Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Mijn “ik doe maar wat” nasi helpt voedselverspilling tegen te gaan

Connie Derks door Connie Derks
in Rijstgerechten
0
"ik doe maar wat" nasi

Mijn “ik doe maar wat” nasi – Nasi maken is een prima manier om restjes te verwerken. Kijk wat je in de koelkast en vriezer heb liggen en ga indien nodig nog een paar kleine dingetjes bij halen. Vaak kom ik een heel eind met de spullen die ik nog in huis heb. Als je op deze manier kookt zul draag je bij aan een betere wereld! Tegenwoordig zien we nasi op talloze manieren. In een plastic bak, en natuurlijk de nasi van de chinees. Maar we kennen ook allemaal de mixen voor nasi. Ook die mixen en pasta’s kopen we niet. Dat geld steken wij liever in verse groenten. En daarom presenteren wij hier de “Ik doe maar wat” nasi. Want we doen ook echt maar wat. Onderstaand tref je een aantal voorbeelden van ingrediënten die je kunt gebruiken om een lekkere, goedgevulde nasi te maken.

Groente

Er zijn veel soorten groente die je in de nasi kunt verwerken. Hou er rekening mee dat je de groente in ongeveer gelijke grote snijdt. De harde groente, zoals bijvoorbeeld wortel, roerbak je als eerste of je kookt ze even kort voor in water om alles gelijkmatig gaar te krijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in een pan nasi. Gebruik wortel, witte kool, groene kool, spitskool, Chinese kool, maar ook paksoi, uien, bosuien, prei, knolselderij, doperwten, boontjes en taugé. De nasi kan er door het gebruik van seizoensgroenten in de zomer dan ook heel anders uitzien dan in de winter.

Vlees

Je kan in de nasi restjes vlees gebruiken, het kan ook vlees zijn wat al gaar is of zelfs snijvlees zoals ham of worst. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een onsje gekookte ham die eigenlijk op moet te gebruiken samen met een restje kip van gisteren of klop een paar eitjes los en bak deze rul. Voeg ei wel altijd als laatste toe aan je nasi.

  • Kip
  • Gehakt (Braadworst, Blinde vink)
  • Varkensvlees (Hamblokjes, Ontbijtspek)
  • Eieren
  • Snijvlees (Ham, Kip, Boterhamworst)

Rijst

Heb je moeite om een losse korrel te houden als je nasi maakt? Gebruik dan bij voorkeur zilvervliesrijst en spoel het na het koken even af onder een lauwe kraan. Hiermee haal je de kook eraf, maar je spoelt ook het overtollige zetmeel weg dat kleven voorkomt.

Mijn “ik doe maar wat” nasi

Rijstgerecht voor 4 personen

  • 300 gram Zilvervliesrijst
  • 600 gram gemengde Groente naar keuze
  • 300 gram Vlees naar keuze
  • 1 theelepel Gemberpoeder
  • 1 theelepel Korianderpoeder
  • 1-2 teentje Knoflook geperst
  • 1 theelepel Sambal
  • 2-3 eetlepels Sojasaus
  • Zonnebloemolie

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking maar zorg ervoor dat deze zeker niet te gaar wordt. Doe de rijst in een zeef en spoel met koud water, zet opzij. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Wok en bak hierin het kleingesneden vlees. Wanneer je er ei bij gebruikt bak deze dan apart en voeg deze op het laatst aan de nasi toe. Wanneer het vlees gaar is kunnen er de knoflook, gember, koriander, ketjap en sambal bij. Voeg er nu de groentes in gedeeltes aan toe, begin met de harde groente. Zachte kwetsbare groente zoals taugé, paksoiblad en lente-ui gaan er gelijk met de rijst bij. Blijf steeds goed omscheppen. Wanneer de groentes beetgaar zijn voeg er dan de rijst en de zachte groentes aan toe. Bak deze al omscheppend mee zodat alles goed gemengd is en warm wordt. Voeg op het laats nog eventueel ketjap naar smaak aan je doe-maar-wat nasi toe en serveer met een lekker frisse komkommersalade, atjar en kroepoek.

Tafel lekker !!

Tags: Kokenmetrestjes
DeelPin14TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!