Rijstpannetje met kip en champignons – Een heerlijke en makkelijk te maken rijstschotel, vol van smaak, met een beetje luxe van truffelolie.
Kies voor gemak met smaak
Bij het maken van het recept voor dit rijstpannetje met kip en champignons kies je voor het gemak van één pan. Behalve dat je weinig afwas hebt, krijg je door alles samen klaar te maken ook nog eens superveel smaak. Normaal kook je rijst in water met een beetje zout. Maar je kunt je vast wel voorstellen dat als je eerst vlees, champignons en groente aanbakt en daar bouillon bij doet om de rijst in te garen, dat die rijst superveel smaak gaat hebben.
Gebruik kippendijen voor malse stukjes kip
Voor het rijstpannetje met kip en champignons gebruik je kippendijen. Kippendijen blijven, in tegenstelling tot kipfilet, lekker mals omdat ze net iets vetter zijn. Het kippenvlees heeft ook een iets andere structuur die niet zo snel uit elkaar valt en je dus ook echte stukje kip in het rijstgerecht hebt. Als je kipfilet zou gebruiken voor dit recept, valt die in draadjes uit elkaar en wordt het al snel een brij.
Tip: maak poeder van gedroogde paddenstoelen en gebruik dit als smaakversterker
Truffelolie geeft diepte aan de smaak van het gerecht
Bij het maken van dit rijstpannetje met kip en champignons is er gebruikgemaakt van kastanjechampignons, maar als je meerdere soorten wilt gebruiken in het recept dan kan dit dus gerust. Oesterzwammen of cantharellen zijn ook erg lekker om in dit rijstgerecht te verwerken. Door het gerecht af te werken met een scheutje truffelolie, zorg je voor nog meer diepte in de smaak.
De tip om een volle paddenstoelensmaak te krijgen aan het rijstpannetje met champignons is een zakje gedroogde paddenstoelen. Vermaal ze met een blender tot poeder. Een theelepeltje van dit poeder geeft echt heel veel extra smaak aan het gerecht. Gedroogde paddenstoelen zijn niet goedkoop, maar erg sterk van smaak en ze zijn hun geld meer dan waard. Bewaar het paddenstoelenpoeder in een goed afgesloten potje en je kunt er veel gerechten mee verrijken. Denk hierbij aan suddergerechten, kipragout, pastasauzen of jus. Als je dit poeder eenmaal in huis hebt, zul je het ook vaak gaan gebruiken, je champignonsoep was nog nooit zo lekker!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Rijstpannetje met kip en champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram rijst
- 500 gram kippendijen
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 200 gram bleekselderij, in dunne reepjes
- 600 ml kippen- of paddenstoelenbouillon
- een klontje roomboter
- een scheutje truffelolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 2 theelepels gedroogd champignonpoeder (optioneel)
- de rasp en het sap van een halve citroen
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- zout en peper
- 4 takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstpannetje met kip en champignons:
Snijd de kip in stukken van ongeveer 2-3 cm en bestrooi ze met zout en peper.
Snijd de champignons in plakjes.
Verwarm een royale pan en smelt hierin de boter.
Bak op een hoog vuur de kipblokjes aan, ze hoeven niet gaar te zijn.
Voeg er de ui, knoflook, bleekselderij en kruiden aan toe en bak even door.
Voeg er nu in gedeeltes de champignons aan toe en roer tot ze een beetje geslonken te zijn.
Voeg de rijst eraan toe en roer alles door elkaar. Giet er de bouillon bij en roer ook die even door. Het rijstmengsel moet net onder staan. Is dit niet het geval, gebruik dan iets meer bouillon. Breng aan de kook en laat volgens de aanwijzing op de verpakking koken. Meestal is dit 10 minuten.
Hak de peterselie grof.
Roer na 10 minuten het rijstpannetje even kort door en proef of de rijst gaar is. Zo niet laat nog 2 minuten doorkoken met eventueel nog en beetje water. De rijst moet al het vocht absorberen. Roer de rijst niet kapot. Proef en breng eventueel meer op smaak. Laat het rijstpannetje 15 minuten staan met de deksel er half op zodat de rijst kan drogen.
Roer de peterselie, de citroenrasp en sap en de kaas erdoor en doe het rijstpannetje met kip en champignons over in een schaal.
Druppel er een beetje truffelolie naar smaak overheen.
Serveer direct.
Tafel lekker !!