• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Olijven risotto op 2 manieren

Redactie door Redactie
in Rijstgerechten
0
olijven risotto

Olijven risotto op 2 manieren – Risotto, ik ben er dol op. Echt een gerecht dat ik heel graag maak en een gerecht dat zich heel goed leent om te variëren met dat wat je nog over hebt in de koelkast. De ene keer zijn het paddenstoelen, de andere keer is het een courgette, maar dit keer werd ik geïnspireerd door het boek “Eating apart together” van Tessel Peijnenburg en Niki Jongman. Een boek waarin een gerecht altijd op 2 manieren bereidt wordt. Eén voor de vleeseter en één voor de vegetariër.

Makkelijk of toch niet

De meningen over risotto lopen nogal uiteen. Het is absoluut geen moeilijk gerecht, maar het bereiken van een perfecte garing is een tweede ding. Op dit laatste wordt de risotto vaak als lastig weggeschreven. Nou maak je gewoon lekker een risotto voor jezelf en/of voor je vrienden dus is het helemaal niet zo boeiend. Wat werkt is…. proeven. Altijd weer proeven. Zelf vind ik dat één van de leukste aspecten van het koken. Eéntje voor de kok roep ik dan tegen m’n dochter en zij proeft dus ijverig mee. Dat proeven is natuurlijk van belang voor een lekker eindresultaat. Bij deze risotto’s waren bijvoorbeeld de bakjes olijven al half leeg, een stukje parmaham, een stukje Parmezaanse kaas, nee, deze risotto is echt geen vervelend klusje.

Eerlijk is eerlijk

Wij, sorry, wij zijn echte vleesjunks. Een maaltijd is niet af zonder een goed stuk vlees. Maar… dat wil niet zeggen dat we altijd vlees eten. Vlees is voor ons een luxe product en het dagje zonder vlees kan echt geen kwaad. Hierdoor kunnen we ons op andere dagen weer een mooier stukje vlees van een echte slager veroorloven. Het is ook gewoon een kwestie van doen. Eenmaal begonnen aan een vegetarische maaltijd zul je zien dat je de smaak al snel te pakken hebt. Het genoemde boek Eating apart together is er dan ook echt niet alleen voor vegetariërs. Wij hebben gesmuld van de vegetarische variant van deze risotto.

Olijven risotto op 2 manieren

  • 4 sjalotten
  • een scheutje olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 100 gram zwarte olijven met pit
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram risottorijst
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 bosje basilicum
  • 140 gram tomatenpuree
  • snufje peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 125 gram rucola

voor de vegetariër:

  • klein handje pijnboompitten
  • 50 gram groene olijven

Voor de vleeseter:

  • 4 plakjes parmaham

Snipper de sjalotjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes een paar minuten op laag vuur. Zorg dat ze niet bruin worden. Maak ondertussen een liter bouillon en houd dit warm.

Ontpit en halveer de zwarte olijven. Voeg deze samen met een teen knoflook aan de sjalotjes toe. Voeg ook de risottorijst toe en bak deze al roerend even mee, totdat alle rijstkorrels glanzen.

Schenk dan de wijn erbij en roer het geheel door. Wacht tot alle wijn door de rijst is opgenomen.

Voeg dan met een soeplepel een schep bouillon toe. Roer regelmatig en wacht tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit dan een aantal keer tot de risotto beetgaar is (dit duurt ongeveer 25 minuten).

Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin. Snijd de groene olijven in plakjes.

Snijd de basilicum grof, meng deze in een kommetje met de tomatenpuree en breng op smaak met peper. Rasp of schaaf de Parmezaanse kaas.

Wanneer de risotto gaar is, haal je de pan van het vuur af. Voeg dan de tomatenpuree en de geraspte kaas toe aan de risotto en roer goed door. Breng eventueel nop op smaak met peper.

Schep de olijven risotto op de borden en leg er een flinke handvol rucola op.

Serveer met een handje in plakjes gesneden groene olijven en een handje geroosterde pijnboompitten, of met een paar plakjes parmaham.

Tafel lekker

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!