deeg. Een deeg voor hartige taart is vrij snel te maken en heeft als voordeel dat je er kruiden en specerijen aan toe kunt voegen. De bodem voor een quiche bak je ook het beste even voor. Het kan soms lastig zijn om de bodem van de quiche met spinazie en kipgehakt gaar te krijgen door de natte vulling.
Bij een quiche wordt meestal een eimengsel gebruikt, wat bij een hartige taart meestal niet het geval is. Het eimengsel is ook de reden dat een quiche vrij laag is, het ei moet garen en bij een hoge en dikke taart duurt dit dan erg lang. De vulling van een hartige taart is dan ook meestal al gaar en hoeft vaak alleen maar te verwarmen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Quiche met spinazie en kipgehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 100 gram ijskoude boter
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 3-4 eetlepels ijswater
- 1 eetlepel paneermeel
- 400 gram spinazie
- 150 ml room
- 300 gram kipgehakt
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- 1 theelepel kerriepoeder
- zout en peper
- 100 gram jong belegen kaas, geraspt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met spinazie en kipgehakt:
De bodem:
Besmeer een quichevorm van 26-28 cm doorsnede met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng voor het deeg de bloem met het zout, tijm en oregano. Rasp er met een grove rasp de ijskoude boter bij en meng dit samen met 3 eetlepels ijswater tot een korrelig deeg. Voeg eventueel nog een beetje extra water toe. Het deeg moet net aan elkaar blijven plakken. Als het deeg samenhangt duw je het tot een bol en rolt het uit tot een lap deeg van ongeveer 5 mm dik.
Bekleed hiermee de bodem.
Prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen.
Snijd de randen grof af, maar laat een beetje overhangen, het netjes bijsnijden komt later.
Zet de vorm met het deeg minimaal 10 minuten of langer in de diepvries of koelkast.
Voor de vulling:
Was de spinazie en laat hem in een grote pan met een klein laagje water slinken. Eenmaal geslonken mag de spinazie uit de pan in een vergiet om uit te lekken.
Snijd de paprika en de ui in stukjes en pers de knoflook uit.
Bak het gehakt in een droge pan mooi rul en gaar. Breng royaal op smaak met zout, peper en kerriepoeder. Voeg de paprika, ui en knoflook toe en laat nog eventjes doorbakken tot de ui zacht is. Draai het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg een stuk bakpapier op het deeg en doe daarop een blindbakvulling. (Gedroogde erwten of bonen zijn hiervoor heel handig en ze kunnen steeds opnieuw gebruikt worden.) Bak de bodem 15 minuten voor. Haal hem uit de oven en haal de blindbakvulling met het papier uit de vorm. Snijd nu de randen met een scherp mesje gelijkmatig af en bestrooi de bodem met paneermeel.
Klop de eieren los met de room.
Knijp de spinazie uit en meng die samen met het losgeklopt ei en de helft van de kaas losjes door het gehaktmengsel en vul hiermee de bodem. Het is afhankelijk van de vorm hoe vol hij is, maar pas op dat je hem niet te vol doet, om overlopen te voorkomen.
Bestrooi de bovenkant van de quiche met de rest van de geraspte kaas.
Bak de quiche met spinazie en kipgehakt in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Het midden van de quiche mag nog een beetje bewegen, het ei stolt nog een beetje nadat het uit de oven komt.
Laat de quiche 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt en aansnijdt.
Tafel lekker !!