• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Met lekker veel verse groenten

Connie Derks door Connie Derks
in Rijstgerechten
0
Kipfilet in zoetzuur

Er gaat niets boven de geur van een vers bereide maaltijd die langzaam de keuken vult met warme, uitnodigende aroma’s. Kipfilet in zoetzuur is zo’n gerecht dat meteen een glimlach op je gezicht tovert. Dit klassieke gerecht combineert de malse structuur van kipfilet met een frisse, licht pittige saus boordevol groenten en een perfecte balans tussen zoet en zuur. Het is een gerecht dat uitnodigt tot variatie: je kunt eindeloos spelen met groenten die je nog in huis hebt, waardoor het nooit saai wordt. Bovendien is het een geweldige manier om restjes op te maken en toch iets bijzonders op tafel te zetten.

Of je nu kookt voor een druk gezin of een intiem etentje met vrienden, met kipfilet in zoetzuur zit je altijd goed. Het bereiden van je eigen saus geeft niet alleen voldoening, maar zorgt er ook voor dat je precies weet wat er op je bord belandt. Verse ingrediënten, een beetje liefde en aandacht, en je hebt in een handomdraai een maaltijd die indruk maakt. Laat de kant-en-klare potten maar staan en proef het verschil van zelfgemaakt: een kleurrijke schotel die net zo lekker is als hij eruitziet. Laat je inspireren en geniet!

Kipfilet in zoetzuur

Porties:4 personen
Voorbereiding:20 minuten
Bereiding:20 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:40 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 winterwortel
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 200 gram champignons
  • 500 gram verse tomaten
  • 1 ½ eetl. tomatenpuree
  • Een stukje gember, fijn geraspt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 eetlepels azijn
  • 1-2 eetlepels suiker, naar smaak
  • Een klein bosje koriander
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gram rijst
  • 3 eetlepels olie
  • Zout en peper

Zo maak je kipfilet in zoetzuur:

Schil de wortel en snijd die in dunne plakjes.

Snij de paprika, courgette en uien in grove stukken.

Snijd de bleekselderij en de champignons in plakjes.

Snijd de kipfilet in blokjes.

Breng een pan water aan de kook.

Snij een kruis op de bolle kant van de tomaten en dompel ze kort in het kokend water totdat de schil begint om te krullen. Leg ze direct in ijskoud water. Pel er nu de schil vanaf en snij in stukken en blender ze fijn. Zet apart.

Doe het bouillonblokje en een halve eetlepel tomatenpuree in het water en roer goed door. Voeg de rijst toe en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de kipfilet kort tot de kipfilet net gaar is.

Haal de kip uit de pan en roerbak hierin de in stukken gesneden groenten.

Voeg de knoflook en een eetlepel tomatenpuree toe samen met de sambal. Bak even kort mee.

Voeg de tomatenpulp toe en breng dit aan de kook. Breng op smaak met azijn, suiker, zout en eventueel peper.

Voeg de kipfilet weer toe en warm kort door.

Giet de rijst af en stoom het even kort droog.

Serveer de kipfilet in zoetzuur samen met de gekookte rijst. Strooi er naar smaak een paar blaadjes koriander overheen.

Geef bij de kipfilet in zoetzuur een lekkere komkommersalade.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: -
Kooktechniek: Koken, Wokken
Kooktijd: 30-60 minuten
Verse ingrediënten: Bleekselderij, Champignons, Courgette, Gele uien, Kipfilet, Knoflook, Paprika, Tomaten

Wie houdt er niet van een heerlijk bord kipfilet in zoetzuur? Met dit recept hoef je echt nooit meer terug te vallen op die potjes saus uit de supermarkt. Want zelf maken is zoveel lekkerder, gezonder en vooral leuker. Door zelf te koken, bepaal je precies wat er in je saus gaat. Je gebruikt verse tomaten, geurige gember en een scheutje azijn voor dat kenmerkende zuurtje, terwijl de suiker het mooie tegenwicht biedt. Het resultaat? Een saus die perfect in balans is en uitstekend past bij de kipfilet.

Speel met de verse groenten

Het leuke aan kipfilet in zoetzuur is dat je er alle kanten mee op kunt. In dit basisrecept gebruik je winterwortel, paprika, courgette, bleekselderij en champignons. Maar doe vooral ook eens restjes broccoli, sugarsnaps of peultjes in de pan. Ook verse blokjes ananas geven een heerlijke twist en maken het gerecht nog tropischer. Zo kun je eindeloos variëren en eet je iedere keer iets nieuws. Bovendien heb je met al die groenten meteen een kleurrijk gerecht dat barst van de vitamines. Dat maakt dit recept ideaal voor gezinnen die gezond én lekker willen eten.

