Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen – Zorg voor een goede risottorijst! Er is geen culinair onderwerp zoveel besproken als risotto. De een doet er heel ingewikkeld over terwijl de ander het maken van risotto een fluitje van een cent vindt. Als je een jury van een kookprogramma een risotto ziet beoordelen, zou je bijna bang worden. Wij horen tot de middenklasse. Doe maar gewoon gewoon. En toch krijg je een heerlijk recept voor een citroenrisotto.
Gek van risotto
Het kan niet vaak genoeg herhaald worden en het geldt ook voor de citroenrisotto; zorg voor een goede risottorijst! Het ingewikkelde (of juist niet) bij een risotto is dat je erbij moet blijven. Roeren, roeren, roeren. Dat is eigenlijk alles. Zie het als een mijmermomentje voor jezelf. Heerlijk even in een pan staan roeren terwijl niemand je stoort, omdat iedereen denkt dat je staat te koken. Maar nu even zonder dollen: een risotto is een geweldige uitvinding. Je maakt de risotto, voegt daar je favoriete ingrediënt aan toe en je hebt een heerlijk bord met eten als resultaat. Rijst, bouillon en wat goede, verse ingrediënten. Zo maak je ook citroenrisotto, met verse vis.
Citroenrisotto
Als je in foodieland risotto roept, krijg je een eenduidig antwoord: “Ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken”. Het is ook echt helemaal waar. En toch…. een risotto is meer dan dat. Want passen die restjes uit de koelkast als het gaat om smaak wel bij elkaar? Heb je bijvoorbeeld een restje zalm in de koelkast (dat geloof je toch sowieso niet), dan zou je ook even naar de groenteman kunnen rennen voor een bosje zeekraal en direct even langs de visboer voor wat verse garnaaltjes. Zo ontstaat een risotto waar over nagedacht is over de samenstelling van smaken. Bij die vis hoort citroen. Eén citroen kan je hele gerecht naar een ander level brengen. Die ene citroen tovert een “doodgewone” risotto om in een citroenrisotto. Intens en krachtig van smaak. Doe daar vervolgens de zeekraal, zalm en garnaaltjes bij en je eet straks een fantastische citroenrisotto met vis waar iedereen graag voor aan tafel schuift.
Eén citroen kan je hele gerecht naar een ander level brengen. Die ene citroen tovert een “doodgewone” risotto om in een citroenrisotto
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Zilte groenten
Zilte groenten worden met de dag populairder. Zeekraal en lamsoren zijn de bekendste versies. Tegenwoordig is er echter veel meer.
Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram risottorijst
- 1 uitje, fijn gesnipperd
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- flinke scheut droge witte wijn
- 700 ml warme groentebouillon
- 75 gram zachte geitenkaas
- 50 gram verse zeekraal, 1 minuut geblancheerd in kokend water, koud gespoeld
- 100 gram gerookte zalm, in heel kleine blokjes
- 100 gram gekookte garnalen, gepeld
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen:
Zet om te beginnen alles klaar wat je nodig hebt.
Verhit wat olie in een pan en bak de ui glazig. Doe de risottorijst er bij en bak die even mee. Roer goed, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn.
Als de wijn verdampt is, giet je een scheut warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheut bouillon bij, blijven roeren, etc. Dit herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.
Haal de pan van het vuur en voeg de geitenkaas, de citroenrasp en het citroensap toe. Roer dit er goed doorheen zodat alle kaas smelt. Breng de risotto op smaak met wat peper, en als dat nodig is zout.
Schep dan voorzichtig de zeekraal, de gerookte zalm en de garnalen door de citroenrisotto.
Serveer direct. Risotto kun je beter niet van tevoren klaarmaken.
Tafel lekker !!
Lijkt me een lekker hapje,…
Ik snap alleen niet zo goed waarom er groentebouillon gebruikt wordt.
Visbouillon of mosselvocht lijkt me voor de hand liggend, maar misschien heb je een goede reden?
Je kunt ook visbouillon of mosselvocht gebruiken, Frank. Kwestie van persoonlijke voorkeur. ?