Olijven risotto op 2 manieren – Risotto, ik ben er dol op. Echt een gerecht dat ik heel graag maak en een gerecht dat zich heel goed leent om te variëren met dat wat je nog over hebt in de koelkast. De ene keer zijn het paddenstoelen, de andere keer is het een courgette, maar dit keer werd ik geïnspireerd door het boek “Eating apart together” van Tessel Peijnenburg en Niki Jongman. Een boek waarin een gerecht altijd op 2 manieren bereidt wordt. Eén voor de vleeseter en één voor de vegetariër.
Makkelijk of toch niet
De meningen over risotto lopen nogal uiteen. Het is absoluut geen moeilijk gerecht, maar het bereiken van een perfecte garing is een tweede ding. Op dit laatste wordt de risotto vaak als lastig weggeschreven. Nou maak je gewoon lekker een risotto voor jezelf en/of voor je vrienden dus is het helemaal niet zo boeiend. Wat werkt is…. proeven. Altijd weer proeven. Zelf vind ik dat één van de leukste aspecten van het koken. Eéntje voor de kok roep ik dan tegen m’n dochter en zij proeft dus ijverig mee. Dat proeven is natuurlijk van belang voor een lekker eindresultaat. Bij deze risotto’s waren bijvoorbeeld de bakjes olijven al half leeg, een stukje parmaham, een stukje Parmezaanse kaas, nee, deze risotto is echt geen vervelend klusje.
Eerlijk is eerlijk
Wij, sorry, wij zijn echte vleesjunks. Een maaltijd is niet af zonder een goed stuk vlees. Maar… dat wil niet zeggen dat we altijd vlees eten. Vlees is voor ons een luxe product en het dagje zonder vlees kan echt geen kwaad. Hierdoor kunnen we ons op andere dagen weer een mooier stukje vlees van een echte slager veroorloven. Het is ook gewoon een kwestie van doen. Eenmaal begonnen aan een vegetarische maaltijd zul je zien dat je de smaak al snel te pakken hebt. Het genoemde boek Eating apart together is er dan ook echt niet alleen voor vegetariërs. Wij hebben gesmuld van de vegetarische variant van deze risotto.
Olijven risotto op 2 manieren
- 4 sjalotten
- een scheutje olijfolie
- 2 groentebouillonblokjes
- 100 gram zwarte olijven met pit
- 1 teen knoflook
- 350 gram risottorijst
- 1 glas droge witte wijn
- 1 bosje basilicum
- 140 gram tomatenpuree
- snufje peper
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 125 gram rucola
voor de vegetariër:
- klein handje pijnboompitten
- 50 gram groene olijven
Voor de vleeseter:
- 4 plakjes parmaham
Snipper de sjalotjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes een paar minuten op laag vuur. Zorg dat ze niet bruin worden. Maak ondertussen een liter bouillon en houd dit warm.
Ontpit en halveer de zwarte olijven. Voeg deze samen met een teen knoflook aan de sjalotjes toe. Voeg ook de risottorijst toe en bak deze al roerend even mee, totdat alle rijstkorrels glanzen.
Schenk dan de wijn erbij en roer het geheel door. Wacht tot alle wijn door de rijst is opgenomen.
Voeg dan met een soeplepel een schep bouillon toe. Roer regelmatig en wacht tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit dan een aantal keer tot de risotto beetgaar is (dit duurt ongeveer 25 minuten).
Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin. Snijd de groene olijven in plakjes.
Snijd de basilicum grof, meng deze in een kommetje met de tomatenpuree en breng op smaak met peper. Rasp of schaaf de Parmezaanse kaas.
Wanneer de risotto gaar is, haal je de pan van het vuur af. Voeg dan de tomatenpuree en de geraspte kaas toe aan de risotto en roer goed door. Breng eventueel nop op smaak met peper.
Schep de olijven risotto op de borden en leg er een flinke handvol rucola op.
Serveer met een handje in plakjes gesneden groene olijven en een handje geroosterde pijnboompitten, of met een paar plakjes parmaham.
Tafel lekker