Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen – Een rijstgerecht waarin alle smaken vertegenwoordigd zijn. Zoet, zilt en romig … de risotto met bospeen, zeekraal en mosselen heeft het allemaal. Je weet niet wat je proeft! Dus maak een gezellig rondje langs de groenteboer, en de vishandel, voor de mooiste bospeen, verse Zeeuwse mosselen en de lekkerste Parmezaanse kaas. Dan staat er vanavond een heerlijke maaltijd bij jou op tafel. En dat ook nog eens binnen een half uur! Je tafelgenoten zullen verrast zijn en ze gaan zeker vaker naar dit gerecht vragen.
Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen, een heerlijk smakenpalet
Risotto, dat is toch zeker het allerlekkerste comfortfood? En de risotto met bospeen, zeekraal en mosselen zit ook nog eens bomvol met groenten. Het romige van de risotto, met het zoete van de wortels en het zilte van de zee door de zeekraal en de mosselen … samen vormen ze een heerlijk smakenpalet. Je proeft echt alle ingrediënten. Die knapperige oranje worteltjes en de groene zeekraal leveren samen ook nog eens een mooi plaatje op. Dit alles maakt de risotto met bospeen geschikt voor een doordeweekse maaltijd, maar ook voor wat meer speciale gelegenheden. Lekkerder gaat het niet worden!
Risotto koken is heel makkelijk
Er zijn mensen die in de stress schieten bij het idee een risotto te moeten koken. Dat is nergens voor nodig. Als je zorgt dat alle ingrediënten die je nodig hebt klaarstaan, dan kan er weinig mis gaan. Als je bij het maken van de risotto met bospeen, zeekraal en mosselen zorgt dat de wortels en de Parmezaanse kaas geraspt zijn, en de bouillon, het gare mosselvlees en de zeekraal klaarstaan krijg je geen stress. Dan is het klaarmaken van de risotto met bospeen uiteindelijk een fluitje van een cent. En dan is het roeren, want een risotto roeren duurt zo’n 20 minuten, eerder een soort relaxmomentje.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Zilte groenten
Zilte groenten worden met de dag populairder. Zeekraal en lamsoren zijn de bekendste versies. Tegenwoordig is er echter veel meer.
Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram risottorijst
- 1 bos bospeen, geraspt
- 100 gram zeekraal
- 500 gram mosselvlees
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 150 ml droge witte wijn
- 1500 ml groentebouillon, warm
- 3 eetlepels citroensap
- 120 gram crème fraîche
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met bospeen, zeekraal en mosselen:
Zorg dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt staan, want risotto koken betekent veel roeren en het is niet handig om tussendoor nog van alles te moeten snijden of bij elkaar zoeken.
Verhit wat olie in een wijde pan en bak hierin de ui even aan. Niet te donker laten kleuren.
Voeg dan de risottorijst toe en roer die er goed door heen, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn en blijf roeren.
Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, voeg je een scheut groentebouillon toe. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst niet aan de bodem van de pan plakt. Zodra de bouillon is opgenomen voeg je een nieuwe scheut toe. Dit blijf je herhalen tot de rijst gaar is. Dat zal, afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt, 18 tot 20 minuten duren.
Verhit in een wok of koekenpan wat olie en bak hierin de mosselen aan. Voeg na een paar minuten de zeekraal toe en laat die even meebakken. Als de zeekraal beetgaar is, kun je het vuur uitdraaien.
Als de risotto 10 minuten gekookt heeft, voeg je de geraspte bospeen toe met een flinke scheut van de bouillon. Na nog 8 tot 10 minuten koken zou de risotto gaar moeten zijn.
Controleer dit door te proeven.
Roer de crème fraîche en de Parmezaanse kaas door de risotto. Breng op smaak met wat peper en indien nodig, zout.
Schep nu voorzichtig het mengsel van de zeekraal en de mosselen door de risotto.
Serveer de risotto met bospeen, zeekraal en mosselen direct.
Tafel lekker !!