Geef ook smaak aan de rijst

In dit recept krijgt de rijst een extra boost door het koken met een kippenbouillonblokje en tomatenpuree. Zo simpel, maar zo smaakvol. Het is zonde om alleen maar witte rijst te serveren terwijl je in een handomdraai een smaakvolle basis kunt creëren. Serveer de rijst samen met de kip en de saus, en je hebt een complete maaltijd die iedereen aan tafel blij maakt.

Lekker zelf snijden is een zenmomentje in de keuken

Het mooie van zelf kipfilet in zoetzuur maken is dat het helemaal niet ingewikkeld is. Je bent ongeveer 40 minuten bezig, waarvan je een groot deel gewoon groenten staat te snijden. Zie het als jouw zenmomentje in de keuken. Met een fijn muziekje op de achtergrond wordt koken een feestje. Je ziet de saus langzaam indikken, je proeft tussendoor en past eventueel de smaak aan. Zo’n zelfgemaakte saus is altijd beter dan kant-en-klaar, want jij kiest de beste ingrediënten. Bovendien is het gerecht vriendelijk voor de portemonnee én makkelijk aan te passen aan jouw smaak. Dus haal die snijplank tevoorschijn, kies je favoriete groenten en maak deze klassieker helemaal eigen!

Kipfilet in zoetzuur

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kipfilet
  • 1 winterwortel
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 200 gram champignons
  • 500 gram verse tomaten
  • 1 ½ eetl. tomatenpuree
  • een stukje gember, fijn geraspt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 eetlepels azijn
  • 1-2 eetlepels suiker, naar smaak
  • een klein bosje koriander
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gram rijst
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Schil de wortel en snijd die in dunne plakjes.

Snij de paprika, courgette en uien in grove stukken.

Snijd de bleekselderij en de champignons in plakjes.

Snijd de kipfilet in blokjes.

Breng een pan water aan de kook.

Snij een kruis op de bolle kant van de tomaten en dompel ze kort in het kokend water totdat de schil begint om te krullen. Leg ze direct in ijskoud water. Pel er nu de schil vanaf en snij in stukken en blender ze fijn. Zet apart.

Doe het bouillonblokje en een halve eetlepel tomatenpuree in het water en roer goed door. Voeg de rijst toe en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de kipfilet kort tot de kipfilet net gaar is.

Haal de kip uit de pan en roerbak hierin de in stukken gesneden groenten.

Voeg de knoflook en een eetlepel tomatenpuree toe samen met de sambal. Bak even kort mee.

Voeg de tomatenpulp toe en breng dit aan de kook. Breng op smaak met azijn, suiker, zout en eventueel peper.

Voeg de kipfilet weer toe en warm kort door.

Giet de rijst af en stoom het even kort droog.

Serveer de kipfilet in zoetzuur samen met de gekookte rijst. Strooi er naar smaak een paar blaadjes koriander overheen.

Geef bij de kipfilet in zoetzuur een lekkere komkommersalade.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

kip kerrie met ananas
Rijstgerechten

Kip kerrie met ananas

Reacties 9

  1. Ingrid Reijnders says:
    12 maanden geleden

    Ik kan de kipfilet in zoetzuur en kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven niet afdrukken. Normaal gaat dat altijd.

    M.vr.gr. Ingrid

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      12 maanden geleden

      Dat klopt Ingrid. Wij bieden de afdruk functie helaas niet langer aan.

      Beantwoorden
      • mulebagu says:
        12 maanden geleden

        Jammer!!!
        Dankjewel.

        Beantwoorden
  2. Safae says:
    3 jaar geleden

    Wat is dat rode wat door de rijst zit?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Er zit tomatenpuree en een kip bouillon blokje doorheen zoals beschreven in artikel. Wellicht dat ik er toen ook een stukje gesnipperde paprika bij heb gedaan.

      Beantwoorden
  3. Mariet says:
    8 jaar geleden

    Ga hem zaterdag op mijn werk maken!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      8 jaar geleden

      Leuk te lezen dat je dit recept gaat maken, erg lekker met dit warme weer.

      Beantwoorden
  4. A says:
    8 jaar geleden

    Vandaag kiipfilet-in-zoetzuur gemaakt.
    Heerlijk!! Echt een succes.
    Zo krijg je heerlijk veel groente binnen!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 jaar geleden

      Wat fijn om te horen dat het zo goed in de smaak is gevallen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!