• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Met lekker veel verse groenten

0
Kipfilet in zoetzuur

Er gaat niets boven de geur van een vers bereide maaltijd die langzaam de keuken vult met warme, uitnodigende aroma’s. Kipfilet in zoetzuur is zo’n gerecht dat meteen een glimlach op je gezicht tovert. Dit klassieke gerecht combineert de malse structuur van kipfilet met een frisse, licht pittige saus boordevol groenten en een perfecte balans tussen zoet en zuur. Het is een gerecht dat uitnodigt tot variatie: je kunt eindeloos spelen met groenten die je nog in huis hebt, waardoor het nooit saai wordt. Bovendien is het een geweldige manier om restjes op te maken en toch iets bijzonders op tafel te zetten.

Of je nu kookt voor een druk gezin of een intiem etentje met vrienden, met kipfilet in zoetzuur zit je altijd goed. Het bereiden van je eigen saus geeft niet alleen voldoening, maar zorgt er ook voor dat je precies weet wat er op je bord belandt. Verse ingrediënten, een beetje liefde en aandacht, en je hebt in een handomdraai een maaltijd die indruk maakt. Laat de kant-en-klare potten maar staan en proef het verschil van zelfgemaakt: een kleurrijke schotel die net zo lekker is als hij eruitziet. Laat je inspireren en geniet!

Kipfilet in zoetzuur

Porties:4 personen
Voorbereiding:20 minuten
Bereiding:20 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:40 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 winterwortel
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 200 gram champignons
  • 500 gram verse tomaten
  • 1 ½ eetl. tomatenpuree
  • Een stukje gember, fijn geraspt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 eetlepels azijn
  • 1-2 eetlepels suiker, naar smaak
  • Een klein bosje koriander
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gram rijst
  • 3 eetlepels olie
  • Zout en peper

Zo maak je kipfilet in zoetzuur:

Schil de wortel en snijd die in dunne plakjes.

Snij de paprika, courgette en uien in grove stukken.

Snijd de bleekselderij en de champignons in plakjes.

Snijd de kipfilet in blokjes.

Breng een pan water aan de kook.

Snij een kruis op de bolle kant van de tomaten en dompel ze kort in het kokend water totdat de schil begint om te krullen. Leg ze direct in ijskoud water. Pel er nu de schil vanaf en snij in stukken en blender ze fijn. Zet apart.

Doe het bouillonblokje en een halve eetlepel tomatenpuree in het water en roer goed door. Voeg de rijst toe en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de kipfilet kort tot de kipfilet net gaar is.

Haal de kip uit de pan en roerbak hierin de in stukken gesneden groenten.

Voeg de knoflook en een eetlepel tomatenpuree toe samen met de sambal. Bak even kort mee.

Voeg de tomatenpulp toe en breng dit aan de kook. Breng op smaak met azijn, suiker, zout en eventueel peper.

Voeg de kipfilet weer toe en warm kort door.

Giet de rijst af en stoom het even kort droog.

Serveer de kipfilet in zoetzuur samen met de gekookte rijst. Strooi er naar smaak een paar blaadjes koriander overheen.

Geef bij de kipfilet in zoetzuur een lekkere komkommersalade.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Kooktechniek

KokenWokken

Kooktijd

30-60 minuten

Verse ingrediënten

BleekselderijCourgetteGele uienKipfiletKnoflookPaprikaTomaten

Wie houdt er niet van een heerlijk bord kipfilet in zoetzuur? Met dit recept hoef je echt nooit meer terug te vallen op die potjes saus uit de supermarkt. Want zelf maken is zoveel lekkerder, gezonder en vooral leuker. Door zelf te koken, bepaal je precies wat er in je saus gaat. Je gebruikt verse tomaten, geurige gember en een scheutje azijn voor dat kenmerkende zuurtje, terwijl de suiker het mooie tegenwicht biedt. Het resultaat? Een saus die perfect in balans is en uitstekend past bij de kipfilet.

