Rijst met spicy gehakt en mango – waarom zou je afhalen als je thuis in een handomdraai een smaakvol en vers gerecht op tafel zet? Dit recept voor rijst met spicy gehakt en mango bewijst dat snel en vers koken lekker en echt niet zo moeilijk is. Met knapperige groenten, geurige specerijen en de zoete smaak van mango maak je een gerecht dat barst van de smaak. Bovendien bepaal je zelf hoe pittig je het maakt!
Verse ingrediënten maken het verschil
Bij een gerecht als dit draait alles om balans; hartig, pittig en zoet, dat zijn de smaken. Voorverpakte of voorgesneden groenten lijken misschien handig, maar leveren vaak in op smaak en textuur. Gebruik hiervoor verse prei, wortel en champignons. Een verse rijpe en sappige mango zorgt voor een zoet contrast met het spicy gehakt.
Slim snijden, zo haal je het beste uit je groenten
De prei snijd je in dunne ringen en spoel je goed uit om zand te verwijderen. Het groene deel van de prei? Dat gebruik je natuurlijk ook! Daar zit veel smaak en voedingswaarde in, dus weggooien is zonde. De wortel snijd je in dunne reepjes zodat ze snel garen en je ze niet als harde stukken tegenkomt tijdens het eten. Kleine champignons mogen doormidden, grote snijd je in plakjes zodat ze mooi gelijkmatig garen. Snijd de groenten niet te grof maar zeker ook niet te fijn, je wil wel nog kunnen zien wat je eet.
Gehakt met pit: zelf bepalen hoe spicy je gaat
De pepers in dit recept maken het lekker spicy, maar jij bepaalt zelf hoe pittig je het maakt. Ben je niet zo van de pittigheid van verse peper? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten uit de pepers voordat je ze fijnsnijdt. Ben jij juist liefhebber van extra pit? Gebruik dan de hele peper inclusief de zaadjes, of gebruik er meer, als je dat lekker vindt. Bedenk wel dat je met meerdere personen van dit gerecht moet eten. Een optie is om fijngesneden pepers in een schaaltje apart op tafel te zetten voor de liefhebbers. Het mooie van zelf koken is dat je het helemaal naar jouw smaak kunt aanpassen.
Rijst met spicy gehakt en mango, een wereld aan smaak in één pan
De kracht van de rijst met spicy gehakt en mango zit niet alleen in de verse groenten, maar ook in de kruidenmix. De 5 spices kruiden geven het gehakt een diepe, kruidige smaak met een klein zoetje. 5 spices of vijfkruidenpoeder is een klassiek Chinees specerijenmengsel met kaneel, steranijs, venkelzaad, kruidnagel en Szechuanpeper. Voeg daar de verse gember en knoflook aan toe, en je krijgt een heerlijk geurend en smaakvol gerecht met Aziatische invloeden.
Sojasaus en ketjap zorgen voor de smaken zout en zoet. Door de saus pas op het laatste moment toe te voegen, voorkom je dat de groenten helemaal verkleuren en zacht worden.
Koriander is heerlijk kruidig en perfect om dit gerecht mee af te werken. Maar niet iedereen is fan van koriander, en dat is helemaal oké. Je kunt het in dit gerecht weglaten of je kiest bladpeterselie als vervanger.
Mango: de zoete tegenhanger van het pittige gehakt
De toevoeging van mango maakt de rijst met spicy gehakt helemaal af. De zoetheid van de mango vormt een perfect contrast met de pittige en hartige smaken van het gehakt en de groenten. Het zorgt ervoor dat het pittige iets afzwakt en geeft het gerecht een extra smaakbeleving. Zorg ervoor dat je een lekkere rijpe mango gebruikt; die is heerlijk sappig en heeft een volle smaak. Een harde mango is hiervoor minder geschikt. Verdeel de mango pas over het gerecht als je het serveert. De stukjes mango zijn op kamertemperatuur of lauwwarm namelijk het lekkerste.
Daarom is zelf maken beter dan afhalen
Kiezen voor verse ingrediënten betekent kiezen voor pure smaken en een gezonde maaltijd. Als je zelf kookt, heb je controle over wat er in je eten gaat. Geen onnodige toevoegingen, geen verborgen suikers of e-nummers, maar gewoon lekker vers en smaakvol. Bovendien is het koken zelf een leuke bezigheid.
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Rijst met spicy gehakt en mango
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram halfom gehakt
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1/2 eetlepel geraspte gember
- 1 eetlepel 5 spices
- 250 gram prei
- 250 gram winterwortel
- 250 gram champignons
- 1 rode en 1 groene peper
- 2 eetlepels sojasaus (zout)
- 2 eetlepels ketjap (zoet)
- een paar takjes koriander
- 1 mango
- zonnebloemolie om in te bakken
- 250 – 300 gram basmatirijst
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijst met spicy gehakt en mango:
Spoel de rijst tot hij schoon is, doe hem in een pan. Voeg anderhalf keer zoveel water toe als rijst en kook dit met een 1/2 theelepel zout 10 minuten met de deksel op de pan op een zacht vuur.
Draai na 10 minuten de warmtebron uit en roer de rijst met een vork los. Leg een theedoek op de pan met rijst en leg daarop de deksel. Zet opzij.
In de tijd dat de rijst kookt snijd je de groenten. Houd alle gesneden groenten apart.
Schil de uien en snijd ze grof.
De champignons mogen in plakjes of in kwarten.
Schil de wortel en snijd de wortel in dunne reepjes.
Snijd de prei in dunne ringen en was hem goed om alle zand te verwijderen.
Snijd de pepers heel fijn.
Schil de mango en snijd hem in blokjes.
Hak de koriander inclusief de steeltjes grof. Houd een paar blaadjes achter voor decoratie.
Verhit een wok en bak daarin het gehakt met de 5 spices rul tot het net gaar is.
Haal het gehakt uit de pan.
Doe een beetje olie in de pan en bak daarin de champignons op hoog vuur tot ze glazig beginnen te zien.
Voeg de wortels toe en bak ze kort mee.
Bak nu de ui mee en doe er de gember, de knoflook en de sojasaus en ketjap bij. Bak alles even kort door.
Doe het gehakt terug in de pan en doe de prei en de gesneden pepers erbij. Voeg eventueel eerst een gedeelte peper toe. Erbij kan altijd nog.
Bak alles even goed door en proef. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper naar wens.
Voeg de gesneden koriander toe en schep dit er luchtig door.
Doe de rijst per portie in een met olie ingesmeerd kommetje en druk lichtjes aan. Leg er een bord op en draai om. Haal het kommetje van de rijst en doe dit ook met de andere porties.
Verdeel het gehaktmengsel met de aanhangende saus om de rijst en verdeel er de blokjes mango en een paar blaadjes koriander over.
Serveer de rijst met spicy gehakt en mango lekker warm en geniet!
Tafel lekker !!