Nasi goreng – Dat is in Nederland vast een van de meest gegeten gerechten uit de oosterse keuken. Want wie eet er nu nooit eens nasi? En vaak is dat dan wel een of andere variant van die nasi goreng. Nu is het natuurlijk heel makkelijk om naar de afhaalchinees te rennen en het daar te halen. Maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt zelf ook heel makkelijk een lekkere nasi goreng maken. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel. Je krijgt er ook nog een aantal handige tips bij waarmee je het recept helemaal kunt aanpassen zoals jij het graag eet. Met vlees, kip, garnalen of vegetarisch, ga voor de variant die jou het meest aanspreekt.
Nasi goreng is veel meer dan gebakken rijst
Als je ‘nasi goreng’ letterlijk vertaalt uit het Indonesisch betekent het zoveel, of zo weinig, als ‘gebakken rijst’. Dat klinkt als een heel simpel recept en gebakken rijst is dat natuurlijk ook. Maar dit gerecht is echt veel meer dan een simpele pan met gebakken rijst. Eigenlijk is het concept van de gebakken rijst ontstaan uit noodzaak. Lang geleden had men natuurlijk niet de beschikking over koelkasten. Het was toen een gebruikelijke manier om restjes rijst van de vorige dag te verwerken tot een nieuw gerecht. Door die rijst te bakken met specerijen en kruiden gaf men smaak aan de rijst, maar werd het ook langer houdbaar. Zo groeide nasi goreng uit tot meer dan een oplossing om restjes op te maken. Het gerecht werd een culinaire traditie, waar in elke regio een eigen draai aan werd gegeven door toevoeging van andere ingrediënten als groente, kip, garnalen. Het is dus een gerecht waarmee je je heel goed creatief uit kunt leven. En natuurlijk de restjes uit je koelkast kunt opmaken.
Nasi goreng en de Nederlandse keuken
In de culinaire tradities van Indonesië is nasi goreng een iconisch gerecht. Daarnaast wordt het niet alleen maar in Indonesië gegeten. Zoals je al las, ook in Nederland weet men wel weg met dat gerecht. Dat heeft natuurlijk te maken met de Nederlandse geschiedenis en de handelsbetrekkingen met Indonesië. De Nederlanders die daar toen woonden leerde gerechten uit de lokale keuken waarderen en brachten ze vervolgens naar Nederland. Je kunt dus wel bijna zeggen dat die gebakken rijst zijn plaatsje ook wel in de Nederlandse keuken heeft veroverd. Al zal dat vaker om een wat aan de Nederlandse smaak aangepaste variant gaan, zoals dit recept. De nasi goreng op de foto is gemaakt met garnalen. Je kunt ze in het recept vervangen door gebakken kip, gaar vlees naar keuze, of gebakken tofu of tempé.
Zo serveer je dit gerecht
Nasi goreng kan een heel eenvoudig gerecht zijn, maar je kunt van alles aan het recept toevoegen of bij serveren om er een wat uitgebreidere maaltijd van te maken. In Nederland zie je dat er vaak saté, pindasaus en kroepoek bij worden geserveerd. Een bijgerecht dat eigenlijk ook niet bij jouw zelfgemaakte nasi goreng mag ontbreken is atjar. Dat geeft een frisse noot aan het geheel. Kies voor de bekende atjar tjampoer, gemaakt van kool en wortel of atjar ketimun, dat wordt gemaakt van komkommer. Misschien niet erg Indonesisch, maar wel erg lekker bij de nasi is een frisse komkommersalade, al dan niet met toevoeging van wat rode chilipeper. Ook de Nederlandse gewoonte om een gebakken eitje bij de nasi te serveren is lekker! Kortom, voeg toe wat jij lekker vindt. Zo maak je van je bordje nasi goreng een mini-rijsttafeltje.
Nasi goreng
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 ongekookte rijst
- 250 grote, gepelde, rauwe garnalen
- 250 gram gewmengde groenten, naar keuze
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 (of 2) rode chilipepers
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 mespunt trassi
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepells komijnpoeder
- 2 theelepels laos
- 2 eetlepels ketjap asin
- 2 eetlepels ketjap manis
- zonnebloemolie of rijstolie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je nasi goreng:
Kook de rijst, in water met wat zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dit bij voorkeur een dag van tevoren en laat hem in de koelkast door en door koud worden. Dan verwerk je de rijst veel makkelijker tot nasi.
Snijd de groenten fijn.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Snijd de chilipeper fijn, met of zonder zaad.
Rasp de gember.
Bak de garnalen. (Of de kip, het vlees, de vleesvervanger.)
Verhit een scheut olie in een wok en bak de ui, de chilipeper, de trassi, de gember en de knoflook aan.
Voeg de koriander, de komijn en de laos toe en bak ze even mee.
Voeg de groenten erbij en bak ze beetgaar.
Schep de rijst er door en bak die op.
Voeg de ketjap manis en de ketjap asin toe en bak alles nog even flink op. Breng indien nodig op smaak met wat zout.
Schep de garnalen door de nasi en serveer direct. Nasi goreng is lekker met een gebakken eitje, saté en pindasaus en wat kroepoek.
Tafel lekker !!