• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Pompoenrisotto met Parmezaanse kaas

Een lekker kazig herfstgerecht

0
Pompoenrisotto

Pompoenrisotto – Risotto, dat is heerlijk Italiaans comfortfood. Je kunt allerlei ingrediënten aan het recept toevoegen en de mogelijkheden daarin zijn dan ook eindeloos. Als je van pompoen houdt, en van kaas, ga dan eens voor de pompoenrisotto. Op smaak gebracht met Parmezaanse kaas en oregano is dit zeker geen zoete, flauwe hap, wat vaak wordt gedacht van gerechten met pompoen. Lekker romig is de pompoenrisotto wel, en dat is ook wat je wilt als je risotto eet. Er is geen vlees in het recept verwerkt, dus dit is een prima gerecht om te serveren op een doordeweekse dag, als je eens geen vlees wilt eten.

Geroosterde pompoen geeft meer smaak aan de pompoenrisotto!

Voordat je risotto gaat koken, ga je de pompoen eerst roosteren. Doordat je de pompoen roostert in plaats van dat je hem kookt, krijgt die vruchtgroente veel meer smaak. Het kost even iets meer tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je kunt voor dit recept voor pompoenrisotto een flespompoen of een Hokkaido pompoen gebruiken. Het fijne van die twee soorten is dat je ze niet hoeft te schillen. De schil is eetbaar en hij gaart heel makkelijk met de rest van de pompoen tijdens het roosteren. Na het roosteren pureer je de pompoen met een staafmixer of in een blender met kookroom of slagroom tot een romige puree. Je vindt dus niets van de schil terug in de pompoenrisotto.

Risotto koken is heel makkelijk

Risotto koken is een klusje dat sommige mensen afschrikt. Nergens voor nodig, de pompoenrisotto is heel makkelijk te maken. Zorg wel dat je alles goed voorbereid hebt, en je niet van alles bij elkaar hoeft te zoeken tijden het koken, dan kan er niets mis gaan. Je staat wel een minuut of 20 in de te roeren, maar dat kun je natuurlijk ook als een zen momentje beschouwen. En daarna eet je heerlijke pompoenrisotto.

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!

Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?

Pompoenrisotto

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 700 gram flespompoen of Hokkaido pompoen
  • 350 gram risottorijst
  • 50 gram sjalot
  • 1 liter warme groentebouillon
  • 150 ml droge witte wijn
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • een flinke scheut slagroom of kookroom
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout en zwarte peper
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een heerlijk romige pompoenrisotto:

Je hebt een staafmixer of blender nodig om dit recept te kunnen maken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de pompoen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees, met de schil, in stukjes.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de pompoen erover. Besprenkel met wat olijfolie en rooster een half uurtje tot de pompoen gaar is. Doe de pompoen in een hoge schaal. Voeg een scheut room toe en pureer de pompoen met de staafmixer.

Snipper de sjalot.

Rasp de kaas.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de sjalot aan. Kleuren hoeft niet, glazig is goed.

Voeg de risottorijst toe en roer goed, zodat elke rijstkorrel een laag je olie heeft. Blus af met de wijn.

Laat al roerend de wijn verdampen. Voeg vervolgens een scheut groentebouillon toe. Roer tot die bijna verdampt is. Op die manier roer je, in scheutjes, alle bouillon door de risotto tot de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18 minuten duren. Proef of de rijst gaar is. Laat zo nodig iets langer koken. Wel blijven roeren.

Zet het vuur uit en roer de gepureerde pompoen met de oregano door de risotto. Voeg vervolgens de kaas toe en laat die in de risotto smelten. Breng op smaak met flink wat zwarte peper en indien nodig nog wat zout. Laat de risotto nog even goed warm worden.

Serveer de pompoenrisotto direct.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.