Zuurkooltaart – Er zijn veel manieren om zuurkool te eten naast de bekende stamppot zuurkool. We hebben hier al veel voorbeelden van. Dit keer maken we er een zuurkooltaart van. Wel met alle bekende ingrediënten die we normaal combineren met zuurkool, maar de aardappel vervangen we eens door bladerdeeg, ei en room. Het resultaat is een zuurkooltaart die vol mooie smaken zit. En het is nauwelijks werk.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Zuurkooltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 265 gram bladerdeeg
- mosterd (ongeveer 3 koffielepels)
- 1 rookworst
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 500 gram zuurkool
- 3 eieren
- 250 ml room
- een snuf zout en peper
- belegen kaas (een stuk of kant en klaar geraspte kaas)
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een springvorm van 26 cm en een bakkwast.
Zo maak je de zuurkooltaart:
Doe de zuurkool in een vergiet en laat deze uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de springvorm in met de vloeibare margarine. Plak voldoende plakjes bladerdeeg aan elkaar met water om de bodem van je springvorm eruit te kunnen snijden. Doe je bodem in je springvorm. Snijd vervolgens banen uit je bladerdeeg om de rand te bedekken. Druk de naden goed samen. Prik vervolgens wat gaatjes in je bodem met een vork.
Kies een mosterd die je echt lekker vindt. Ik heb gekozen voor een Friese grove mosterd. Smeer met een kwastje de bodem van je bladerdeeg in.
Snijd de rookworst in plakjes en doe deze met de spekreepjes in een kom. Knijp de zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en voeg de zuurkool toe. Mix dit heel goed door elkaar zodat alles eerlijk verdeeld is. Doe het mengsel van de zuurkool, rookworst en spekjes in de springvorm. Klop de eieren los en doe hier de room en een flinke snuf zout en peper bij. Roer dit goed door en voeg dit toe aan de aan de taart. Bedek de top met een laagje geraspte kaas. Ik rasp altijd zelf mijn kaas van een stuk kaas dat ik in de koelkast heb liggen, maar kant-en-klaar geraspte kaas kan ook.
Plaats in het midden van de oven en bak het minimaal 35 minuten. De rand bladerdeeg moet goudbruin zijn en het eimengsel volledig gestold. Het eimengsel rijst als het gaar is omhoog in de oven. Zo weet je of het geheel gaar is.
Variatietips: Kies eens voor een andere smaak zuurkool zoals kruidenzuurkool. En experimenteer met verschillende mosterdsoorten. Zo smaakt je zuurkooltaart iedere keer weer een beetje anders.
Tafel lekker !!
Ben ik nou de enige waarbij het eiermengsel onder uit de springvorm loopt als je gaatjes in de bodem van het bladerdeeg prikt?
Heb je daar een tip voor?
Goede vraag! Dat kan inderdaad gebeuren als de naden van het bladerdeeg niet goed dichtzitten of als de bodem te veel gaatjes heeft. Een paar tips om dit te voorkomen: Prik minder gaatjes, overdrijf niet. Druk de naden van het bladerdeeg extra goed aan om te voorkomen dat het mengsel ertussendoor sijpelt. Blindbakken kan helpen. Bak de bodem dan 10 minuten voor zonder vulling, eventueel met bakpapier en bakbonen. Gebruik een dichte bakvorm als de springvorm niet helemaal lekvrij is.
Dag van tevoren gemaakt, met kruidenzuurkool, volgende dag meegenomen naar verhuizende kinderen, opgewarmd in de oven en we hebben er van gesmuld !!
Beste Jitske,
Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben! Kruidenzuurkool is een lekkere variatie. Bedankt voor die tip!
Groeten Hanneke