Rijstschotel met linzen – Een snel en makkelijk te maken rijstschotel. Je maakt hem ook nog eens met lekker voordelige ingrediënten, dus de rijstschotel met linzen past prima in een klein budget.
Rijstschotel met linzen met een Midden-Oosters tintje
Rijstschotels zijn altijd lekker en meestal makkelijk te maken. De rijstschotel uit het recept heeft een heerlijk Midden-Oosters tintje, met een fijne, kruidige smaak. Dat komt door het toevoegen van verwarmende specerijen als gemalen komijn en koriander, kardemom en piment. De gekarameliseerde uien doen de rest. De linzen in de schotel maken dat het gerecht, zonder toevoeging van vlees of vis, een volwaardige, vegetarische maaltijd is. Je kunt de rijstschotel met linzen als hoofdgerecht eten, maar het is ook een fijn bijgerecht als begeleiding van andere gerechten uit het Midden-Oosten.
Linzen zijn een volwaardige vleesvervanger
Linzen dateren al van voor onze jaartelling, en ze worden tegenwoordig in veel eetculturen nog steeds gegeten. Dat is ook niet zo vreemd, want linzen zijn gezonde en lekkere peulvruchten. Ze zijn er in veel verschillende soorten en kleuren, en je koopt ze gedroogd of eventueel in een blik. Wij pleiten voor gedroogde peulvruchten voor de rijstschotel met linzen. Ze zijn tenslotte makkelijk klaar te maken, lang houdbaar en veel lekkerder dan linzen afkomstig uit een blik. Overigens worden er geen verse linzen verkocht. Dit veelzijdige ingrediënt kun je voor van alles gebruiken, natuurlijk in de linzensoep, of in een salade en natuurlijk in een rijstschotel met linzen.
Rijstschotel met linzen kun je makkelijk voorbereiden
Als je de linzen en de rijst voor dit gerecht van tevoren hebt gekookt, dan hoef je op het moment dat je wilt gaan eten alleen nog maar de uien te bakken. De rijstschotel met linzen wordt zo een gerecht dat je dan snel op tafel kunt hebben staan. En dat is soms best wel makkelijk toch?
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Rijstschotel met linzen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 175 gram ongekookte rijst
- 200 gram gedroogde groene of bruine linzen
- 3 uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1/2 theelepel piment
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/2 theeelepel zwarte peper
- zout
- olijfolie om in te bakken
- 3 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de rijstschotel met linzen:
Kook de linzen gaar in een pan water met wat zout.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan. Bak hierin de uien aan. Als ze glazig zijn voeg je de knoflook, de koriander, de komijn, de kardemom, de zwarte peper en het piment toe. Roer goed door elkaar en laat bakken tot de uien gaar en bruin zijn.
Doe vervolgens de rijst bij de uien in de pan en bak ze even mee.
Schep de linzen door het rijstmengsel, breng het gerecht op smaak met wat zout en warm het geheel nog even goed op. Schep de peterselie erdoor en doe de rijstschotel met linzen over in een lage schaal. Serveer direct.
Tafel lekker !!