Pompoenrisotto – Risotto, dat is heerlijk Italiaans comfortfood. Je kunt allerlei ingrediënten aan het recept toevoegen en de mogelijkheden daarin zijn dan ook eindeloos. Als je van pompoen houdt, en van kaas, ga dan eens voor de pompoenrisotto. Op smaak gebracht met Parmezaanse kaas en oregano is dit zeker geen zoete, flauwe hap, wat vaak wordt gedacht van gerechten met pompoen. Lekker romig is de pompoenrisotto wel, en dat is ook wat je wilt als je risotto eet. Er is geen vlees in het recept verwerkt, dus dit is een prima gerecht om te serveren op een doordeweekse dag, als je eens geen vlees wilt eten.
Geroosterde pompoen geeft meer smaak aan de pompoenrisotto!
Voordat je risotto gaat koken, ga je de pompoen eerst roosteren. Doordat je de pompoen roostert in plaats van dat je hem kookt, krijgt die vruchtgroente veel meer smaak. Het kost even iets meer tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je kunt voor dit recept voor pompoenrisotto een flespompoen of een Hokkaido pompoen gebruiken. Het fijne van die twee soorten is dat je ze niet hoeft te schillen. De schil is eetbaar en hij gaart heel makkelijk met de rest van de pompoen tijdens het roosteren. Na het roosteren pureer je de pompoen met een staafmixer of in een blender met kookroom of slagroom tot een romige puree. Je vindt dus niets van de schil terug in de pompoenrisotto.
Risotto koken is heel makkelijk
Risotto koken is een klusje dat sommige mensen afschrikt. Nergens voor nodig, de pompoenrisotto is heel makkelijk te maken. Zorg wel dat je alles goed voorbereid hebt, en je niet van alles bij elkaar hoeft te zoeken tijden het koken, dan kan er niets mis gaan. Je staat wel een minuut of 20 in de te roeren, maar dat kun je natuurlijk ook als een zen momentje beschouwen. En daarna eet je heerlijke pompoenrisotto.
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoenrisotto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram flespompoen of Hokkaido pompoen
- 350 gram risottorijst
- 50 gram sjalot
- 1 liter warme groentebouillon
- 150 ml droge witte wijn
- 125 gram Parmezaanse kaas
- een flinke scheut slagroom of kookroom
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout en zwarte peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijk romige pompoenrisotto:
Je hebt een staafmixer of blender nodig om dit recept te kunnen maken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de pompoen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees, met de schil, in stukjes.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de pompoen erover. Besprenkel met wat olijfolie en rooster een half uurtje tot de pompoen gaar is. Doe de pompoen in een hoge schaal. Voeg een scheut room toe en pureer de pompoen met de staafmixer.
Snipper de sjalot.
Rasp de kaas.
Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de sjalot aan. Kleuren hoeft niet, glazig is goed.
Voeg de risottorijst toe en roer goed, zodat elke rijstkorrel een laag je olie heeft. Blus af met de wijn.
Laat al roerend de wijn verdampen. Voeg vervolgens een scheut groentebouillon toe. Roer tot die bijna verdampt is. Op die manier roer je, in scheutjes, alle bouillon door de risotto tot de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18 minuten duren. Proef of de rijst gaar is. Laat zo nodig iets langer koken. Wel blijven roeren.
Zet het vuur uit en roer de gepureerde pompoen met de oregano door de risotto. Voeg vervolgens de kaas toe en laat die in de risotto smelten. Breng op smaak met flink wat zwarte peper en indien nodig nog wat zout. Laat de risotto nog even goed warm worden.
Serveer de pompoenrisotto direct.
Tafel lekker !!