Nasi met makreel – Een klassieke nasi? Wat is dat? Oké, we zijn het er over eens dat je van een klassieker af moet blijven. Zo’n heerlijk authentiek recept moet je gewoon laten wat het is. Dat wil niet zeggen dat je er niet mee mag variëren. Nasi is zo’n gerecht waar talloze variaties van in omloop zijn. Een goede nasi blijft zo dicht mogelijk bij de basis. Dat doet deze nasi met makreel ook. Het is een puur en eerlijk recept en zo’n recept dat past aan het einde van de maand als de maand langer is dan je budget toelaat. Met maar enkele ingrediënten (wel goede ingrediënten) maak je deze nasi. Een groot deel heb je vast al in de voorraadkast staan.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Nasi met makreel plus …
Rijst is alleen maar een basis. Wat je daarmee doet, is aan jou. De nasi in onderstaand recept kun je op meerdere manieren inzetten. Gebruik het basic (als rijst bijgerecht), gebruik het met alleen eieren als vegetarisch bijgerecht of bak spek mee voor je de rijst toevoegt en doe er met de lente-ui een flinke hand ham reepjes bij. Je hebt dan een echt heerlijke nasi goreng. Of je maakt de nasi met makreel zoals in onderstaand recept beschreven. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar we nemen hier de nasi met makreel als uitgangspunt.
In deze nasi met makreel zijn 6 lente-uitjes verwerkt. Dat is natuurlijk heel magertjes als je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten wil halen. En precies daarom is de rijsttafel uitgevonden. De rijsttafel bestaat uit meerdere gerechten waarbij vlees vaak ook een belangrijke rol speelt. In deze tijd vinden we groenten belangrijker. De oplossing is simpel. Zet een grote schaal nasi met makreel op tafel en zet daar de nodige bijgerechten bij. Zo ontstaat een eenvoudige, maar superlekkere rijsttafel.
Je kunt ook het ei weglaten uit de nasi met makreel en er foe yong hai bij serveren.
Basic met smaak
De nasi met makreel is een heerlijke basic. Onthouden dat recept! Je maakt het supersnel en toch is dit echt heel smaakvol. Vergeet de nasikruiden en de zakjes of pakjes mix voor nasi. Maak het vers! Het recept voor deze nasi mag als notitie op de koelkast want dit kan wel eens een blijvertje op jouw weekmenu worden. Krijg je eters? Deze nasi met makreel mag op het menu, natuurlijk aangevuld met lekkere bijgerechtjes.
Nasi met makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gestoomde makreel
- 400 gram zilvervliesrijst
- 1 gele ui
- 2 teentje knoflook
- 2 cm. gemberwortel
- 2 rode pepers
- 6 lente-uitjes
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eetlepels droge sherry
- 6 eieren
- zonnebloemolie
- zout, peper
Bereidingswijze van dit recept
Nasi met makreel maak je zo:
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af, doe terug in de pan en laat minimaal 5 minuten rusten.
Snipper ondertussen de uien knoflook, rasp de gember en snijd de peper in ringetjes.
Kluts de eieren, breng op smaak met zout / peper en bak in een koekenpan. Zodra het ei begint te stollen roer je dit met een garde om. Haal de pan van het vuur. Roer nogmaals met een garde zodat je mooie kleine stukjes ei krijgt die je straks door de nasi met makreel kunt scheppen. Zet het roerei opzij.
Verhit wat zonnebloemolie in een wok en bak hierin knoflook, ui, gember en peper kort. Voeg vissaus, ketjap, sesamolie en sherry toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat de smaken zich goed mengen. Snijd de lente-uitjes in ringen en schep door de nasi. Zet je warmtebron helemaal laag en laat het geheel zachtjes doorwarmen.
Maak de makreel schoon, verwijder de graten, verdeel het visvlees in stukjes. Schep de makreel met het roerei door de nasi.
Serveer de nasi met makreel met een of meerdere bijgerechten.
Tafel lekker !!