Quiche met Stolwijker en appel – Een taart waarin naast kaas ook fruit verwerkt is. Die dus eigenlijk zoet en hartig tegelijk is. Dat klinkt misschien gek, maar het kan echt. De quiche met Stolwijker en appel uit dit recept bewijst dat. Probeer de verrassende combinatie maar eens, wie weet wordt dit je nieuwe favoriete appeltaart!
Kaas en fruit gaan heel goed samen
De combinatie van zoet en hartig in een recept, zoals de smaken in de quiche met Stolwijker en appel, is misschien minder apart dan je zou verwachten. Kijk maar eens op een goed samengestelde kaasplank. Daarop zie je vaak ook zoete toevoegingen. Denk aan een trosje druiven, een schaaltje kweeperengelei of confiture, of gedroogd fruit zoals abrikozen of vijgen. Dus waarom zou je geen kaas en fruit in een gerecht kunnen verwerken? Ook de noten die je wel op een kaasplankje ziet, zijn verwerkt in de quiche. Daarmee geef je een extra bite aan het geheel.
Quiche met Stolwijker kaas en appel
Je las hierboven al dat er voor het maken van de quiche in dit recept is gekozen voor Stolwijker kaas. Stolwijker is een echte boerenkaas. Dat betekent dat de kaas geproduceerd is op een boerderij en wordt gemaakt van rauwe koemelk. Boerenkaas heeft veel meer smaak en karakter dan een fabriekskaas. Dat heeft onder andere te maken met het productieproces, waarbij de melk niet gestandaardiseerd wordt. Een quiche met Stolwijker en appel is dus een quiche met smaak.
Kies voor stevige appels voor het maken van de quiche. Neem bijvoorbeeld een Jonagold of een Elstar, die voldoen prima. Gebruik geen Goudrenetten, die vallen uit elkaar als ze verhit worden.
Je kunt de quiche met Stolwijker en appel van tevoren klaarmaken en opnieuw opwarmen voor je hem serveert. Je kunt de hartige taart ook koud eten.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Quiche met Stolwijker en appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg (eventueel hartige taartdeeg)
- 2 appels
- 225 gram Stolwijker
- 1 kleine rode ui
- 75 gram geroosterde pecannoten
- 5 eieren
- 125 ml slagroom
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel mosterd
- zout en peper
- paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met Stolwijker en appel:
Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met een dun laagje paneermeel.
Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
Snijd de appel in dunne schijfjes.
Hak de pecannoten grof.
Rasp de Stolwijker.
Klop de eieren los met de slagroom. Voeg de mosterd, de tijm en wat zout en peper toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Strooi 75 gram Stolwijker over de bodem van de quiche. Leg daar overheen de helft van de appelschijfjes, de helft van de ui en de helft van de pecannoten.
Strooi weer 75 gram Stolwijker in de quichevorm. Daar bovenop leg je de rest van de ui, de rest van de appel en de rest van de pecannoten.
Giet het eiermengsel over de vulling van de quiche. Bestrooi met de overgebleven Stolwijker.
Zet de quichevorm in de oven en bak de quiche in 30-35 minuten gaar. Dek eventueel af met een vel aluminiumfolie als de quiche te snel donker kleurt.
Laat de quiche een beetje afkoelen voor je hem aansnijdt.
Serveer de quiche met Stolwijker en appel in kwarten gesneden als maaltijd, of in puntjes als borrelhap.
Tafel lekker !!