Quiche met koolraap en palmkool – In het kader van ‘iets leuks, iets anders’, een winterse hartige taart vol met vergeten groenten! Wat koken, dat doe je toch zeker met groenten van het seizoen? Koken met seizoensgroenten is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. En niet alleen dat, het is vaak ook nog lekkerder. Want lokaal geteelde groenten zijn verser dan als ze van ver weg komen.
Een taart vol vergeten groenten
In dit recept voor een quiche met koolraap en palmkool worden veel zogenaamde ‘vergeten groenten’ gebruikt. Wat zijn die vergeten groenten dan? De mooie geel-paarse koolraap en de diep donkergroene palmkool bijvoorbeeld, zijn redelijk vergeten. Zie jij ze ook bij de groenteboer of op de markt, en weet je niet zo goed wat je er mee moet doen? Koop ze toch eens, en maak dan eens een heerlijke quiche, waar die beiden, wat vergeten groenten, in verwerkt zijn. Zo sla je twee vliegen in een klap! Daarnaast eet je zo ook nog eens op een creatieve manier de groenten die ‘in het seizoen’ zijn en je zet met de quiche met koolraap en palmkool eens iets compleet anders op tafel! Wat wil je nog meer?
De quiche met koolraap en palmkool is een ideaal recept als je vrienden komen eten
Krijg je gasten te eten en wil je dan niet steeds in de keuken staan? Dan is dit een ideaal gerecht om op tafel te zetten. Je kunt de quiche met koolraap en palmkool makkelijk van tevoren klaarmaken. Bak hem dan ongeveer 20 minuten, laat hem afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Warm de quiche dan later ongeveer 15 minuten op in de oven, op 200 graden.
Een quiche kun je eten als avondmaaltijd, maar ook heel goed als lunch. Daarnaast is het ook heel leuk om een quiche te serveren als een warm borrelhapje.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Quiche met koolraap en palmkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg
- 500 gram koolraap, in blokjes
- 200 gram palmkool, in fijne reepjes gesneden
- 400 gram gehakt
- 2 rode uien, gesnipperd
- 1 rode peper, in ringetjes, zonder zaad
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 3 eetlepels paneermeel of panko
- 4 eieren
- 100 ml kookroom
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met koolraap en palmkool:
Bekleed een quichevorm of springvorm van ongeveer 27 cm doorsnede met het bladerdeeg. Laat het bakpapier onder het deeg zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Strooi het paneermeel over de bodem. Dit dient om overtollig vocht uit de vulling op te nemen.
Kook de koolraapblokjes kort voor, zodat ze net gaar zijn. Laat uitlekken en zet even apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit in een grote koekenpan of wok wat olie. Rul hierin het gehakt. Voeg de ui, knoflook en de peper toe en bak ze mee tot de uien glazig zijn. Bak vervolgens de palmkool mee tot die beetgaar is. Meng de Italiaanse kruiden door het mengsel en roer ze er goed doorheen. Breng op smaak met wat zout. Schep dan voorzichtig de koolraap er door en zet het vuur uit.
Klop in een kom de eieren los met de kookroom.
Vul het bladerdeeg met het groenten en gehaktmengsel. Druk de randen van het deeg voorzichtig naar binnen toe. Schenk dan de losgeklopte eieren over de quiche.
Bak de quiche met koolraap en palmkool ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Als de quiche te snel kleurt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat na de baktijd de quiche, in de vorm, een paar minuten afkoelen. Serveer de quiche in punten.
Tafel lekker !!