• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Quiche

Zuurkooltaart met rookworst en spek

Redactie door Redactie
in Quiche
0
4
Zuurkooltaart

Zuurkooltaart – Er zijn veel manieren om zuurkool te eten naast de bekende stamppot zuurkool. We hebben hier al veel voorbeelden van. Dit keer maken we er een zuurkooltaart van. Wel met alle bekende ingrediënten die we normaal combineren met zuurkool, maar de aardappel vervangen we eens door bladerdeeg, ei en room. Het resultaat is een zuurkooltaart die vol mooie smaken zit. En het is nauwelijks werk.

Zuurkool

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.

Zuurkooltaart

Porties: 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 265 gram bladerdeeg
  • mosterd (ongeveer 3 koffielepels)
  • 1 rookworst
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 500 gram zuurkool
  • 3 eieren
  • 250 ml room
  • een snuf zout en peper
  • belegen kaas (een stuk of kant en klaar geraspte kaas)

Bereidingswijze van dit recept

Verder nodig: een springvorm van 26 cm en een bakkwast.

Zo maak je de zuurkooltaart:

Doe de zuurkool in een vergiet en laat deze uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de springvorm in met de vloeibare margarine. Plak voldoende plakjes bladerdeeg aan elkaar met water om de bodem van je springvorm eruit te kunnen snijden. Doe je bodem in je springvorm. Snijd vervolgens banen uit je bladerdeeg om de rand te bedekken. Druk de naden goed samen. Prik vervolgens wat gaatjes in je bodem met een vork.

Kies een mosterd die je echt lekker vindt. Ik heb gekozen voor een Friese grove mosterd. Smeer met een kwastje de bodem van je bladerdeeg in.

Snijd de rookworst in plakjes en doe deze met de spekreepjes in een kom. Knijp de zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en voeg de zuurkool toe. Mix dit heel goed door elkaar zodat alles eerlijk verdeeld is. Doe het mengsel van de zuurkool, rookworst en spekjes in de springvorm. Klop de eieren los en doe hier de room en een flinke snuf zout en peper bij. Roer dit goed door en voeg dit toe aan de aan de taart. Bedek de top met een laagje geraspte kaas. Ik rasp altijd zelf mijn kaas van een stuk kaas dat ik in de koelkast heb liggen, maar kant-en-klaar geraspte kaas kan ook.

Plaats in het midden van de oven en bak het minimaal 35 minuten. De rand bladerdeeg moet goudbruin zijn en het eimengsel volledig gestold. Het eimengsel rijst als het gaar is omhoog in de oven. Zo weet je of het geheel gaar is.

Variatietips: Kies eens voor een andere smaak zuurkool zoals kruidenzuurkool. En experimenteer met verschillende mosterdsoorten. Zo smaakt je zuurkooltaart iedere keer weer een beetje anders.

Tafel lekker !!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Courgette taart
Quiche

Hartige courgette taart met verse groenten

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!

Quiche van zoete aardappel
Quiche

Makkelijke quiche van zoete aardappel met verse spinazie en geitenbrie

Quiche met spinazie en kipgehakt
Quiche

Quiche met spinazie en kipgehakt

Quiche met mosselen
Quiche

Quiche met mosselen

Quiche met Stolwijker en appel
Quiche

Fruit met kaas; quiche met Stolwijker en appel

Reacties 4

  1. Marike says:
    5 maanden geleden

    Ben ik nou de enige waarbij het eiermengsel onder uit de springvorm loopt als je gaatjes in de bodem van het bladerdeeg prikt?
    Heb je daar een tip voor?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Goede vraag! Dat kan inderdaad gebeuren als de naden van het bladerdeeg niet goed dichtzitten of als de bodem te veel gaatjes heeft. Een paar tips om dit te voorkomen: Prik minder gaatjes, overdrijf niet. Druk de naden van het bladerdeeg extra goed aan om te voorkomen dat het mengsel ertussendoor sijpelt. Blindbakken kan helpen. Bak de bodem dan 10 minuten voor zonder vulling, eventueel met bakpapier en bakbonen. Gebruik een dichte bakvorm als de springvorm niet helemaal lekvrij is.

      Beantwoorden
  2. Jitske says:
    9 jaar geleden

    Dag van tevoren gemaakt, met kruidenzuurkool, volgende dag meegenomen naar verhuizende kinderen, opgewarmd in de oven en we hebben er van gesmuld !!

    Beantwoorden
    • Hanneke says:
      9 jaar geleden

      Beste Jitske,

      Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben! Kruidenzuurkool is een lekkere variatie. Bedankt voor die tip!

      Groeten Hanneke

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!