Gebakken rijst met ei – Verwerk restjes rijst tot een heerlijk bijgerecht of warme maaltijd.
Restjes rijst opbakken
Rijst kook je al snel teveel, maar dat is niet erg want van die restjes maak je weer een lekkere maaltijd. De nasi ken je al, maar ken je ook de egg fried rice? Dit gerecht is over heel de wereld heel populair. Het is gebakken rijst met ei en stukjes ui, maar als je restjes groente hebt, dan kun je die er ook prima in verwerken.
Gebakken rijst met ei
Als je mooie losse korrels rijst wilt bakken, is het belangrijk dat de rijst goed koud is. Rijst die een nacht in de koelkast heeft gestaan heeft absoluut de voorkeur. Koude rijstkorrels zijn droger en kun je veel beter bakken. Je hebt vast wel eens nasi willen maken met vers gekookte rijst toch? Had je toen een mooie losse korrel? Waarschijnlijk niet. En voor de gebakken rijst met ei wil je wel een losse korrel.
Gebruik koude rijst voor een mooie losse korrel
Wanneer voeg je de eieren toe?
Er zijn meerdere manieren om de eieren te verwerken. Je kunt eerst de rijst met de uien opbakken, die aan de kant schuiven, om dan het ei naast de rijst te bakken. Het is handiger om eerst het ei te bakken, dat uit de pan te halen, dan de ui en daarna de rijst en eventuele groente bakken. Op het laatst verwarm je het ei nog even kort mee.
Begin vanuit de basis als je gebakken rijst met ei maakt
Je krijgt hier het basisrecept voor egg fried rice. Dit recept is slechts een leidraad, je hoeft de hoeveelheden niet precies te volgen, want met restjes heb je natuurlijk niet altijd de juiste hoeveelheden.
Egg fried rice is zo al lekker als bijgerecht. Als je er groente aan toevoegt kan het prima als goedkope maaltijd voor doordeweeks dienst doen. Je bent snel klaar en die restjes zijn dan ook weer mooi verwerkt. Bij restjes kun je denken aan kip, ham of ander vlees. Maar ook groente kun je hier dus perfect in verwerken. Zorg wel dat het stevige groente zijn, anders wordt de rijst alsnog een brij. Geschikte groenten voor gebakken rijst met ei zijn bijvoorbeeld wortels, erwtjes, broccoli of kool. Die horen al wel gaar te zijn voor je ze samen met de rijst gaat bakken.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Gebakken rijst met ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram gekookte, koude rijst
- 3 eieren
- 2 uien, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1/2 eetlepel sesamolie
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- zonnebloemolie om in te bakken
- zout en peper
- restjes groente, in kleine stukjes (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken rijst met ei:
Zorg dat alles wat je nodig hebt gesneden klaar staat.
Klop de eieren los met een beetje zout en peper.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en giet hier het eimengsel in. Laat kort stollen en schuif het dan aan de kant, zodat het vloeibare ei op de bodem van de pan komt. Bak het ei gaar tot een soort van omelet en druk die in stukjes uit elkaar met een spatel.
Haal het ei uit de pan en verhit nog een beetje olie, bak hierin rustig de ui tot die glazig ziet.
Voeg er de knoflook aan toe en bak die kort mee.
Voeg nu de rijst toe en zet het vuur hoog. Bak de rijst al omscheppend tot ze helemaal warm is.
Voeg nu de eventuele groente toe en verwarm die mee.
Voeg er nu de lente-ui en de stukjes ei aan toe en warm alles even kort door. Breng op smaak met de sojasaus en sesamolie. Proef en voeg als het nodig is zout en peper toe. Serveer de gebakken rijst zo warm mogelijk.
Tafel lekker !!
Ik doe de eieren en de rijst tegelijk in de pan en mengt het op een laag vuurtje goed door elkaar. Daardoor wordt elk korrel rijst met een beetje ei omgeven. Dit bak ik dan verder op een hoog vuur tot het goed bruin wordt. Vervolgens doe ik de in stukjes gesneden bosuitjes erbij. Stukjes vlees e.d. is dan niet meer nodig. Zonodig op smaak brengen met wat zout of ketjap sin ( soy sauce). Selamat maken !!🫠😋😋😋
Leuke tip!