Speel met de verse groenten

Het leuke aan kipfilet in zoetzuur is dat je er alle kanten mee op kunt. In dit basisrecept gebruik je winterwortel, paprika, courgette, bleekselderij en champignons. Maar doe vooral ook eens restjes broccoli, sugarsnaps of peultjes in de pan. Ook verse blokjes ananas geven een heerlijke twist en maken het gerecht nog tropischer. Zo kun je eindeloos variëren en eet je iedere keer iets nieuws. Bovendien heb je met al die groenten meteen een kleurrijk gerecht dat barst van de vitamines. Dat maakt dit recept ideaal voor gezinnen die gezond én lekker willen eten.

Geef ook smaak aan de rijst

In dit recept krijgt de rijst een extra boost door het koken met een kippenbouillonblokje en tomatenpuree. Zo simpel, maar zo smaakvol. Het is zonde om alleen maar witte rijst te serveren terwijl je in een handomdraai een smaakvolle basis kunt creëren. Serveer de rijst samen met de kip en de saus, en je hebt een complete maaltijd die iedereen aan tafel blij maakt.

Lekker zelf snijden is een zenmomentje in de keuken

Het mooie van zelf kipfilet in zoetzuur maken is dat het helemaal niet ingewikkeld is. Je bent ongeveer 40 minuten bezig, waarvan je een groot deel gewoon groenten staat te snijden. Zie het als jouw zenmomentje in de keuken. Met een fijn muziekje op de achtergrond wordt koken een feestje. Je ziet de saus langzaam indikken, je proeft tussendoor en past eventueel de smaak aan. Zo’n zelfgemaakte saus is altijd beter dan kant-en-klaar, want jij kiest de beste ingrediënten. Bovendien is het gerecht vriendelijk voor de portemonnee én makkelijk aan te passen aan jouw smaak. Dus haal die snijplank tevoorschijn, kies je favoriete groenten en maak deze klassieker helemaal eigen!

Kipfilet in zoetzuur

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kipfilet
  • 1 winterwortel
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 200 gram champignons
  • 500 gram verse tomaten
  • 1 ½ eetl. tomatenpuree
  • een stukje gember, fijn geraspt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 eetlepels azijn
  • 1-2 eetlepels suiker, naar smaak
  • een klein bosje koriander
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gram rijst
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Schil de wortel en snijd die in dunne plakjes.

Snij de paprika, courgette en uien in grove stukken.

Snijd de bleekselderij en de champignons in plakjes.

Snijd de kipfilet in blokjes.

Breng een pan water aan de kook.

Snij een kruis op de bolle kant van de tomaten en dompel ze kort in het kokend water totdat de schil begint om te krullen. Leg ze direct in ijskoud water. Pel er nu de schil vanaf en snij in stukken en blender ze fijn. Zet apart.

Doe het bouillonblokje en een halve eetlepel tomatenpuree in het water en roer goed door. Voeg de rijst toe en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de kipfilet kort tot de kipfilet net gaar is.

Haal de kip uit de pan en roerbak hierin de in stukken gesneden groenten.

Voeg de knoflook en een eetlepel tomatenpuree toe samen met de sambal. Bak even kort mee.

Voeg de tomatenpulp toe en breng dit aan de kook. Breng op smaak met azijn, suiker, zout en eventueel peper.

Voeg de kipfilet weer toe en warm kort door.

Giet de rijst af en stoom het even kort droog.

Serveer de kipfilet in zoetzuur samen met de gekookte rijst. Strooi er naar smaak een paar blaadjes koriander overheen.

Geef bij de kipfilet in zoetzuur een lekkere komkommersalade.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Snijbonen met spek en ui

    Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

  • spitskool uit de wok

    Spitskool met paprika uit de wok – budgetgerecht voor 4 personen

  • Griekse kip gyros

    Griekse kip gyros met zelfgemaakt pitabroodje

  • Curry met sperziebonen en kipfilet

    Makkelijke curry met sperziebonen en kipfilet

  • Op de huid gebakken dorade

    Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

  • Bloemkoolsalade met paprika en komkommer

    Bloemkoolsalade met paprika en komkommer; snel gezond eten

  • Pasta met courgette en gehakt

    Pasta met courgette en gehakt – goedkoop en heerlijk vers

  • Mango chutney zelf maken

    Mango chutney zelf maken – Huisgemaakte chutney om lang te bewaren

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.