• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Redactie door Redactie
in Hoofdgerecht
0
Rendang van oesterzwammen en spitskool

Rendang van oesterzwammen en spitskool – Rendang ken je misschien als de stoofschotel die wordt gemaakt van rundvlees. Hartstikke lekker, maar wat nu als je liever vegetarisch of vegan wilt eten? Ook dan kun je genieten van rendang!

Met dit recept ga je een heerlijke vegan rendang maken. Helemaal zonder kunstmatige ‘vleesvervangers’, maar wel met oesterzwammen en spitskool. Behalve hartstikke lekker is dit gerecht dus ook nog eens heel erg gezond, want dit hoofdgerecht bestaat voor het grootste deel uit groenten. Het vlees ga je echt niet missen in deze rendang van oesterzwammen en spitskool, dus het is zeker de moeite waard om het eens te proberen!

De oesterzwammen vervangen het vlees

Met dit recept ga je dus een vegetarische rendang van oesterzwammen en spitskool maken. Daarin maak je bewuste keuzes. De rendang is met oesterzwammen gemaakt. Niet alleen gedaan omdat oesterzwammen lekker zijn, en omdat ze een ‘vlezige’ structuur hebben. In oesterzwammen zit van nature meer ijzer en vitamine B1 dan in vlees. Dit maakt de paddenstoel dus bijzonder geschikt als vleesvervangend ingrediënt in vegetarische en vegan gerechten. Overigens is het zo dat oesterzwammen de enige paddenstoelen zijn die genoeg ijzer en vitamine B bevatten om als vleesvervanger te dienen. Hoe gezond en lekker andere paddenstoelsoorten ook zijn, je kunt ze niet als volwaardige vleesvervanger gebruiken.

Jouw vegetarische rendang van oesterzwammen en spitskool

Dit vegetarische gerecht kun je natuurlijk met rijst, en eventueel een (komkommer)salade als een complete maaltijd serveren. Maar rendang van oesterzwammen en spitskool is ook heel geschikt als onderdeel van een uitgebreidere rijsttafel. Ook vleeseters zullen dit gerecht waarderen.

Je kunt dit gerecht van tevoren maken en opwarmen voor je het gaat eten. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Je zou voor de rendang, in plaats van spitskool, ook witte kool kunnen gebruiken. Het resultaat van het gerecht is dan iets anders, want witte kool stooft minder zacht dan spitskool. Daarnaast is spitskool wat lichter verteerbaar dan witte kool.

Spitskool

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Spitskool van eigen bodem is zacht, fris, makkelijk te bereiden. Ontdek waarom deze zomerkool zo’n fijne groente is om mee te werken.

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 100 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 750 gram spitskool, in niet te dikke reepjes
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 duim gember, geraspt of heel fijn gesneden
  • 1 rode chilipeper, in ringen
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels ketjap asin (zoute ketjap)
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram santen (kokoscrème, bv van GoTan)
  • neutrale olie om in te bakken
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rendang van oesterzwammen en spitskool:

Verhit een scheutje olie in een grote braadpan. Bak hierin de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper even aan tot de uien glazig zijn. Voeg dan de spitskool toe en laat slinken. Daarna doe je de oesterzwammen in de pan. Bak die ook even mee.

Vervolgens voeg je de laos, de koriander, de komijn, de kurkuma en de sambal er aan toe. Bak heel even mee.

Schenk de groentebouillon in de pan, met de ketjap asin, de ketjap manis en het citroensap. Laat het gerecht goed warm worden. Los de santen er in op en roer er goed doorheen. Voeg nu het citroengras toe.

Zet het vuur heel laag en laat het gerecht, met het deksel op de pan, minimaal een uur, liever anderhalf uur stoven. Kook je op gas? Gebruik dan eventueel een sudderplaatje.

Serveer de rendang van oesterzwammen en spitskool met (gele)rijst, een frisse komkommersalade en een handje (vegan) kroepoek.

Tafel lekker !!

DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Runderribstuk
Vleesgerechten

Runderribstuk; slowcooking op de barbecue

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Lamsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Reacties 8

  1. Monique Aan says:
    2 jaar geleden

    Super lekker!!!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel voor het compliment, Monique, fijn dat je het lekker vond!

      Beantwoorden
  2. Julia says:
    3 jaar geleden

    Hoe lang moet je de oesterzwammen bakken? Ala riblappen tot ze bruin zijn?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Een paar minuten meebakken, Julia, tot ze lichtbruin zijn. Ze worden vanzelf gaar tijdens het stoven.

      Beantwoorden
  3. Wim van Someren says:
    3 jaar geleden

    Wanneer gaat het citroengras erin ???

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Na de santen, Wim. De receptinstructie is inmiddels aangepast!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!